Dünya G7 Zirvesi başlıyor

G7 Zirvesi başlıyor

11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

G7 ülkelerinin liderleri, Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez bugün bir araya gelecek.

G7 Zirvesi başlıyor

Bu yıl 47’ncisi düzenlenecek G7 Zirvesi, İngiltere’nin ev sahipliğinde Cornwall’daki Carbis Koyu’nda başlayacak ve 13 Haziran’da sona erecek. Zirvede, devam eden salgın, küresel jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi önemli başlıkların ele alınması bekleniyor. Zirvede Kovid dışındaki en önemli konunun Rusya ve Çin olması bekleniyor. G7 Dışişleri Bakanları, Londra’da yaptıkları toplantının ardından Rusya, Çin, İran, Libya ve Suriye olmak üzere çeşitli başlıkların açıldığı 27 sayfalık bir bildirge yayımlamıştı. Bunun dışında çevre ve küresel ısınma gibi konular da zirvede önemli yer tutacak. Öte yandan uslararası şirketlerin vergilendirilmesi konusunda G7 maliye bakanları tarafından atılan adımların da bu zirvede sonuca ulaştırılması bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, bu yıl ilk kez, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise görevinden ayrılmadan önce son kez G7 Zirvesi’ne katılacak. Zirveye bu yıl ayrıca, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de konuk ülke liderleri olarak davet edildi.

G7’ye katılacak liderlerin “elektronik atıklardan” yapılan “Mount Recyclemore” isimli heykeli büyük ilgi gördü. Heykelin adı ise, ABD başkanlarının dev büstlerinin olduğu “Mount Rushmore” (Rushmore Dağı) heykelinden esinlenilmiş.

Yazarlar