Dünya Johnson'ın yerine aday sayısı ikiye iniyor, Sunak favori

Johnson'ın yerine aday sayısı ikiye iniyor, Sunak favori

20.07.2022 - 11:42 | Son Güncellenme:

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'de liderlik yarışında bugün bir aday daha elenecek. Kazananın İngiltere Başbakanı olacağı yarışı sürdüren isimler eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt ve Dışişleri Bakanı Liz Truss.

Johnsonın yerine aday sayısı ikiye iniyor, Sunak favori

İngiltere'de Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında bugün yapılacak oylamada en az oyu alan aday yarış dışı kalacak.

Haberin Devamı

Kalan iki aday arasından, Muhafazakar Parti'nin yeni liderini ve dolayısıyla da İngiltere'nin yeni başbakanını partinin 160 binden fazla üyesi seçecek. Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.

Salı günü Muhafazakar Parti'nin meclis grubunda yapılan dördüncü oylamayı Rishi Sunak yine ilk sırada tamamlamış, en az oyu alan Kemi Badenach elenmişti.

Son oylamaya katılan adaylar ve oy dağılımı şöyle:

  • Rishi Sunak 118
  • Penny Mordaunt 92
  • Liz Truss 86
  • Kemi Badenach 59

TELEVİZYON TARTIŞMA PROGRAMI İPTAL EDİLDİ

Salı günü Sky News televizyonunda yayımlanacağı duyurulan adaylar arasındaki üçüncü tartışma programı ise Rishi Sunak ve Liz Truss'ın katılmayacaklarını söylemelerinin ardından iptal edilmişti.

Karar, ikilinin Pazar günü ITV televizyonunda yayımlanan programda birbirleriyle sert şekilde tartışması sonrası alınmıştı.

Haberin Devamı

Truss, Sunak'ı vergileri artırarak büyümenin önüne kesmekle suçluyor. Sunak, kendisinin de diğer tüm adaylar gibi vergileri azaltmak istediğini ancak bunu sorumlu bir şekilde yapacağını söylüyor.

Adayların tümü, başbakan olmaları halinde erken seçime gitmeyeceklerini ve Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Başbakan Boris Johnson'a yeni kabinede görev vermeyeceklerini söyledi.

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamıştı.

7 Temmuz'da istifasını duyuran ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini belirten Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

Kaynak: BBC Türkçe