Dünya Kapı kapanacak mı?

Kapı kapanacak mı?

25.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cilvegözü’nün karşısında yer alan Babülhava sınır kapısının durumuyla ilgili tartışmalar sürerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan dikkat çekici bir çıkış geldi.

Kapı kapanacak mı

 

Lavrov, Suriye’ye dışarıdan yapılan insani yardımların ulaştırılması için Türkiye sınırının alternatifleri olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok Batılı ülkenin desteklediği bu yola karşı olduğunu bildiren Lavrov, Babülhava sınır kapısı için verilen görev süresinin uzatılmayacağı sinyalini verdi. Bu sınır kapısının görev süresinin 10 Temmuz’da sona ermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Lavrov, Nisan 2020’den bu yana BM, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Arap Kızılayı’nın Şam’dan kuzeybatı İdlib’e gönderdiği yardım konvoylarının Hayat Tahrir el-Şam tarafından engellendiğini savundu. Lavrov, “Bu, ülke içinden sürdürülebilir teslimatları engelliyor” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin sınır ötesi yardım teslimatları da dahil olmak üzere Suriye’deki insani durumu görüşmesi planlanıyor. BMGK’nin, sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmayı yenilemesi gerekiyor.

BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını istiyor.