Dünya Ermenistan ile normalleşmede yeni adım belirlenecek

Ermenistan ile normalleşmede yeni adım belirlenecek

21.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerde hedefin "tam normalleşme" olduğunu belirtirken, özel temsilcilerin yeni görüşmede normalleşme yolundaki yeni adımı belirleyeceğini açıkladı.

Ermenistan ile normalleşmede yeni adım belirlenecek

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, soru üzerine özel temsilcilerin 14 Ocak'ta Moskova'da yaptığı ilk görüşmeyi hatırlattı. Çavuşoğlu, "İlk görüşmede sürecin başlamasının amaçları ve bu süreçten neler beklendiği görüşüldü. Biz açıkladık, hedef 'tam normalleşme' dedik. Ermeniler de bundan çok memnun, ama tam normalleşmeye giden süreçte uçuşların başlaması, özel temsilcilerin atanması dışında hangi adımlar atılabilir, onun üzerinde çalışacaklar" bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilimdeki son durumu da değerlendiren Çavuşoğlu, bu konuda iyimser ve kötümser olanların varlığına dikkat çekerek, "NATO-Rusya ve ABD-Rusya arasındaki diyalog belirleyici olacak. NATO şimdi Rusya'ya sözlü cevap verdi. Rusya'nın teklifleri vardı ona karşı, yazılı bir şekilde de cevap verecek. Sekreterya çalışıyor. Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir araya gelecek. Gerginlik devam ediyor, ciddi. Bizler de aynı şekilde temaslarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Üçüncü bir ülke istenmiyor!

Türkiye ile Ermenistan arasında sorunların çözülmesi ve ilişkilerin yeniden başlaması yönündeki çabalar devam ederken, diplomatik kaynaklar, iki ülke arasındaki görüşmelerin Türkiye veya Ermenistan'da olması gerektiğini, başka bir ülkeye gerek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, parlamentoda yaptığı konuşmada ülkesi ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin sorumluluğunu bizzat kendisinin taşıdığını söyledi. Paşinyan, "Rubinyan'ı atama kararını ben verdim. Süreçten ve özel temsilcinin eylemlerinden bizzat ben sorumluyum” dedi.