Dünya Herson’da rüzgar ters esiyor!

Herson’da rüzgar ters esiyor!

25.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna güçlerinin, yeni silahların da etkisiyle Herson bölgesinde Rus güçlerine karşı üstünlük elde etmeye başladığı bildiriliyor. Ukraynalı yetkililer, Eylül ayına kadar buranın geri alınacağını savunuyor.

Herson’da rüzgar ters esiyor

DIŞ HABERLER - Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü harekat, şiddetini artırarak devam ederken, Rusların ele geçirdiği bazı bölgelerde Rus güçlerine yönelik savunma amaçlı harekatlar da kendisini gösteriyor.   

Haberin Devamı

Nitekim Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, Ukrayna kuvvetlerinin işgal altındaki Herson’a, kaybedilen toprakları geri almak için “adım adım” ilerlediğini açıklamasının ardından, bölgeden çatışmaların yoğunlaştığı yönünde haberler geliyor. Ukrayna televizyonuna konuşan bir Ukraynalı yetkili, Şubat ayının başlarında Rus güçlerinin kontrolüne geçen ülkenin güneyindeki Herson’un, Kiev güçlerince Eylül ayına kadar geri alınacağını söyledi. 

Herson bölge valisinin yardımcılarından Sergiy Khlan, “Herson bölgesinin Eylül ayına kadar özgürleştirileceğini kesinlikle söyleyebiliriz. Tüm işgalcilerin planları çökecek” dedi. Batı’dan gelen uzun menzilli toplarla atış gücünü yükselten Ukrayna ordusunun, Herson’da geçtiğimiz haftalarda önemli başarılara imza attığını savunan Khlan, “Savaş alanında bir dönüm noktası yaşandığını söyleyebiliriz. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yakın zamandaki askeri operasyonlarında üstünlük sağladı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İngilizler doğruladı 

İngiltere Savunma Bakanlığı da, son istihbarat raporunda, Herson Oblastı’nda ağır çatışmaların yaşandığını belirterek, Ukrayna’nın topçu ateşi kullandığını ve nehrin doğusundaki Rusya’nın tedarik hattının “giderek daha fazla risk altında olduğunu” bildirdi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) son değerlendirmesindeyse, Ukrayna’nın Herson’da karşı saldırı başlatmaya hazırlandığı veya başlattığı belirtildi. Ukrayna tarımı için önemli bir bölge olan Herson, savaşın başlarında Rus birliklerince alınmıştı. Rus güçlerinin 3 Mart’ta ele geçirmesinin ardından Herson,  düşen ilk büyük Ukrayna şehri olmuştu. Ancak, yeni Batı uzun menzilli topçu tedarikiyle desteklenen Ukrayna ordusu, son haftalarda bölgede kazanımlar elde ediyor.