Dünya Fotoğraf yayınlandı! 13 kilometrelik Rus konvoyu uydudan görüntülendi

Fotoğraf yayınlandı! 13 kilometrelik Rus konvoyu uydudan görüntülendi

10.04.2022 - 13:44 | Son Güncellenme:

Uydu görüntüleme şirketi MAXAR, Ukrayna’nın Velykyi Burluk yerleşim yerinden Harkov bölgesine doğru hareket eden 13 kilometrelik Rus konvoyuna ait fotoğraflar paylaştı. Ukrayna ise Rusya’ya ait askeri araçların imha görüntülerini yayınladı.

Dünyanın gözü Ukrayna'da...Her iki taraf da acımasız savaşın yeni bir aşamasına hazırlanırken, doğu Ukrayna'nın kuşatma altındaki bölgelerine doğru ilerleyen Rus zırhlı ve topçu konvoyunun yeni uydu görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, Velykyi Burluk kasabasından geçen 13 kilometre uzunluğundaki silah konvoyunu gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

ZIRHLI ARAÇLAR VE DESTEK EKİPMANLARI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 46 gündür sürerken, ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi MAXAR, Rusya-Ukrayna savaşına ait yeni uydu fotoğrafları yayınladı. MAXAR'ın yayınladığı fotoğraflarda, Ukrayna’nın Velykyi Burluk yerleşim yerinden Harkov bölgesine doğru ilerleyen 13 kilometre uzunluğundaki Rus konvoyu görüldü. MAXAR, konvoyda zırhlı araçların ve çeşitli destek ekipmanlarının yer aldığını belirtti. Şirket ayrıca Rus konvoyunun 8 Nisan Cuma günü geç saatlerde görüntülendiğini bildirdi.

Fotoğraf yayınlandı 13 kilometrelik Rus konvoyu uydudan görüntülendi

İMHA GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Öte yandan Rus ordusu Ukrayna’da askeri kayıplar vermeye devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 53. Mekanize Taburu, kırsalda İHA destekli operasyonda tank, piyade savaş aracı BMP ve zırhlı personel taşıyıcı MT-LB askeri araçları imha ettiği anlara ait görüntüleri yayınladı.

Haberin Devamı

ÖLDÜRÜLEN RUS ASKERLERİNİN SAYISI 20 BİNE YAKLAŞTI

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 24 Şubat - 10 Nisan tarihleri arasında 19 bin 300 Rus askeri personelinin öldüğünü, 722 tank ve 1911 zırhlı askeri aracın imha edildiğini açıkladı. Rus kuvvetleri, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sert direnişi karşısında geçen hafta Kiev çevresindeki kilit konumlardan çekildi ve Donbas'ta yeni bir büyük taarruz için yeniden toplandığı düşünülüyor. Ancak Ukrayna'nın Rusya ordusuna verdiği kayıplar o kadar büyük ki, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na (MoD) göre Kremlin rakamları telafi etmek için emekli askeri personeli işe almaya başvurdu.

PUTİN ASKER TOPLUYOR

İstihbarat, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Rus ölü sayısını 20 bine yaklaştığını ve Vladimir Putin'in askerlik hizmetinden terhis olan personele yöneldiğini gösteriyor. Rus ordusunun, Moldova'nın Transdinyester bölgesinden de asker topladığı düşünülüyor.

Fotoğraf yayınlandı 13 kilometrelik Rus konvoyu uydudan görüntülendi

UKRAYNA HALA MÜZAKERELERE AÇIK

Cumartesi günü Kiev'i ziyaret eden Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Zelenskiy, "Ukrayna her zaman için müzakerelere hazır olduğunu söylüyor ve bir şekilde bu savaşa son verilmesinin yollarını arıyor" dedi.

Haberin Devamı

Rusya'nın yeni bir taarruzda bulanabileceğine işaret eden Zelenskiy, "Ne yazık ki buna paralel olarak bazılarının belirleyici olarak nitelendirdiği, ülkemizin doğusunda önemli bir çarpışma için hazırlıkların sürdüğünü görüyoruz" şeklinde konuştu. Zelenskiy, "Çarpışmaya ve buna paralel olarak bu savaşı diplomasi yoluyla sona erdirmeye hazırız" ifadesini de sözlerine ekledi.

UKRAYNA İÇİN 10 MİLYAR EURO

Ukrayna'ya destek için düzenlenen "Stand Up for Ukraine" (Ukrayna için Ayağa Kalk) adlı bağış kampanyasında 10 milyar 100 milyon euro toplandı.DW Türkçe'nin aktardığına göre Avrupa Birliği (AB) Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen bağış konferansında yaptığı açıklamada kampanya kapsamında 9 milyar 100 milyon euroya ulaşıldığını, buna AB Komisyonu ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından 1 milyar euro katkı sağlanacağını aktardı. Komisyon'dan yapılan açıklamada, söz konusu bağışın Ukrayna içi ve dışındaki savaş nedeniyle yerinden olan insanlar için kullanılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Kampanyanın sonuçlarını "muhteşem" olarak nitelendiren Von der Leyen, "Dünya genelinde ülkelerin, şirketlerin ve insanların dayanışması bu karanlık saatlerde biraz olsun ışık veriyor" dedi.

ÇERNOBİL ÇALIŞANLARI YAŞADIKLARINI ANLATTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonla Ukrayna'ya giren Rus birlikleri, ertesi gün Çernobil nükleer santralini ele geçirmiş ve çalışanları esir almıştı. Ukrayna'da devlete bağlı Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom) ise Kremlin'e bağlı birliklerin 31 Mart'ta geri çekildiğini ve tesisin 1 Nisan'da tamamen Kiev'in kontrolüne geçtiğini açıklamıştı.

Başkentin 110 kilometre kuzeyinde kalan Çernobil'de Rus askerleri tarafından esir alınan çalışanlar, bu süre zarfında yaşadıkları zorlukları anlattı. BBC'ye konuşan radyasyon güvenliği denetimcisi Oleksandr Lobada, Rus askerlerin kendilerinden tesisle ilgili bilgi almak istediğini söyleyerek "Tesisin nasıl işlediğini öğrenmek istediler. Tüm prosedürlerle, belgelerle ve çalışmalarla ilgili bilgi istediler. Korkmuştum çünkü sürekli bir sorgulama vardı ve bazen de bunu zor kullanarak yapıyorlardı" dedi.

Fotoğraf yayınlandı 13 kilometrelik Rus konvoyu uydudan görüntülendi

Haberin Devamı

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, mühendis Valeriy Semonov ise "Personelin tesislerde çalışmasına izin vermeleri için onlarla sürekli görüşüyorduk ve onları sinirlendirmemeye çalışıyorduk" ifadelerini kullandı. Semonov, bir keresinde tesislerde üç gün boyunca elektriğin kesildiğini, jeneratörleri devrede tutmak için sürekli benzin bulmaya çalıştıklarını, elindekiler yetmeyince de Ruslardan benzin çalmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Lobada, "Eğer elektrik tamamen kesilseydi bir felaketle karşı karşıya kalırdık. Radyoaktif sızıntı yaşanabilirdi. Boyutunu tahmin edebilirsiniz. Ölmekten korkmuyordum. Eğer tesisi denetlemek için orada olmasaydım yaşanabileceklerden korkuyordum. Bir insanlık trajedisi yaşanmasından korkuyordum" dedi.

169 ASKER ESİR TUTULDU

CNN'e konuşan Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirski ise Ukrayna Ulusal Muhafızlarından tesisi korumakla görevli 169 askerin, Soğuk Savaş döneminden kalma bir yeraltı sığınağında Rus birlikler tarafından esir tutulduğunu savundu.

Monastirski, "Askerler yeteri kadar gün ışığı göremeden ve yemek yiyemeden 30 gün boyunca burada tutuldu. Dışarı çıkmalarına izin verilmedi. Son günde de bilinmeyen bir yere götürüldüler" diye konuştu. İçişleri Bakanı, askerlerin savaş esiri olarak Belarus üzerinden Rusya'ya götürüldüğünü düşündüğünü fakat savaşçıların nerede olduğuna dair net bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Semonov da Monastirski'nin iddialarını doğrulayan bir şekilde "Tesisi korumayı başardık ama 169 askerimizi götürmeleri bizim için sinir bozucu oldu" dedi.

Çarşamba günü Ukrayna ordusunun yayımladığı, Rus askerlerin tesisin arkasında kalan ve "Kızıl Orman" adı verilen radyoaktif bölgede hendek kazdığının iddia edildiği görüntüler de büyük tepki uyandırmıştı. Burası dünyadaki en radyoaktif bölgelerden biri kabul ediliyor.

CNN'e konuşan Ukraynalı asker Ihor Ugolkov, Rus askerlerin tesisin içinde radyasyon yayılmasına neden olduğunu savunarak "Kızıl Orman'a gittiler ve geri geldiklerinde ayakkabılarına yapışan toz ve toprakla radyoaktif madde getirdiler" dedi.

Ugolkov, bu bölge civarında bulduğu Rus askerlere ait bir kumanya paketini elindeki dozölçerle kontrol ettiğinde, normalden 50 kat daha fazla radyoaktif kalıntı içerdiğini tespit ettiğini de söyledi.

Yaşananları "Bu gerçekten bir çılgınlık" diye niteleyen Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşenko ise "Neden Kızıl Orman'a gittiklerini gerçekten bilmiyorum. Fakat askerlerin oraya gittiğini, geri geldiğini ve radyasyonun arttığını görüyoruz" dedi.

Vardiya müdürü Volodimir Falşovnik de Rusların tesisi yağmaladığını öne sürdü.

Falşovnik, "Rosatom'dan (nükleer enerji üzerine uzmanlaşmış Moskova merkezli bir Rus devlet şirketi) bize eşlik etmeleri için personel gönderdiler. Onlara tesisi gösterirken görevliler de depoları yağmaladı" ifadelerini kullandı.