Dünya İsrail’de ne oluyor?

İsrail’de ne oluyor?

25.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’de son günlerde aşırı sağcı ve ultra ortodokslar ile Filistinliler arasında başlayan, polisin sert müdahaleleriyle daha da büyüyen gerginlik endişe yaratıyor

İsrail’de ne oluyor

İsrail’de son günlerde aşırı sağcılar ve Filistinliler arasında yaşanan olaylar endişe yaratırken, seçimlerle birlikte daha da güçlenen aşırı sağ ve ultra ortodoks partilerin yaşanan olaylardaki rolü sorgulanıyor. Aşırı sağcı Lehava grubunun son dönemde yaşanan şiddet olaylarında kışkırtıcı bir rol izlediği ifade edilirken, grubun lideri Bentzi Gopstein’in sert söylemi dikkat çekiyor. Grup, son yıllarda ABD ve Avrupa’da da güçlenen ‘alternatif sağ’ akımının bir temsilcisi olarak görülüyor.

Haberin Devamı

‘Kahanizm’ düşüncesini benimseyen grubun son günlerde TikTok videoları ile başlayan şiddet olaylarını körükleyenlerden oldukları ifade ediliyor. Kahanizm, Yahudi Savunma Birliği’nin ve İsrail’deki Kach partisinin kurucusu Haham Meir Kahane’nin görüşlerine dayanan aşırılıkçı bir Yahudi ideolojisi. Kahane, İsrail’de yaşayan Arapların çoğunluğunun Yahudilere ve İsrail’e düşman olduğu görüşünü sürdürdü ve Yahudi olmayanların oy hakkına sahip olmadığı bir Yahudi teokratik devletinin kurulması gerektiğine inanıyordu.

İsrail hükümeti 1985’ten beri Kahane’nin ideolojisini “ırkçı” olarak benimseyen siyasi partileri ve İsrail hükümetine katılmalarını yasakladı. Bununla birlikte son dönemde, aşırı sağcı ve ultra ortodoks partilerin seçimlerde ciddi başarı elde etmesi sonrası, benzer görüşlerin artık İsrail siyasetinde kendisine daha güçlü yer bulduğu gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Kudüs’teki gerginlik Gazze’ye sıçradı

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden çok sayıda roket atılması ve bölgede tansiyonun giderek yükselmesi nedeniyle ABD’ye yapacağı resmi ziyareti ileri bir tarihe erteleme kararı aldı. Kudüs’te yaşanan olayların ardından Gazze’deki Filistinli gruplar da gösteri düzenlemişti. İsrail ordusunun açıklamasında, Gazze’den İsrail tarafına 36 roket atıldığı bunlardan 6’sının “Demir Kubbe” Hava Savunma Sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Atılan roketlere karşılık İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait bazı noktaları vurmuştu.