Dünya İran’dan sert yanıt

İran’dan sert yanıt

10.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD tarafından terör örgütü olarak tanınmasına İran yönetimi sert tepki gösterdi. Hamaney, ABD’nin bu hareketle sonuç alamayacağını belirtirken, Ruhani, uranyum zenginleştirmede kullanılan yeni model santrifüjler geliştireceklerini duyurdu

İran’dan sert yanıt

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran Devrim Muhafızları Ordusunu ABD’nin yabancı terör örgütleri listesine eklemesinin yarattığı etki devam ederken, konuyla ilgili İran’dan sert açıklamalar geliyor. İran lideri Ali Hamaney, ABD’nin Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) mensuplarına yönelik yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump’ın DMO’yu yabancı terör örgütleri listesine almasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. DMO’nun ülke ve devrim savunmasında en ön safta olduğunu ve ABD’nin düşmanlığının bundan kaynaklandığını belirten Hamaney, Washington yönetimi ile diğer düşmanların, 40 yıldır İran’a karşı muhtelif baskı araçlarını uygulamaya koyduğunu ancak bir sonuç alamadığı gibi Tahran yönetiminin hem bölgede hem de dünyada daha güçlü hale geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Devrim Muhafızları’nın hem İran sınırlarında hem de binlerce kilometre uzakta Suriye’deki Seyyide Zeynep türbesi için savaştığına dikkati çeken Hamaney, “ABD, DMO üzerinden İran devrimine karşı plan yapıyor ve engelleyici adımlar atmaya çalışıyor, ancak amacına ulaşamıyor. Trump gibi İran düşmanları ve ABD egemen sisteminin içindeki aptallar çöküşe doğru hareket ediyorlar” ifadelerini kullandı. İran devriminin daha da ilerleyeceğini savunan Hamaney, “İran düşmanlarının düşüncesinin aksine İran, gücünü atom bombasından almıyor. Çünkü biz daha başlangıçta nükleer silahların dinimize aykırı olduğunu vurguladık ve buna ihtiyacımız yok. İran’ın İslam dünyasının gözündeki gücü, direniş, fedakarlık ve basiret sayesindedir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Terör suçlaması

ABD’nin İran’a yönelik adımına İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de sert yanıt verdi. Başkent Tahran’da Milli Nükleer Teknoloji Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Ruhani, İran’a baskının sürmesi halinde “IR8” adı verilen ve uranyum zenginleştirmede kullanılan yeni model santrifüjler geliştireceklerini duyurdu. ABD’nin “ilk niteliğindeki” kararını “hata” olarak niteleyen Ruhani, “Bu hata, İranlıların birlik olmasını sağlayacak ve Muhafızlar ülkede daha popüler hale gelecek. Amerika bölgede teröristleri bir araç olarak kullandı ama Muhafızlar Irak’tan Suriye’ye kadar birçok yerde bu teröristlerle savaştı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ruhani, Natanz’daki nükleer enerji tesisinde 20 adet geliştirilmiş IR6 santrifüjün kurulması talimatını da verdi. Ruhani konuşmasında ABD’nin Ortadoğu’daki faaliyetlerini de eleştirdi ve “İran halkı ve yetkililerini kana bulamak için terör gruplarını destekleyen ve onlara patlayıcı maddeler sağlayanlar İran’ı sulta dönemine geri döndürmek istiyor” dedi.

İran’dan sert yanıt

Devrim Muhafızları Başkomutanı Muhammed Ali Caferi de, Trump yönetiminin “yabancı terör örgütü” listesine alma kararını “Son derece gülünç bir hamle, bir kere İran Devrim Muhafızları halkın kalbindedir” derken “Savunma ve saldırı kabiliyetlerimizi gelecek yıl daha da artıracağız” ifadesini kullandı. İran Savunma Bakanı General Emir Hatemi ise “Amerikalılar, bu aptalca kararlarını uygularsa, belirlenen stratejiler çerçevesinde şiddetle karşılık veririz” dedi.

Haberin Devamı

Önceki gün Beyaz Saray’dan Trump adına yapılan yazılı açıklamada, “DMO, İran hükümetinin küresel terörizm kampanyasını yönlendirme ve uygulama konusundaki ana aracıdır” ifadelerine yer verilmiş ve Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütleri listesine eklenmişti. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de buna karşılık ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığını (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldığını açıklamıştı.