Dünya İslam coğrafyasında çarpık manzara var

İslam coğrafyasında çarpık manzara var

11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhammed Ali’nin cenazesi için gittiği ABD’de Ahıska Türkleriyle iftarda buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam coğrafyasının birlik, beraberlik ve kardeşlikten çok uzak bir görüntüde olduğunu, İslam karşıtlığında bu manzaranın da etkisi bulunduğunu vurguladı

İslam coğrafyasında çarpık manzara var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de Ahıska Türkleri ile iftarda buluştu. İftarda İslam coğrafyasını eleştiren Erdoğan, “Maalesef Suriye ve Irak başta olmak üzere, İslam coğrafyası şu mübarek günlerde dahi birlikten, beraberlikten, kardeşlikten çok uzak bir görüntü içindedir. Karşımızda çarpık bir manzara var” diye konuştu.
Erdoğan, Muhammed Ali’nin cenaze töreni için gittiği ABD’den defin törenini beklemeden, erken ayrıldı. Erdoğan, ABD’den ayrılmadan önce Kentucky Ahıska Türkleri Merkezi’nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Ahıska Türklerinin yanı sıra Amerikalı Müslüman toplum temsilcilerinin de hazır bulunduğu iftarda Erdoğan, şu mesajları verdi:

HAYAT KARŞISINDAKİ DURUŞU ETKİLEDİ: ABD’ye geliş sebebimiz yakın tarihin en önemli sporculardan ve iyi bir Müslüman olan Muhammed Ali’yi ebediyete uğurlamak. Mücadeleci kişiliğiyle kendi ülkesine ve tüm dünyaya damga vuran ve adını altın harflerle tarihe yazdıran Muhammed Ali bizim kuşağımız için sporculuğundan öte farklı bir kişiliğe sahiptir. Onun ringlerdeki başarısı kadar hayat karşısındaki duruşu da bizleri etkilemiştir.

MAĞDURLARIN SESİ OLDU: Muhammed Ali, ringlerde başarıdan başarıya koşarken dünyanın dört bir yanında Müslümanlarla birlikte mağdurların ve mazlumların sesi olmuştur. Attığı her yumruk rakibini sarsarken mazlumların ve mağdurların yüreğine de ferahlık veriyordu çünkü mazlumlar ve mağdurlar biliyorlardı ki Muhammed Ali, aynı zamanda kendileri için bu mücadeleyi veriyordu. Muhammed Ali’nin mücadelesi iyiyle kötünün dünyadaki kadim mücadelesinin adeta ringlere taşınmış bir haliydi.

DAYANIŞMAMIZI ÖNEMSİYORUM: Amerika’da bu iftar sofrasında sizlerle birlikte olmanın, ramazanın manevi iklimini burada teneffüs etmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Amerika gibi Müslümanların azınlıkta olduğu bir ülkede böyle bir sofrada bir araya gelmek hakikaten mutlulukların en yücesidir diyebilirim. Onun için dayanışmanızı çok önemsiyorum. Yardımlaşmanızı çok önemsiyorum. Paylaşmanızı çok önemsiyorum.


İslam coğrafyasında çarpık manzara var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile “Muhammad Ali Center”ı gezdi. Erdoğan, burada gölge boksu yapan eski milli boksör Cemal Kamacı’yı izledi.

İSLAM COĞRAFYASINA ELEŞTİRİ: Bu akşam (dün) buradaki tablo işte bu güzelliklerin en nadide ifadesidir. Bu sofra etrafında, farklı kökenlerden, farklı gruplardan, farklı statülerden, farklı şehirlerden insanlar aynı gayeyle bir araya gelmiş bulunuyorlar. İşte İslam budur, Müslümanlık budur; her türlü farklılığı bir kenara bırakarak, Allah’ın birliği, Hazreti Muhammed’in (SAV) risaleti etrafında buluşmaktır. Bu birliği, beraberliği, ruhu güçlendirip yaygınlaştırdığımız ölçüde, hem Müslümanlar, hem de tüm insanlık barışa, huzura ve saadete erişecektir. Maalesef Suriye ve Irak başta olmak üzere, İslam coğrafyası şu mübarek günlerde dahi birlikten, beraberlikten, kardeşlikten çok uzak bir görüntü içindedir. Karşımızda çarpık bir manzara var.

ÖLEN DE ÖLDÜREN DE MÜSLÜMAN: Ölen Müslüman, öldüren de, ‘evet ben de Müslümanım’ diyor. Ölen ‘Allahu ekber’ diyerek ölüyor, öldüren ‘Allahu ekber’ diyerek öldürüyor. Bugün birileri teröristle Müslüman kavramını bir arada rahatça kullanabiliyorsa bunda art niyet kadar, İslam karşıtlığı kadar işte bu manzaraların da etkisi vardır.

KATİL ESAD 600 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ: Suriye’de bir devlet terörü estiriliyor. Bir katil iş başındadır. 600 bin insanı ne yazık ki öldürmüştür. 12 milyon insan evlerinden, yurtlarından olmuştur. Sadece 3 milyon insan şu anda bizim misafirimizdir. Biz Avrupa Birliği ülkeleri gibi, batı ülkeleri gibi, ‘bize şu kadar gelsin, bu kadar gelmesin’ gibi bir pazarlığın içerisinde değiliz. Varil bombalarından, kimyasal bombalardan kaçan kim olursa olsun biz hepsine kapımızı açtık, bundan sonra da açmaya devam edeceğiz.

AHISKA TÜRKLERİNE DESTEK: Ukrayna’daki Ahıska Türkleri ölüm tehditleri ile karşı karşıya. Biz bu kardeşlerimizin bir kısmını Erzincan Üzümlü’ye bir kısmını ise Bitlis Ahlat’a almış durumdayız. Çünkü biz onları o bombaların altında bırakamayız. Aynı şekilde Suriye’de, Irak’taki kardeşlerimizi de bırakamazdık. Bizim için başından itibaren Filistin neyse, Gazze neyse, aynı şekilde bugün devam etmektedir. Tunus böyledir, Yemen böyledir. Bundan sonra da bu desteklerimiz kendilerine devam edecektir.

Yusuf İslam da katıldı

Ahıska Türklerinin iftarına 1977’de İslamiyeti seçen İngiliz müzisyen Yusuf İslam da katıldı. İslam, Erdoğan’ın masasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yanında yer aldı. Ayrıca iftarda Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) Başkan Naim Beig, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal ve Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Başkanı Azhar Azeez de bulundu. Muhammed Ali’nin cenazesine katılmak üzere ABD’ye giden eski milli boksör Cemal Kamacı da aynı masada yer aldı. kayhan özer-aa