Dünya İşkenceciler yargılansın!

İşkenceciler yargılansın!

11.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Amerikan Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) 11 Eylül saldırılarının ardından tutukladığı terör şüphelilerine işkence yaptığını ortaya koyan raporun yayınlanmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası insan hakları örgütlerinden “sorumlular yargılansın” çağrısı geldi.

İşkenceciler yargılansın

Uluslararası Af Örgütü’nün ABD direktörü Steven Hawkins, raporun ABD hükümetinin işkence yöntemleri kullandığını kanıtladığını söyledi. Hawkins “İşkence suçtur ve suçlardan sorumlu olan kişilerin adaletin önüne çıkarılması gerekir” dedi. Hawkins, Cenevre Konvansiyonu’na göre hiçbir koşulun işkenceyi haklı göstermek için kullanılamayacağının altını çizdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Cenevre Konvansiyonu’nda imzası olan ülkelere seslenerek işkenceden sorumlu kişilerin kendi sınırları içine girmesi halinde yargılanmaları için gerekli tüm bilgi ve koşulların mevcut olduğunu ifade etti.

Bush yönetiminden savunma
Senato İstihbarat Komitesi’nin tutuklulara rektal yoldan zorla besleme, 180 saaate kadar uykusuz bırakma, yerde sürükleyerek yumruklama, buzlu su banyosuna sokma, çıplak zincirleme gibi “sorgu teknikleri” uygulandığını tüm detaylarıyla anlatan raporuna en sert tepkilerden biri ise Birleşmiş Milletler’den geldi. BM İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson “Raporda (Başkan George W. Bush) yönetiminin üst düzey temsilcilerinin planlı bir şekilde sistematik suçlar ve uluslararası insan hakları ihlallerine izin verdiği açık şekilde görülüyor. Şimdi eylem zamanı. Raporda ortaya çıkarılan suçların sorumlusu bireyler yargının karşısına çıkarılmalı ve suçlarının ağırlığıyla orantılı şekilde cezalandırılmalı” dedi. Emmerson, Amerikan Adalet Bakanlığı’nın sorumluların yargılanmasını temin etme zorunluluğu olduğunu hatırlattı.
Adalet Bakanlığı daha önce işkence iddialarını araştırmış ancak özel savcı John Durham’ın iddiaları yeteri kadar detaylı şekilde araştırdığına karar kılarak “iyi niyetle ve yasal çerçeve içinde hareket eden kişilere” dava açma ihtiyacı görmediklerini açıklamıştı. Salı günü basına konuşan bakanlık kaynakları Senato raporunu inceledikten sonra dava açmayı gerektirecek ek bir bilgi ile karşılaşmadıklarını, dolayısıyla iki yıl önceki kararlarının geçerliliğini koruduğunu ifade etti. Geroge W. Bush döneminde CIA direktörlüğü yapan isimler ise kendilerini ortak kaleme aldıkları bir makale ile savundu. George Tenet, Porter Goss ve Michael Hayden, Wall Street Journal gazetesinde yayınladıkları makalede “gelişmiş sorgulama teknikleri” sayesinde çok değerli istihbarat bilgileri elde ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Avukatlar harekete geçti

Senato raporunun yayınlanmasının ardından CIA’nın yakaladığı ve sorguladığı terör şüphelilerinin avukatları da harekete geçti. 11 Eylül saldırılarını planladığını söyleyen ve idam cezasıyla yargılanan Halid Şeyh Muhammed’in avukatı David Nevin, müvekkilinin 183 kez waterboarding adı verilen ve insanda boğulma hissi yaratan işkenceye maruz bırakıldığını hatırlatarak “Bir insana işkence yaptıktan sonra onu idam etmek yasal ya da insani değil” dedi.