Dünya Dünyanın geleceği müzakere edildi!

Dünyanın geleceği müzakere edildi!

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

COP26’da son gün aşılmasına rağmen, hazırlanan bildirgenin kabul edilmesi için dün yoğun bir müzakere trafiği gerçekleşti. Dünyanın geleceği için alınan kararlar, Glasgow’daki diplomatların elindeydi...

Dünyanın geleceği müzakere edildi

BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) son gün olmasına rağmen anlaşmaya varılamaması nedeniyle müzakereler dün de devam etti. Bildirgeyle ilgili bir kriz yaşanırken, dün geç saatlere kadar taslak metinle ilgili tartışmalar ve müzakereler sürdü.

Haberin Devamı

Müzakerelerin fosil yakıtlarla ilgili dilde anlaşmazlık nedeniyle çıkmaza girdiği öğrenildi. İlk taslak metinde tüm ülkeler “kömür ve fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmaya” çağrılmıştı. Nihai taslakta ise ülkelerin “azaltılmamış kömür enerjisi ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmaları gerektiği” belirtildi. Aralarında Suudi Arabistan, Hindistan ve Rusya’nın da bulunduğu bazı ülkelerin, belgede yer alan fosil yakıtın aşamalı kaldırılmasıyla ilgili çağrı konusunda çekinceleri olduğu biliniyor.

Gelişmekte olan ülkelerle, gelişmiş ülkeler arasındaki finansman tartışması da dün devam etti.

Tartışmalar sürdü

Dün Glasgow’da çok yoğun bir görüşme trafiği yaşanırken, COP26 Başkanı Alok Sharma, sonuç alınamaması üzerine görüşmeleri erteledi. Bu erteleme sonrası ikili görüşmeler gerçekleşti. Diplomatların gerçekleştirdiği müzakerelerin, ‘dünyanın geleceği’ ile ilgili kritik önemde kararlar hakkında olması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Konferansta küresel sıcaklık artışının sanayi devrimi öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlandırılması ve buna nasıl ulaşılacağına ilişkin kararlar alınması bekleniyordu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim’de başlayan COP26’da, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda zamanın çoktan aşıldığını, “gece yarısına 1 dakika kaldığını” ifade ederek, somut adımlar atılmazsa gelecek nesillerin mevcut liderleri affetmeyeceğini söylemişti.

Hindistan ve Çin itiraz etti

COP26 sonuç bildirgesi, dün geç saatlerde yapılan bir son dakika değişikliğinin ardından kabul edildi. Özellikle Hindistan ve Çin’in bastırması sonrası, bildirgede yer alan, ‘fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması’ ifadesi, ‘aşamalı olarak azaltılması’ olarak değiştirildi. Bildirge bu şekilde kabul edildi. Ancak yapılan bu değişiklik çok sayıda ülkenin ve çevrecilerin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.