Dünya İran’dan ABD üslerine 22 füze

İran’dan ABD üslerine 22 füze

09.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin General Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İran, dün Irak’taki iki Amerikan üssüne hava saldırısı düzenledi. İran tarafından en az 22 füze atıldığı belirtilirken, ABD “Zarar gören yok” dedi

İran’dan ABD üslerine 22 füze

İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından ABD’ye karşı “beklenen” adımını attı. İran, ABD’nin Irak’ta Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil’de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara en az 22 füze attı. Dün, günün ilk saatlerinde gerçekleştirilen saldırıların Kasım Süleymani’nin intikamını almak üzere yapıldığı açıklandı. Saldırılar, Süleymani’nin vurulduğu saatle aynı vakitte gerçekleştirilirken, Süleymani’nin naaşı da saldırıların ardından toprağa verildi.

İran devlet televizyonu “General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi” derken, saldırıda 80 ABD askerinin öldüğünü öne sürdü. Haberde, İran Devrim Muhafızları’ndan bir komutanın füze saldırılarının “sadece ilk adım” olduğunu, İran’ın bölgedeki Amerikan askerlerini hedef almayı sürdüreceğini söylediğini duyuruldu. Bununla birlikte ABD’ye ait 104 noktanın da İran’ın hedefinde olduğu ve Washington’ın yeni bir adım atması durumunda buralara saldırı düzenleneceği kaydedildi. Devrim Muhafızları, saldırıya ABD’nin yanıt vermesi halinde, “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceğini açıkladı. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Tahran yönetiminin bir sonraki adımının ABD’nin izleyeceği tutuma bağlı olduğunu söyledi.

İran’ın açıklamalarına karşın, ABD’den gelen haberler, saldırılarda herhangi bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmediği yönünde. CNN televizyon kanalına konuşan bir ABD askeri yetkilisi, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi. Yetkili, askerlerin sığınaklara geçtiğini ifade etti. Pentagon ise ABD güçlerinden ölü ya da yaralıların bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermedi. New York Times gazetesi de, 22 füze atıldığını yazarken, bunlardan 17’sinin Ayn el Esad üssüne düştüğünü, iki tanesinin patlamadığını, 5’inin ise Erbil’deki bir başka üsse isabet ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Hamaney: Yeterli değil

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’da “Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz...” yazdı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırılar sonrasında yaptığı konuşmada “Gece bunlara bir tokat atıldı ama bu yeterli değildir. ABD’nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır” ifadelerini kullandı. Bağdat’ta öldürülen General Süleymani’den övgüyle söz eden Hamaney, “Halkın görevi düşmanı doğru tanımaktır. ABD, Siyonistler ve dünya emperyalizmi İran’ın düşmanlarıdırlar. Irak Meclisi’nin ABD’yi ülkeden çıkartma kararını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise “Onlar, Süleymani’nin elini kestiler. Bunun intikamı, onların ayaklarını bölgeden kesmemiz olacaktır” ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de “İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız” mesajı paylaştı.

ABD elçiliğine 2 katyuşa

Öte yandan dün gece Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne füzeli saldırı düzenlendi. Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği yakınlarına 2 adet katyuşa füzesi atıldığı bildirildi.

Yazarlar