Dünya İlginç ve karma kabine

İlginç ve karma kabine

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘CEO’larla’ dolu yeni kabinesi de bugün görevine başlıyor. Kabinedeki en önemli görevler “beyaz erkeklere” verilirken, siyahilerin ve kadınların pek fazla temsil şansı bulmadığı görülüyor. Buna karşın Trump, başkanlığa, kabinesinin yarıdan fazlası Senato’nun onayından geçmeden başlıyor. Senato’da çoğunluk Cumhuriyetçiler’de bulunmasına karşın Trump’ın bakan adaylarının oylanmasındaki “yavaşlığın”, seçimlerden duyulan rahatsızlığın yansıması olduğu düşünülüyor.

İlginç ve karma kabine

Trump eskiden ticaret yaptığı Steven Mnuchin’i Hazine, enerji devi ExxonMobil’in CEO’su Rex Tillerson’u ise Dışişleri Bakanı yaparken, damadı Jared Kushner’i de başdanışmanı seçmişti. Trump’ın çekirdek kadrosu içinde Rusya’ya girişi yasaklanan Ulusal İstihbarat Başkanı adayı Dan Coats da bulunuyor. İşte ilginç kabinenin dikkat çekenleri...

Başkan Yardımcısı MIke Pence: Başkan yardımcısı adaylığı öncesinde pek tanınmayan Pence, 2013’den bu yana Indiana valisiydi. Önce Cumhuriyetçi Parti’den Ted Cruz’a destek verirken, yönünü Trump’a döndü. Valiliği sırasında imzaladığı “Dini Özgürlük Yasası” nedeniyle eleştirilen Pence, 2003’teki Irak işgalini güçlü bir şekilde desteklemiş, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini savunmuştu.

Savunma Bakanı James Mattıs: Emekli komutan Mattis’in “Nazik olun ve profesyonel hareket edin ancak tanıştığınız kişileri öldürmek üzere bir planınız da olsun...” sözleri, hâlâ eski askerlerinin dilinde. Obama yönetiminin Mattis’i İran politikalarındaki sert tutumu nedeniyle 2013’te emekli ettiği belirtiliyor. Sert sözleriyle tepki çeken Mattis’e, Pentagon’da zekâsı ve problem çözme yeteneğiyle saygı duyuluyor. Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius’un “Kendime Düşünceler” kitabını sürekli yanında taşımasıyla biliniyor. “Kuduz Köpek” (Mad Dog) diye bilinen Mattis, hiç evlenmediği için “Savaşçı
Keşiş” diye de anılıyor.

Dışişleri Bakanı Rex W. Tıllerson: 1975’de, ExxonMobil’e katılan Tillerson bugüne kadar başka bir şirkette çalışmadı. Kamuda tecrübesi olmayan Tillerson, uluslararası diplomasiye de yabancı. Tillerson’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri biliniyor. Rusya’dan 2013’te aldığı “dostluk nişanı” da var. Ambargoların dış politika aracı olarak kullanılmasını doğru bulmuyor. Senato Dışilişkiler Komitesi’nde “Erdoğan’la tekrar çalışmalıyız.. Türkiye’nin müttefiki Rusya değil ABD’dir” demişti.

Hazine Bakanı Steven Mnuchın: Goldman Sachs’tan sonra hazine bakanlığına atanan üçüncü kişi. “Rules don’t apply” filminde bir bankeri canlandırırken, “Avatar” ve “Mad Max: Furry Road” filmlerinde yapım ortağıydı. Trump, geçmişte Chicago’daki bir gökdelen inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle dava açtığı Mnuchin’i “zeki bir adam” diye niteliyor.

Adalet Bakanı Jeff Sessıons: Geçmişte ırkçılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Sessions, adalet bakanlığı hakkı kazanmak için Senato üyelerinin karşısına çıktığında eski açıklamaları nedeniyle soğuk terler döktü. Senato’daki ifadesinde “Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanmasını desteklemiyorum” diyen Sessions, gerektiğinde “inandıkları için” Trump’a karşı durabileceğini ve görevi bırakabileceğini söylüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı

Mıchael Flynn: 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından darbeyi destekleyen ifadeler kullanan Flynn, sonra bunun FETÖ tarafından düzenlendiğini bilmediğini söyleyip, “Gülen’in başında bulunduğu küresel ağ, uyku halindeki tehlikeli terör şebekesinin tüm özelliklerine sahip” demişti. 2012-14 arasında askeri istihbarat başkanlığı yaptı.

CIA Başkanı MIke Pompeo: Edward Snowden’ın idam edilmesini savunan Pompeo, 2014 CIA’in işkence yaptığını gösteren bir raporda kurumu savunmuştu. Pompeo, tecavüz vakalarında bile kürtaj yapılmaması gerektiğini söylüyor..

Ulusal İstihbarat

Haberin Devamı


Başkanı Dan Coats: Ukrayna krizi sonrasında ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ardından Rusya’nın ülkeye girişini yasakladığı Coats, bir dönem ABD’nin eski Berlin büyükelçisiydi.