Dünya İki sene sonra sokağa çıkacak

İki sene sonra sokağa çıkacak

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki yıldır Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Assange, ‘yakında elçilikten ayrılacağını’ duyurdu. Çıkınca İsveç’e iade edilmek üzere tutuklanabilir.

İki sene sonra sokağa çıkacak


Gizli Amerikan diplomatik belgelerini açıklayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, iki yıldır kaldığı İngiltere’nin Ekvador Büyükelçiliği’nden ‘yakında ayrılacağını’ açıkladı. İsveç’te tecavüz suçlaması nedeniyle hakkında tutuklama kararı bulunan Assange, 19 Ağustos 2011’de iade edilmemek için siyasi sığınma tanıyan Ekvador’un Londra’daki Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. İngiliz güvenlik güçleri tarafından diplomatik alanın dışına adım attığı anda tutuklanma riski bulunan Assange, aldığı kararı dün bir basın toplantısıyla duyurdu.

Neden sağlık mı?
Assange, Londra’nın lüks semtlerinden Knightsbridge’de, Harrods mağazasının yakınında bulunan büyükelçilikte Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile basın toplantısı düzenledi. Elçilikte geçirdiği süre boyunca sağlık problemleri yaşadığını doğrulayan Assange, basında yer alan sağlığına ilişkin haberleri yalanlayarak, ayrılma kararının haberlerle ilgisi olmadığını ifade etti. Assange, “Yakında elçilikten ayrılıyorum. Ancak bunun sebebi, Murdoch basını ve Sky News’ün ileri sürdüğü sebeplerden dolayı değil” dedi. Assange, sağlık durumunu soran gazetecilere “İki yıl boyunca kapalı bir alanda güneş ışığı görmeden yaşayan herhangi bir sağlıklı kişi, kendini çok geçmeden bazı sağlık problemleri yaşarken bulabilir” yanıtını verdi.

‘İnsan hakları’ vurgusu
Ekvador Dışişleri Bakanı Patino, Assange’a tanınan siyasi sığınmacı statüsünün devam edeceğini belirtse de büyükelçilik binasının dışına çıkarak ‘teslim olması’ ihtimali konusunda net bir açıklama yapmadı. İki yıldır büyük bir belirsizliğin devam ettiğini kaydeden Patino, “Bu duruma bir son verilmeli. İki yıl çok uzun bir süre. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ı serbest bırakmanın vakti geldi. Artık Assange’ın insan haklarına saygı duyulmasının zamanı” dedi. Ekvadorlu bakan, konuyu görüşmek üzere İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’la bir araya gelmek istediğini de söyledi.

Masraf 5 milyon
İngiltere ile Ekvador, iki yıldır Assange’ın durumuna diplomatik çözüm bulamamıştı. Polis, elçiliğin önünde 24 saat nöbet tutmaya devam ediyor. Büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacak olan Assange için bir de polis aracı bekliyor. Assange’ın esaretinin ilk yılında gözetleme faaliyetlerinin İngiliz güvenlik güçlerine maliyeti 3.8 milyon sterlini bulmuştu. İki yılı bulan durumun toplam maliyetinin 5 milyon sterlini geçtiği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Odası tuvaletten bozma

Ekvador Büyükelçiliği’nden iki yıldır adımını atamayan Assange, güneş yüzü görmediğinden D vitamini eksikliği çektiği gibi sosyal sorunlar da yaşıyordu. Assange’ı en son Eric Cantona gibi ünlü isimler ziyaret etse de dört duvar arasında yaşayan Assange artık ‘ailesi gibi olan’ büyükelçilik çalışanları dışında nadiren insan yüzü gördü. Günde yaklaşık 17 saat çalışan Assange’a en büyük desteği verenler her gün saat 16.00’da büyükelçiliğin önüne gelip minik bir destek gösterisi düzenleyenler. The Standard gazetesine göre iki yılda dışarıdan yemek söylemeye 10 bin sterlinden fazla para veren Assange’ın yattığı oda da kullanılmayan bir kadınlar tuvaletinin dönüştürülmesiyle elde edildi.