Dünya G20 liderleri Roma’da toplanıyor

G20 liderleri Roma’da toplanıyor

30.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri, İtalya’nın ev sahipliğinde bugün ve yarın, Roma’da bir araya gelecek. İtalya’nın dönem başkanı olduğu G20’de liderler, 2008’den bu yana 16. zirve için Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıllık aradan sonra ilk yüz yüze buluşacak.

G20 liderleri Roma’da toplanıyor

Zirveye Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşlardan lider ve temsilciler katılacak.

Haberin Devamı

Ayrıca G20 zirvelerinde İspanya düzenli olarak “kalıcı konuk ülke” olarak katılırken İtalya, dönem başkanı olarak Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur’u da zirveye davet etti.

Bu yıl Rusya, Çin, Japonya ve Meksika gibi bazı ülkelerin liderleri, Roma’ya gelmeyecek. Bu ülkelerin lider veya temsilcilerinin zirveye çevrim içi olarak katılması bekleniyor.

Liderlerin gündeminde iklim değişikliğiyle mücadele, Kovid-19 salgını ve sonrası ekonomik toparlanma, dijital ekonominin vergilendirilmesi ve Afganistan gibi dış politika konuları yer alacak. Zirve boyunca eşitsizliklerle mücadele, kadınların güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, küresel ticaret sisteminde şeffaflık gibi konuların da ele alınacağı ifade ediliyor.