Dünya Fransa-İtalya arasında ‘Sarı’ gerginlik

Fransa-İtalya arasında ‘Sarı’ gerginlik

08.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İtalya Başbakan Yardımcısı Di Maio’nun “Sarı Yelekliler”le görüşmesi, Fransa ve İtalya arasında yaşanan gerilimin son halkası oldu. Fransa, Roma’daki büyükelçisini geri çağırdı

Fransa-İtalya arasında ‘Sarı’ gerginlik

Fransa ve İtalya arasında son dönemde yaşanan gerginlik, dün Fransa’nın Roma’da bulunan büyükelçisini geri çağırmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki gerginlik, İtalya’da Haziran 2018’de popülist ve aşırı sağcı bir hükümetin işbaşına gelmesiyle başlamıştı. Ancak son dönemde özellikle İtalyan üst düzey makamlardan yapılan açıklamalar nedeniyle ilişkiler iyice gerildi. Özellikle “Sarı Yelekliler” protestolarıyla ilgili İtalya’dan gelen açıklamalar, Fransa’da tepki çekti. Son olarak İtalyan Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun “Sarı Yelekliler” hareketinin liderleriyle gerçekleştirdiği görüşme, bardağı taşıran son damla oldu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes Von der Mühll, Di Maio’nun Paris’te “Sarı Yelekliler”le yaptığı görüşmeye ilişkin, “AB nezdinde ortak ve komşu ülkeler arasında bu yeni provokasyon kabul edilemez” dedi. Di Maio ise, paylaştığı İtalyanca Twitter mesajında “Değişim rüzgarı Alpleri aştı” dedi ve görüşmeye dair bir fotoğraf paylaştı.

Haberin Devamı

Fransa-İtalya arasında ‘Sarı’ gerginlik
Yaşananların ardından Fransa dün Roma’daki büyükelçisini geri çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanlığı’, “Fransa aylardır temelsiz suçlamalar ve çirkin açıklamaların hedefi haline gelmiştir. Bir konu hakkında fikir ayrılığı yaşamak başka bir şey seçimler amacıyla ilişkileri manipüle etmek başka bir şey” ifadelerini kullandı. Açıklamada, İtalya’dan gelen provokasyonların 2. Dünya Savaşı’ndan beri bir ilk olduğu vurgusu yapıldı.

Demeç savaşı!

İtalyan ve Fransız siyasetçilerin son haftalarda yaptıkları açıklamalar gerginliğe neden olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “İtalyanlar çok büyük bir halk ve bizim dostumuz. Onlar tarihine yakışan liderler hak ediyor” demiş, bunun üzerine İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “İlk önce Fransa, yıllardır ağırladığı teröristleri ve katilleri iade etsin, daha sonra Macron’la konuşuruz” şeklinde cevap vermişti.

Luigi Di Maio da Fransız Cumhurbaşkanı’nın sözlerine karşılık, “Macron, benim ve Salvini’nin üst düzeyde olmadığımızı söylüyor. Bunun kararını İtalyan halkına bıraksın” ifadelerini kullanmıştı. Di Maio, ayrıca Fransa’yı Afrika’da sömürgeci bir politika izleyerek, fakirleştirmekle suçlayıp, “Sarı Yelekliler”e açık destek vermişti.