Dünya İngiltere’de terör tehdidi kritik seviyeye yükseltildi

İngiltere’de terör tehdidi kritik seviyeye yükseltildi

25.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen ve en az 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İngiliz hükümeti, yeni bir saldırı riski nedeniyle tehdit seviyesini dün en üst düzeye çıkardı.

İngiltere’de terör tehdidi kritik seviyeye yükseltildi

Manchester’da yaşanan terör saldırısının ardından dün ikinci kez güvenlik bürokrasisinin katıldığı acil durum kabine toplantısına başkanlık eden İngiltere Başbakanı Theresa May, terör tehdidi seviyesinin en yüksek basamak olan “kritik”e çıkarıldığını açıkladı. Saldırganın yalnız mı hareket ettiği yoksa bir şebekenin parçası mı olduğunun tespit edilmesi için güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerinin soruşturmalarını sürdürdüğünü aktaran May, “Saldırıyla bağlantılı daha geniş bir grubun mevcudiyetini ihmal dışı bırakamayız” dedi. Yetkililerin bir terör ağı üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Asker kente indi

Başbakan May, yeni tehdit seviyesi çerçevesinde önemli noktaların korunmasında silahlı polislerin yerini askeri personelin alacağını, bunun da polisin kilit mevkilerdeki silahlı devriye sayısını artırmasına olanak sağlayacağını söyledi.

Askerin, konserler ve spor olayları gibi etkinliklerde de kullanılacağını bildiren May, bu operasyonlarda kullanılan askeri personelin polisin emrinde olacağını vurguladı. Bununla birlikte saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin polis memuru olduğu açıklandı.

İngiltere polisi, intihar saldırısı zanlısının 22 yaşındaki Salman Ramadan Abedi olduğunu duyurmuştu. Abedi hakkında detaylar da ortaya çıkmaya başladı. BBC’nin haberine göre Libya kökenli ve Manchester doğumlu olan Abedi’nin ailesinin Libya’da Muammer Kaddafi rejiminden kaçıp İngiltere’ye göç ettiği iddia ediliyor. Manchester’da eğitim alan Abedi’nin babasının bir müezzin olduğu, bununla beraber cihatçı ideolojiye uzak olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

22 kurbandan biri de Hakan...

Manchester kentinde, Ariana Grande konseri sırasında yaşanan bombalamada hayatını kaybedenlerden biri de, annesi Türk olan Martyn Hakan Hett... Hakan’ın ölüm haberini, ünlü İngiliz komedyen Jason Manford gözyaşları içinde duyururken, iki gündür kendisinden haber alamayan ailesi ve arkadaşları da yasa boğuldu. Adını, geçen yıl İngiltere’de danışmanlık yapan Türk kökenli annesi Figen Hett’e Twitter üzerinden yaptığı kampanya ile duyuran Martyn Hakan, sosyal medyada fenomen olmuş, İngiliz basınında yer almıştı. Danışmanlık yapmasına rağmen, geçirdiği kaza sonrası yardım amaçlı olarak evde el işi süs eşyaları da imal eden ve bunları satmaya çalışan Figen Hett’in hiç satış yapamamış olmasına üzülen Hakan, annesiyle arasında geçen konuşmaları sosyal medya üzerinden yaymış ve böylelikle satışların birden bire artmasını sağlamıştı.