Dünya Güvenlik için tahliye edildi

Güvenlik için tahliye edildi

19.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Türkiye’deki protesto gösterilerine polisin müdahale etmemesini eleştirdi. İsrail bunu gerekçe göstererek, Türkiye’de sadece İstanbul Başkonsolosu Kamhi’yi bıraktı

Güvenlik için tahliye edildi

İsrail’in İstanbul Konsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği önünde önceki akşam gerçekleştirilen protestolarda şiddet olaylarının yaşanmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile diplomatik ilişkilerinin düzeyini düşüme kararı aldı. Milliyet’in edindiği bilgiye göre, İstanbul’da sadece Başkonsolos Moşe Kamhi’nin kalması kararı alınırken, Başkonsolos Yardımcısı Ohad Avidan-Kaynar’ın da aralarında yer aldığı diğer diplomatlar aileleri ile birlikte dün İsrail’e döndü. Ankara Büyükelçiliği’nde, Mavi Marmara’nın ardından, ilişkiler en düşük seviye olan “ikinci katip” düzeyine çekilmişti. Böylece İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler tarihin en düşük seviyesine geriledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, dün yaptığı açıklamada Türkiye’deki temsilcilik çalışanları ile ailelerinin ülkeyi en kısa sürede terketmelerini istediklerini açıkladı. Palmor, “Türkiye’deki tüm temsilciliklerimiz Türk hükümetinin güvencesi altındadır. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Türk güvenlik güçlerinin şiddeti engellemek için eyleme geçmediği, bu durumun İsrail tarafından ciddi şekilde protesto edildiği” belirtildi. Açıklamada, “Türkiye’nin harekete geçmemesi ile diplomatları korumayı içeren uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği” ifade edildi.
İsrail’e dönmek üzere havaalanındayken görüştüğümüz İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Ohad Avidan-Kaynar, “ilişkilerin olabilecek en düşük seviyeye çekildiğini” söyledi. Avidan-Kaynar, güvenlik endişesi nedeniyle İsrail’e “geçici süreliğine” çağırıldıklarını, ancak şu an dönüş tarihlerinin “ucunun açık” olduğunu söyledi. İstanbul Konsolosluğu’nun “İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri düzeltmek için iki taraf arasında görüşmeler yürüttüklerini, artık bu imkanlarının bulunmadığını” belirten Diplomat, bu nedenle İstanbul’dan ayrıldığı için “çok üzgün olduğunu” söyledi. Ankara Büyükelçiliği’nin seviyesinin düşürlmesinin ardından İstanbul Konsolosluğu, Mavi Marmara tazminat görüşmeleri de dahil olmak üzere iki ülke arasında köprü vazifesi görüyordu. Avidan-Kaynar, İstanbul’a geri dönmeyi umduğunu ekledi.

‘Türk Emniyeti’ne güvenimiz tam’
İstanbul Başkonsolosu Kamhi ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Çekirdek kadro ile devam ediyoruz. Şimdilik biz buradayız. Olayların bir adaha tekrar etmemesini umuyoruz. Portesto her demokrasi de haktır. Ama yaşananlar maksadını aştı. Konsolosluğun bulunduğu binanın avlusuna kadar girildi, camlar tuzla buz edildi, fena şeyler yaşandı. Bazı basının sayfalarında çarşaf çarşaf nefret söylemleri yayaınlandı, biz, hatta ben hedef gösterildim. Bu nedenle önlem alma ihtiyacı doğdu. Savaş ya da siyasi bir olayı haberleştirmekten öte bir dini hedef göstermek, tabii ki o dine mensup insanları tedirgin eder. Olayları sanki İsrail’in yüz ölçümünün yüzde 70’i roketlere maruz kalmıyor, nüfusunun yüzde 65’i sirenlerle uyanmıyor gibi yansıtmak, sanki İsrail bir gün uyanıp keyfi bir operasyon başlamak istemiş gibi yansıtmak doğru değil” dedi. Kamhi, yaşanan olaylara rağmen hem Filistin-İsrail barışı hem de Türkiye-İsrail dostluğunun idamesi konusunda iyimser olduğunu belirterek, bir an önce yaşananların normale dönmesini umduğunu söyledi. Kamhi, güvenliklerinin sağlanması konusunda “güvenlerinin tam olduğunu” vurguladı.
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, “ikinci katip” düzeyine düşürülmüştü. Bu tarihten itibaren İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye’deki görevleri son buldu.

Haberin Devamı

Sabah 06.00’ya kadar sürdü

Ankara’da sabah saat 06.00’ya kadar süren eylemde protestocular İsrail aleyhine sloganlar attı; tekbirler eşliğinde konutu taş yağmuruna tuttu. Atılan taşlar nedeniyle konutun camları kırıldı; 2 polis yaralandı. Polisler ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, gruba, taş atılmaması yönünde uyarı yapıldı ancak kalabalık konuta taş atmaya devam etti.
Hoparlörden ezan
İlerleyen saatlerde gruptan bir kişi sabah ezanını okudu. Ezan sesi, Çevik Kuvvet minibüsünün hoparlörüne de yansıdı. Ardından kalabalık, konut önündeki caddede Filistinli bir gencin imamlığında sabah namazı kıldı. Daha sonra eylemcilerden 2 kişi, İsrail Büyükelçiliği kapısının önünde bulanan boş demir direğe yeşil renkli üzerinde, “La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah” yazılı tevhid bayrağı ile Türk bayrağı astı. İsrail’in saldırılarında yaşamını yitiren Filistinliler için Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde sabah namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.
Bu arada aralarında İzmir, Bursa, Bilecik ve Adana’nın bulunduğu birçok merkezde İsrail aleyhine gösteriler yapıldı.