Dünya ‘Erken doğum günü hediyesi’

‘Erken doğum günü hediyesi’

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere tarihinin en büyük aşılama kampanyasına dün başladı. Kovid-19’a karşı geliştirilen Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozu, erkenden sıraya giren 90 yaşındaki Margaret Keenan’a yapıldı. Onaylanmış aşıyı yaptıran ilk kişi olarak tarihe geçen Margaret Keenan ‘İsteyebileceğim en iyi erken doğum günü hediyesi buydu. Noel’i ailem ve arkadaşlarımla geçirebileceğim’ dedi.

‘Erken doğum günü hediyesi’

Dünyada ilk kez İngiltere’de yaygın kullanımına onay verilen, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Prof. Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ABD ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği Kovid-19 aşısı ilk kez Coventry kentindeki bir üniversite hastanesinde 90 yaşındaki Margaret Keenan’a yapıldı. Gelecek hafta 91 yaşına girecek olan Keenan, duygularını “İlk olmak benim için bir ayrıcalık. İsteyebileceğim en iyi erken doğum günü hediyesi. Bu, yılın büyük bir bölümünde tek başıma kaldıktan sonra Noel’de ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirebileceğim anlamına geliyor” diye ifade etti.

Haberin Devamı

70 hastanede aşılama

Toplu aşılama programı kapsamında öncelikle 80 yaşın üzerindekiler ve bazı sağlık çalışanlarına aşı yapılacak. Aşı programı ülke genelinde belirlenen 70 hastanede gerçekleştirilecek. Sağlık Bakanı Matt Hancock “İleride geri dönüp bugüne, Zafer Günü’ne baktığımızda, bu korkunç hastalıkla mücadelemizde önemli bir anın yaşandığını göreceğiz” diye konuştu. 

20 milyona yeter...

İngiltere, BioNTech SE ve Pfizer’in aşısına kullanım izni verdikten sonra ilk aşamada 40 milyon doz aşı sipariş etmişti. Ancak bir kişiye iki doz halinde yapılan aşı, şimdilik sadece 20 milyon İngilize yetecek miktarda. Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Başkan Yardımcısı Saffron Cordery, yeni aşı siparişleri verileceğini belirterek halkın büyük kısmının gelecek yıl içinde aşılanmış olacağını söyledi. Hükümet kaynakları, yıl sonuna kadar toplamda 4 milyon dozun teslim edileceğini belirtti. Kalan dozların ise 2021 başında gelmesi bekleniyor. Risk grubunda yer alanların önemli bir kısmı ocak-şubat aylarında aşılanacak. Birleşik Krallık’ta 77 bin kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

FDA: Pfizer aşısı güçlü koruma sağlıyor

ABD’de Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının yarın acil kullanım için onay alması bekleniyor. ABD’deki Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer aşısının yüzde 95 etkinliğini doğruladı. FDA’nın yaptığı ilk klinik denemelerde aşının farklı demografik gruplar üzerinde de yüksek derecede etkili olduğuna dair sonuçlar elde edildi. Aşı FDA tarafından onaylansa bile deneme süreci devam edecek. Onayın ardından birkaç gün içinde aşı dağıtımına başlanabileceği belirtiliyor. Uzmanlar ise halkı ikna etmenin aşının geliştirilmesi kadar zorlu olabileceğini söylüyor. CNBC’nin haberine göre Pew Araştırma Merkezi’nin son kamuoyu yoklamasına katılan 10 kişiden 4’ü “kesinlikle” ya da “muhtemelen” aşı yaptırmayacağını söyledi. Sürü bağışıklığının oluşabilmesi için nüfusun yüzde 70’inin aşılanması ya da doğal antikorlara sahip olması gerektiği ifade ediliyor.

Johnson: Fark oluşturacak

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ilk Kovid-19 aşılamalarını başkent Londra’daki Guy’s ve St. Thomas Hastanesi’nde takip etti. İngiliz medyasına konuşan Johnson, “Aşı, salgında yavaş yavaş fark oluşturacak ancak bilinmesi gerekir ki salgınla mücadelemizi hâlâ kazanmadık.Aşının dağıtılması da zaman alacak” dedi.

Shakespeare de aşılandı

İngiltere’de Kovid-19 aşısını yaptıran ikinci kişi, İngiliz şair, oyun şazarı William Shakespeare’in adaşı oldu. William Shakespeare, adı nedeniyle sosyal medyada fenomen haline geldi. 81 yaşındaki Shakespeare, yazar adaşının doğum yeri olan Stratford’a 20 mil uzakta yaşıyor. Bir centilmen edasıyla objektiflere poz veren Shakespeare, aşı ile ilgili “Hayatımızda fark  yaratabilir” dedi.

28 günde tam bağışıklık

Pfizer/BioNTech aşısı, ilk dozun yapılmasının ardından 12’nci günden itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor. İlk dozdan 21 gün sonra ise ikinci dozun yapılması ve 28’inci günde de tam bağışıklığın oluşması öngörülüyor. Aşının saklama koşullarındaki zorluk nedeniyle aşının yapılacağı  öncelikli gruplar, randevu sistemiyle hastanelere taşınacak.

Haberin Devamı

Aşı kartıyla izlenecekler

Aşılama programına göre, aşı olanlar birer aşı kartına sahip olacak, 3 hafta sonra uygulanması gereken ikinci doz aşı için randevu verilecek ve ayrıca aşılanacak kişilere hatırlatma uyarısı gönderilecek. BioNTech ve Pfizer’in aşısıyla ilgili en büyük zorluk, aşının eksi 70 derecelik soğutma dolaplarında muhafaza edilmesi gerekliliği.