Dünya Gazze’de tansiyon giderek artıyor...

Gazze’de tansiyon giderek artıyor...

06.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, karşılıklı misillemelerle bölgede tansiyon giderek artıyor. Hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 23’e yükselirken, Netanyahu saldırıları artırma talimatı verdi

Gazze’de tansiyon giderek artıyor...

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar artan bir şekilde sürerken, hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 23’e yükseldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusunun Gazze’nin merkezinde bir bölgeye düzenlediği hava saldırısında aynı aileden iki kişi hayatını kaybetti. Açıklamada, saldırılar nedeniyle yaralanan Filistinlilerin sayısının ise 153’e yükseldiği belirtildi. İsrail’in önceki gün başlattığı saldırılarda 14 aylık bir kız bebek ve hamile annesinin de aralarında bulunduğu 10 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Filistinli grupların Gazze’den İsrail tarafına attığı roketler nedeniyle de 1’i Filistin asıllı 3 kişinin öldüğü açıklandı. İsrail ordusu, önceki gün sabah saatlerinden bu yana Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad’a ait 220’den fazla hedefin vurulduğunu açıkladı. Açıklamada, Gazze’deki Filistinli grupların da İsrail tarafına 430’dan fazla roket attığı ifade edildi.

‘Artırın’ talimatı

Bölgede gerilim devam ederken İsrail ordusu Gazze sınırına yakın birliklere takviye gönderme kararı aldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, zırhlı bir birliğin Gazze sınırına gönderildiği kaydedildi.

Gazze’de tansiyon giderek artıyor...

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların devam edeceğini belirtti. Netanyahu, kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada, Gazze’de artan gerginlik nedeniyle Hamas ve İslami Cihad’ı suçladı, Filistinli grupların “ağır bedel ödediklerini” ileri sürdü. Netanyahu, Gazze sınırına yakın bölgelerdeki İsrail güçlerine takviye yapılması için talimat verdiğini belirterek “İsrail ordusuna Gazze Şeridi’ndeki gruplara yönelik geniş kapsamlı saldırılarına devam etmesi emrini verdim” dedi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte güvenlik kabinesinin, orduya, Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanın artırılması talimatını verdiği bildiriliyor. “Yediot Aharanot” gazetesinin İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, güvenlik kabinesi, orduya, bombardımanın artırılması ve Gazze Şeridi çevresindeki birliklerinin takviye edilmesi yönünde talimat verdi.

Gazze Şeridi’nde cuma günü keskin nişancı ateşiyle iki İsrail askerinin yaralanmasının ardından bölgede şiddet tırmanmıştı. İsrail tarafından sivil yerleşim bölgelerine düzenlenen hava saldırılarına karşılık Gazze’den roket atışları gerçekleştirilmişti. Bu gelişmelerin ardından İsrail ordusu, önceki gün Gazze Şeridi’nden çok sayıda roket atılmasını gerekçe göstererek savaş uçaklarıyla bölgeye hava saldırısı başlatmıştı. İsrail7in saldırılarında, içinde AA’nın ofisinin de bulunduğu bina yıkılmıştı.

Haberin Devamı

Yıkım ortaya çıktı

İsrail, Kassam ve İslami Cihad’a ait hedefleri vurduklarını, sivilleri hedef almadıklarını iddia etse de Gazze’deki kaynaklar bunu yalanlıyor. Filistinli kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırılarında sivillere ait birçok evin yanı sıra 3 atölye ve bir cami vuruldu. Açıklamada, sivillere ait 7 binanın vurulduğu belirtildi.

AB’den skandal açıklama

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yaptığı hava saldırıları sonucu şehit düşen Filistinli sayısı artarken, Avrupa Birliği (AB), Gazze’den İsrail’e yönelik roket atışlarının acilen sonlandırılması çağrısında bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamasında, “Gazze’deki Filistinli militanların gelişigüzel roket atışları acilen sonlandırılmalı. AB, İsrail’in güvenliğini güçlü bir şekilde desteklediğini tekrar vurguluyor” ifadelerini kullandı. İsrail halkına başsağlığı dileyen Mogherini, roket atışlarının İsrail halkına “tarif edilemez” acılar yaşattığını ve şiddeti körüklediğini kaydetti. Mogherini’nin, açıklamasında İsrail’in hava saldırıları sonucu şehit olan ve yaralanan Filistinlilere değinmemesi dikkati çekti. BRÜKSEL AA

‘Suskunluk cesaret veriyor’

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’ne artan İsrail saldırılarına karşı uluslararası toplumdan Filistin halkının korunması için himaye talep etti. Abbas, İsrail’e karşı suskunluğun, bu ülkenin Filistin halkına karşı işlediği suçları artırmasına ve uluslararası hukuku ihlal etmesine cesaret verdiğini kaydetti.

Bununla birlikte Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM), Orta Doğu Dörtlüsü (BM, ABD, Rusya ve Avrupa Birliği) ve insan hakları kuruluşlarına, Filistin halkının himaye altına alınması çağrısı yaptı. Arap Birliği, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmaya zorlanmasını da istedi. BM Genel Kurulu, Kasım 2018’de işgal altındaki Filistin halkına uluslararası himaye sağlanması yönünde karar almıştı. Alınan uluslararası karar, İsrail’in kabul etmemesi nedeniyle henüz uygulanamadı.