Dünya İran açıklarına nükleer denizaltı

İran açıklarına nükleer denizaltı

31.05.2010 - 00:06 | Son Güncellenme:

İsrail’in Basra Körfezi’nde İran açıklarına üç nükleer denizaltı göndereceği belirtildi.

İran açıklarına nükleer denizaltı

İngiliz Sunday Times gazetesi, nükleer füze taşıyan Dolphin, Tekuma ve Leviathan denizaltılarının “caydırma, istihbarat toplama ve olası bir operasyon için Mossad ajanlarını bölgeye nakletme” amaçlarıyla kullanılacağını yazdı. Ancak “denizaltıların, İran’ın nükleer bomba üretme konusundaki programına devam etmesi durumunda da kullanılabileceği” vurgulandı.
Gazete, denizaltılardan ilkinin “İran, Suriye ve Hizbullah’ın balistik füze üretiminin tehdit oluşturması” endişesiyle yola çıktığını kaydetti. Nükleer denizaltıların daha önce de Körfez bölgesine kısa süreli olarak gönderildiğini belirten gazete ancak bu kez araçlardan birinin bölgede kalıcı olarak konuşlandırılmasına karar verildiğini yazdı.
Haberde, 50 gün denizde kalabilen denizaltıların, İsrail’in en güçlü ve gelişmiş nükleer savaş başlığı cephanesine sahip olduğuna dikkat çekildi. İsrailli bir donanma yetkilisi de, “Denizaltılardaki 1500 km menzilli kruz füzeleri İran’daki her hedefe ulaşabilir” dedi.
İranlı bir amiral ise İsrail’in bu adımına karşılık olarak, “Körfez’de şeytanca bir şeyler yapmak isteyen her kim olursa, bizim şiddetli tepkimizle karşılaşacaktır” dedi.