Dünya Ekonominin toparlanması rekor emisyona yol açacak

Ekonominin toparlanması rekor emisyona yol açacak

21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünya ekonomisinin Kovid-19 durgunluğunun toparlanması amacıyla hükümetlerin fosil yakıtlara yönelmesi nedeniyle karbondioksit emisyonlarının bu yıl tarihteki en büyük ikinci yıllık yükselişe sahip olacağını öngördüğünü açıkladı.

Ekonominin toparlanması rekor emisyona yol açacak

IEA yayınladığı Global Enerji Gözden Geçirmesi 2021 raporunda, karbon salınımının bu yıl 2020 yılına göre 1,5 milyar ton artarak 33 milyar ton seviyesine çıkacağını öngördü. Enerji üretimi kaynaklı küresel karbon salınımının bu yıl yüzde 5 civarında artması beklenirken, bu son 10 yıldaki en büyük artış anlamına geliyor.

IEA, “Hükümetler hızlı hareket etmezse iklim umutlarını ulaşılamaz hale getirecek” uyarısında bulundu. Guardian’a konuşan IEA’nın İcra Direktörü Fatih Birol, “Bir yandan, hükümetler bugün iklim değişikliğinin öncelikleri olduğunu söylüyorlar. Öte yandan, tarihteki en büyük ikinci emisyon artışını görüyoruz” dedi. Birol, ülkeler ekonomilerini ucuz fosil yakıt enerjisiyle canlandırmaya çalıştıktan sonra 2010 yılında emisyonların yüzde 6’dan fazla arttığı mali krizle mevcut emisyon
artışını karşılaştırarak “Aynı hataları tekrarlama yoluna geri döndük” diye uyardı.