DünyaABD Hürmüz'den çekiliyor mu? İran'ın iddiasına Beyaz Saray'dan açıklama

ABD Hürmüz'den çekiliyor mu? İran'ın iddiasına Beyaz Saray'dan açıklama

27.05.2026 - 15:46 | Son Güncellenme:

İran devlet televizyonu, ABD ordusunun Hürmüz bölgesinden çekileceğini duyurdu. Açıklamada, Tahran ile Washington arasında önerilen mutabakat zaptına ilişkin gayriresmi ön taslak metnin elde edildiği belirtildi. Öte yandan, Beyaz Saray'dan konuya ilişkin, 'tamamen uydurma' açıklaması geldi. İşte detaylar...

İran devlet televizyonu, Tahran ile Washington arasında önerilen mutabakat zaptına ilişkin gayriresmi ön taslak metnin elde edildiğini duyurdu. Habere göre taslak metin, ABD askeri güçlerinin İran çevresindeki bölgelerden çekilmesini ve deniz ablukasının kaldırılmasını öngörüyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Taslağa göre Tahran yönetimi ise karşılığında Hürmüz Boğazı’ndaki ticari deniz taşımacılığını bir ay içinde savaş öncesi seviyelere döndürmeyi taahhüt ediyor. Askeri gemilerin ise anlaşma kapsamına dahil edilmeyeceği belirtildi.

'ABD ORDUSU İRAN'DAN ÇEKİLECEK'

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
En güncel haberlere ve son dakika gelişmelerine Google üzerinden anında ulaşmak için bizi favorilerinize ekleyin.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin

İran devlet televizyonu, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinin İran ile Umman tarafından ortak şekilde denetleneceğini aktardı.

İran basını, Amerikan güçlerinin İran yakınından çekileceğini ve abluka kaldırılacağını bildirdi.

Haberde ayrıca, nihai bir anlaşmaya 60 gün içinde varılması halinde metnin daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla bağlayıcı hale getirilebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

İran devlet televizyonu, "İslamabad mutabakatı" olarak adlandırılan daha geniş kapsamlı çerçevenin ise henüz kesinleşmediğini belirterek, Tahran’ın “doğrulama mekanizması” olmadan herhangi bir adım atmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAN ANLAŞMA İDDİASINA YALANLAMA

Öte yandan Beyaz Saray, İran devlet medyası tarafından yayınlanan taslak anlaşmanın gerçekliğini reddederek, bunun 'tamamen uydurma' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABD Hürmüzden çekiliyor mu İranın iddiasına Beyaz Saraydan açıklama

NE OLMUŞTU?

İran Devrim Muhafızları, ABD ile yeniden savaş ihtimalinin düşük olduğunu ancak Tahran'ın herhangi bir saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Açıklama, Tahran’ın salı günü Washington’u nisan ayından bu yana yürürlükte olan ateşkesi ihlal etmekle suçlamasının ardından geldi. İran, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana gerçekleştirilen en ciddi saldırıların ardından misillemeye hazır olduğu uyarısında bulunmuştu. Lübnan’da ise İsrail ile Hizbullah arasında varılan ateşkese rağmen şiddet olayları sürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in salı günü düzenlediği saldırılarda 31 kişinin öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Ortadoğu’daki savaş, şubat ayı sonunda ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlamış, kısa sürede birden fazla cepheye yayılarak bölgeyi etkisi altına almıştı. Çatışmalar küresel enerji piyasalarında da ciddi dalgalanmalara yol açmıştı.

Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Muhammed Ekberzadeh, “düşmanın zayıflığı nedeniyle savaşa geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu” söyledi ancak silahlı kuvvetlerin “şarjörleri dolu şekilde teyakkuzda beklediğini” ifade etti.

Haberin Devamı

Tasnim Haber Ajansı’nın aktardığı açıklamada Ekberzadeh, İran kıyıları boyunca uzanan bölgenin “saldırganlar için mezarlığa çevrileceği” uyarısında bulundu.

İran İstihbarat Bakanlığı ise ABD ve İsrail’in hala İslam Cumhuriyeti’ni devirmeyi ve İran’ı bölmeyi amaçladığını öne sürdü.

Bakanlık açıklamasında, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin İran içine “çeşitli silahlar, mühimmat ve yasa dışı iletişim araçları, özellikle de Starlink uydu internet cihazları” sokmayı planladığı iddia edildi.

Açıklamada bu araçların dini ve etnik ayrılıkları körüklemek ve sabotaj faaliyetleri yürütmek amacıyla kullanılmasının hedeflendiği savunuldu.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler