Dünya Hipersonik füze tartışması!

Hipersonik füze tartışması!

19.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çin’in hipersonik füze denemesi yaptığına yönelik haber, ABD’de büyük şaşkınlık ve endişeyle karşılandı. Çin haberi yalanlasa da, önümüzdeki dönem yeni bir silahlanma yarışına gebe...

Hipersonik füze tartışması

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Financial Times (FT) gazetesinin, Çin’in Ağustos ayında nükleer kapasiteli bir hipersonik füzeyi test ettiği yönündeki haberi büyük ses getirirken, yeni bir tartışmaya da neden oldu. FT’nin haberine göre, Çin ordusu, alçak dünya yörüngesinde uçan ve hedefine doğru yol almaya başlamadan önce dünyayı dolaşan hipersonik süzülme aracını taşıyan bir roket fırlattı. Bu füzenin, Amerikan savunma sistemlerini aşacağı ifade ediliyor. Zira bu türdeki füzeler, ABD’nin, balistik füzeleri imha etmek üzere kurgulanmış füze savunma sistemini etkisiz kılabilir.

Haberin Devamı

Haberde Çin’in füze denemesinde hedefini vuramadığı ve hedefi ıskaladığı da belirtildi. FT’nin 5 isimsiz kaynağa dayandırdığı haberinde, denemenin, Çin’in hipersonik silahlar konusunda önemli gelişme kaydettiğini ve ABD’den çok daha ileride olduğunu gösterdiği belirtildi.

‘Savaşı kaybederiz’

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Karma Komisyonu üyelerinden Mike Gallagher, FT’nin haberinin, Washington için bir harekete geçme uyarısı olması gerektiğini söylemiş ve ABD’nin 10 yıl içinde Çin’e karşı yeni Soğuk Savaş’ı kaybedeceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan bu haber dün Çin tarafından yalanlandı. Çin, nükleer kapasiteli hipersonik füze denemesinde bulunduğu yolundaki haberi yalanlarken, bunun uzay aracı denemesi olduğunu duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jao Lican, Ağustos ayında bir uzay aracının yeniden kullanılabilir olduğunu test etmek için rutin bir deneme yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Nasıl çalışıyor?

Bu füze teknolojisinde ABD, Rusya ve Çin başı çekerken, Kuzey Kore de geçen ay hipersonik füze denemesi yaptığını duyurmuştu.

Rusya 2019’da hipersonik füzelerin hizmete girdiğini açıklarken, Çin de, aynı yıl yapılan askeri geçitte DF-17 olarak adlandırılan hipersonik füzeleri halka göstermişti.

Hipersonik füzeler sesten en az 5 kat daha hızlı ancak balistik füzelerden daha yavaşlar. Hipersonik füzelerin en önemli özelliği ise manevra yapabiliyor olmaları. Bu da onları takibi ve imhayı son derece zor kılıyor. Bu yeni teknolojinin en çarpıcı tarafı, kıtalararası balistik füzelere karşı geliştirilen savunma sistemlerini atlatabiliyor olması. Sistem, dünya yörüngesinde dolaştıktan sonra hedefini vuruyor.

Çin’de halk savaşı çağrısı!

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun günlük gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Pekin’e yönelik operasyonlarını genişletmesi karşısında “halk savaşı” çağrısı yaptı. Hong Kong merkezli “South China Morning Post”, ordunun yönettiğini belirttiği sosyal medya hesabındaki yorumların, CIA’in Pekin’e karşı yeni bir birim kurmasına yanıt olarak geldiğini bildirdi. Habere göre, yorumda “Hiçbir kurnaz tilki iyi bir avcıyı yenemez. Ulusal güvenliği muhafaza etmek için sadece halka güvenmemiz ve inanmamız gerekiyor” ifadeleri yer aldı.