Dünya Irak’ta Sadr yanlısı dev protesto

Irak’ta Sadr yanlısı dev protesto

12.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının, “Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi talebiyle”  düzenledikleri gösteriye güvenlik güçleri müdahale etti.

Irak’ta Sadr yanlısı dev protesto

Başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler buradaki eylemlerinin ardından, yüksek korunaklı “Yeşil Bölge”ye doğru yürümek istedi. Dicle Nehri üzerindeki Cumhuriyet Köprüsü’nü geçmek isteyen göstericilere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Görgü tanıkları, emniyet güçlerinin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açması sonucu bir eylemcinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Abadi çağrıda bulundu
Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el Abadi gösteri sonrası çıkan arbedeye ilişkin bir yazılı açıklama yayımladı. Başbakan Abadi açıklamasında, Sadr yanlısı göstericilere “yasalara bağlı kalmaları” çağrısında bulunurken, emniyet güçlerinden ise “göstericilerin can güvenliğini ve hükümet binalarını korunmalarını” istedi. Sadr yanlıları dün Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi talebiyle Tahrir Meydanı’nda toplanmıştı. Burada düzenlenen gösterinin ardından eylemciler, meclis binası, başbakanlık konutu ve cumhurbaşkanlığı sarayının da içinde bulunduğu Yeşil Bölge’ye yürümek istemişti. Şii lider Mukteda es-Sadr, eski Başbakan Nuri el-Maliki döneminde atanan seçim komiserliği üyelerinin Dava Partisi’ne yakınlıkları nedeniyle bağımsız olmadığını öne sürüyor.