Dünyaİsrail ve Lübnan arasında diplomasi trafiği! Kritik görüşmelerde ikinci randevu

İsrail ve Lübnan arasında diplomasi trafiği! Kritik görüşmelerde ikinci randevu

20.04.2026 - 18:56 | Son Güncellenme:

ABD arabuluculuğunda 1993'ten bu yana en üst düzey doğrudan teması kuran İsrail ve Lübnan, kalıcı çözüm için yeniden bir araya geliyor.

İsrail ve Lübnan arasında diplomasi trafiği Kritik görüşmelerde ikinci randevu

İsrail ve Lübnan büyükelçilerinin ABD’nin başkenti Washington'da ikinci kez bir araya gelmesinin beklendiği belirtildi. 

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, 14 Nisan'da ABD arabuluculuğunda yapılan ilk görüşmenin ardından tarafların bir kez daha bir araya geleceği kaydedildi. 

Haberde, ABD'nin başkenti Washington'da önümüzdeki perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıya ilişkin başkaca detay paylaşılmadı. 

Öte yandan adını açıklamak istemeyen Lübnanlı üst düzey yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Washington'daki toplantının perşembe günü düzenleneceğini doğrulayarak, resmi detayların daha sonra açıklanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

WASHİNGTON'DAKİ GÖRÜŞMELERDE MÜZAKERELERE BAŞLAMA KARARI

ABD'nin başkenti Washington'da 14 Nisan'da İsrail ile Lübnan arasında ABD arabuluculuğunda başlayan görüşmelerde, taraflar doğrudan müzakerelere belirli bir zaman ve mekanda başlama konusunda mutabık kalmıştı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz, Bakanlık Danışmanı Michael Needham, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa, İsrail'in Washington Büyükelçisi Yechiel Leiter ve Lübnan'ın Washington Büyükelçisi Nada Hamadeh Moawad katılmıştı. 

Haberin Devamı

ABD'nin arabuluculuğunda Washington'da yapılan ve "1993 yılından bu yana en üst düzey doğrudan görüşme" olarak kayıtlara geçen müzakerelerin verimli geçtiği belirtilmişti.​​​​​​​ 

 ABD'DEN AÇIKLAMA 

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Lübnan görüşmelerine ilişkin AA'ya yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, "ABD, İsrail ve Lübnan arasında büyükelçiler düzeyinde yapılacak ikinci tur görüşmelere 23 Nisan Perşembe günü Dışişleri Bakanlığında ev sahipliği yapacak." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

ABD'nin 14 Nisan'da başlayan "verimli diyalogları" memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, Washington yönetiminin İsrail ve Lübnan arasında doğrudan görüşmeleri kolaylaştırmaya devam edeceğinin altı çizildi.

İSRAİL İLE LÜBNAN ARASINDA GEÇİCİ ATEŞKES

İsrail ordusu, Lübnan'a 2 Mart'ta başlattığı saldırılarla birlikte ülkenin güneyinde onlarca beldeyi işgal ederek, halkını zorla yerinden etmişti.

Lübnan ve İsrail arasında varılan 10 günlük geçici ateşkesin 17 Nisan'da yürürlüğe girmesinin ardından zorla yerinden edilen aileler güneydeki evlerine dönmeye başlamıştı.

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler