Dünya Hindistan’da tepki çığ gibi büyüyor!

Hindistan’da tepki çığ gibi büyüyor!

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Hindistan’da kabul edilen ve Müslümanları dışlayan yeni vatandaşlık yasası nedeniyle başlayan protestolar tüm ülkeye yayıldı. Olaylar, polisin eylem yapan üniversitelilere yönelik sert müdahalesinin ardından büyüdü

Hindistan’da tepki çığ gibi büyüyor

Hindistan’da dini baskıdan kaçarak ülkeye gelen göçmenlere vatandaşlık yolunu açan, fakat aynı konumdaki Müslüman göçmenleri dışlayan yasaya karşı protestolar ülke geneline yayılırken olaylarda ölü sayısının 6’ya çıktığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Söz konusu eylemler, özellikle üniversite öğrencilerinin sürüklediği bir toplumsal harekete dönüştü. Özellikle polisin üniversite öğrencilerine yönelik sert tutumunun ardından birçok üniversitede daha büyük eylemler başladı. Başkent Yeni Delhi’de otobüsler ateşe verildi, yollara barikatlar kuruldu. Kuzey ve doğudaki eyaletlerde büyük çaplı gösteriler düzenlendi. Hint basınındaki haberlere göre, Yeni Delhi’de Jamia Millia Islamia Üniversitesi (JMI) ve Uttar Pradeş eyaletindeki Aligarh Müslüman Üniversitesi öğrencilerinin protesto gösterisine önceki gün sert müdahalede bulunan ve çok sayıda öğrencinin yaralanmasına yol açan polis şiddeti, ülkenin çeşitli eyaletlerindeki üniversite öğrencileri tarafından protesto ediliyor. Yeni Delhi Emniyet Müdürlüğü önünde de dün çok sayıda gösterici eylemler düzenledi.

Haberin Devamı

Üniversiteler ayakta

Bu arada Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Aligarh Müslüman Üniversitesi’ndeki gösterilere polisin sert müdahale etmesi ve kampüse girmesinin ardından tüm öğrencilerin evlerine gönderileceği açıklandı. Eyaletin Laknov kentindeki Nadwa Üniversitesi’ndeyse yüzlerce öğrenci, polis eylemlerini ve yasadaki değişikliği protesto etmek için kampüste bir araya geldi. Polis, kampüsten dışarı çıkmaya çalışan öğrencilere izin vermezken, öğrenciler polise taş fırlattı. Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesi ve Haydarabad’daki Mevlana Azad Urdu Üniversitesi öğrencileri, vatandaşlık  yasasındaki değişikliği ve polis şiddetini gece boyunca protesto etti.

Mumbai’de Hindistan Teknoloji Enstitüsü, Tata Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Mumbai Üniversitesi öğrencileri, Delhi’deki polis şiddetine karşı Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma içerisinde olduklarını ve bu sebeple dersleri boykot ettiklerini duyurdu. Pek çok üniversitede de öğrencilere yönelik şiddet ve yasa değişikliğine karşı protestolar düzenlendi.

Yeni Delhi’de tartışmalı görüntüler

Sosyal medyada yayımlanan bazı videolarda, Yeni Delhi polisinin, hasar gören bir otobüsün içerisine bidonla sıvı madde döktüğü görüldü. Bu görüntülerin üzerine çok sayıda kullanıcı, polisin, otobüsleri ateşe verdiğini ve bu suçu protestocuların üzerine attığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Yeni Delhi Polisi iddiaları reddederken, yerel medyaya göre en az üç otobüs ile bazı motosikletlerin ateşe verildiği çatışmalarda yaklaşık 60 kişi yaralandı.

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014’ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı pozisyondaki Müslümanları kapsam dışında tutan yasaya karşı protestolar düzenleniyor.

Kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan’da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutulacak.