Dünya ‘Güvenli Bölge’ için Almanya’dan asker talebi

‘Güvenli Bölge’ için Almanya’dan asker talebi

08.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin kuzeyinde uygulamaya geçirilmesi beklenen Güvenli Bölge’ye ilişkin belirsizlik sürüyor.

‘Güvenli Bölge’ için Almanya’dan asker talebi

Bölgede görev alacak askeri güç için Avrupa ülkelerinden destek bekleyen ABD, Almanya’dan bölgede daha aktif görev almasını talep etti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Almanya’dan, Suriye’nin kuzeyine asker göndermesini beklediklerini söyledi. Welt am Sonntag gazetesine açıklama yapan Jeffrey, “Alman askerlerinin bizim bir kısım askerlerimizi ikame edebilmelerini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin DAEŞ karşıtı koalisyonundaki partnerlerinden, daha fazla görev yapabilecek gönüllüler aradığına vurgu yapan Jeffrey, şunları söyledi: “Almanya’nın bu konuda daha fazla şeyler yapacağını umuyoruz. DAEŞ en iyi Suriye’deki yerel güçler ile püskürtülebilir. Ancak hava desteği, lojistik, eğitim ve teknik yardım konularında belirli bir uluslararası güce ihtiyaç var. İstikrar olmazsa DAEŞ veya diğer gruplar geri gelir.”

Berlin’de hükümet temsilcileriyle konuyu görüştüğünü açıklayan Jeffrey, “Almanlar düşünüp ne yapabileceklerine bakacaklar” ifadesini kullandı.

Suriye’nin Halep iline bağlı Menbiç’te son günlerde çatışmalar yeniden şiddetlendi. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), bazı noktalarda DSG/YPG mevzilerine etkili saldırılar gerçekleştirdi. Bölgedeki kaynaklar, Sacur nehrinin güneyindeki Avn El Dadat köyünde Menbiç’teki YPG’lilerle Fırat Kalkanı güçleri arasında üç gündür şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı. Çatışmalarla eş zamanlı olarak ABD uçaklarının herhangi bir noktayı hedef almadan bölgede keşif uçuşları yaparak gerilimin tırmanmasını engellemeye çalıştığı bildirildi.

Haberin Devamı

ABD’ye baskı artıyor

Bu arada Menbiç yol haritası taahhütlerini yerine getirmesi hususunda Ankara, ABD’ye yönelik baskısını giderek arttırıyor. Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir araya geldi. Akar görüşmede, Washington yönetiminin Menbiç’le ilgili taahhütlerini yerine getirmesine yönelik talebini yineledi. Geçtiğimiz yıl Ankara-Washington arasında imzalanan yol haritası kapsamında, YPG’nin Menbiç’ten tamamen çekilmesi ve yerel bir meclis oluşturulana kadar şehirdeki güvenliğin ortak şekilde kontrol edilmesi öngörülüyordu.