Dünya İsveç’te siyasi kaos

İsveç’te siyasi kaos

11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsveç’te düzenlenen seçimlerde ittifaklar çoğunluğu sağlayamazken, seçimin tek galibi, oy oranını artıran aşırı sağcılar oldu. Ülkede hükümetin kurulması zorlu bir yola girerken, Avrupa’da aşırı sağ tehdidi tekrar gündeme geldi

İsveç’te siyasi kaos

İsveç’te önceki gün yapılan genel seçimlerde, seçim kampanyası boyunca Türkler de dahil olmak üzere göçmenleri sınırdışı edeceğini söyleyen aşırı sağcı İsveç Demokratları (SD), oylarını yüzde 4.7 oranında artıran ve 13 sandalye daha kazanarak zaferle çıkan tek parti oldu. Başbakan Stefan Löfven’in bulunduğu Kırmızı-Yeşil blok oyların yüzde 40.6’sını, merkez sağın İttifak bloku yüzde 40.3’ünü alırken, her iki blok arasındaki sandalye farkının “bir”e indiği belirtiliyor. Nitekim 349 üyeli parlamentoda salt çoğunluk için 175 sandalyeye sahip olmak gerekirken sağ blok partileri 143, sol blok partileri de 144 milletvekili çıkardı. Her iki blok da hükümet kurmak için çoğunluğu sağlayamazken, ırkçı parti İsveç Demokratları oyların yüzde 17.6’sını alarak 62 sandalyeyle kilit parti konumuna geldi. Aşırı sağcılar, önceki seçimde 22 sandalye alabilmişti.

Haberin Devamı

En büyük artış

Hangi blokun kesin olarak kazandığı, bu çarşamba günü sayılacak olan 200 bine yakın yurtdışı oylarının yanı sıra mektupla kullanılan oyların sayılmasından sonra kesinlik kazanacak. Çok sayıda İsveç vatandaşının bulunduğu Konya’nın Kulu ilçesinde kurulan sandıktaki oylar da sonuca etki edecek. İsveç Başbakanı

Stefan Löfven, seçim sonrası yaptığı konuşmada, “Parlamentonun açılacağı iki haftalık süre içinde istifa etmeyeceğini ve seçimin, blok politikasının gömüldüğünü gösterdiğini” söyledi. İttifak’ın başbakan adayı Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson ise, Başbakan Löfven’e istifa çağrısında bulundu. Sonuçlar, Avrupa’nın bir ülkesinde daha aşırı sağcıların oyunu büyük oranda artırdığını gösteriyor. İsveç Demokratları, oyların yüzde 17.6’sını alarak 62 sandalyeyle ülkenin üçüncü büyük partisi oldu. Partinin bir önceki seçimde oyu yüzde 12.9 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

2015’te Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, SD’nin oyunda hızlı bir artış gözlemlenmişti. Oy oranı yüzde 20’nin altında kalsa da Sosyal Demokratlar ve Ilımlar’ı içeren bir koalisyon kurulması durumunda, SD, ana muhalefet partisi olacak. Refahın çok yüksek, işsizliğin ise çok düşük olduğu ülkede en büyük kaygı göçmenler. SD’nin yükselişi de bu duruma bağlanıyor.

İsveç’te siyasi kaos

Türk aday seçildi

Bununla birlikte seçimden zaferle çıkan aşırı sağcı İsveç Demokratları lideri Jimmie Akesson, merkez sağ İttifakın başbakan adayı Ulf Kristersson’a “hükümeti kurmak istiyorsa benimle konuşmalı” mesajını gönderdi. Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Löfven ile merkez sağdaki dört partinin oluşturduğu ittifakın başbakan adayı Kristersson, seçimden önce İsveç Demokratları ile koalisyon yapmama sözü vermişlerdi. İsveç, seçimden önce Sosyal Demokratlar ile Yeşil Parti’nin, dışarıdan Sol Parti’nin desteklediği azınlık hükümeti tarafından yönetiliyordu. Seçim sonucunda, Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin oyu azalırken, Sol Parti’nin oyları arttı.

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti’den başkent Stockholm’de 8. sırada aday gösterilen Türk kökenli Serkan Köse milletvekili seçildi. Hükümet partisi Sosyal Demokratlar Stockholm’de 10 milletvekili çıkarınca, 8’inci sıra milletvekili adayı olan Serkan Köse, tercihli oylara ihtiyaç olmadan listedeki sırasıyla milletvekili seçilmiş oldu. Konya Yeniceobalı olan Serkan Köse’nin seçilmesi Türkler arasında memnuniyet yarattı.

Haberin Devamı

Avrupa’da aşırı sağ

Mültecilerin Avrupa’ya yönelik göçü son dönemde neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde aşırı sağcıların ve ırkçıların oy oranlarının artmasını tetikledi. Göçmenler üzerinden politika yapan birçok parti, bu rüzgarla mecliste temsil hakkı kazandı, hatta bazı ülkelerde hükümeti kuran en önemli partilerin arasına girdi:

- İsviçre, İsviçre Halkının Partisi, yüzde 29

- Avusturya, Özgürlük Partisi, yüzde 26

- Danimarka, Halkın Partisi, yüzde 21

- Macaristan, Jobbik, yüzde 19

- Finlandiya, Finns, yüzde 18

- İsveç, İsveç Demokratları, yüzde 17,6

- İtalya, Lig, yüzde 17,4

- Hollanda, Özgürlük Partisi, yüzde 13

- Fransa, Ulusal Cephe, yüzde 13

Haberin Devamı

- Yunanistan, Altın Şafak, yüzde 7