Dünya Kennedy güvenliğini tehlikeye atmış

Kennedy güvenliğini tehlikeye atmış

19.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni çıkan bir kitaba göre, ABD’nin suikast kurbanı eski başkanı Kennedy, evlilik dışı ilişkilerini gizlemek ve halka yakın görünmek için korumaları kendinden uzak tutuyordu.

Kennedy güvenliğini tehlikeye atmış

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’li gazeteci Carol Leonnig’in yeni kitabı “Sıfır Başarısızlık: Gizli Servisin Yükselişi ve Düşüşü” adıyla yayımlandı. Kitapta, 1963’te suikast sonucu ölen ABD’nin 35’inci Başkanı John F. Kennedy’nin kendisini korumakla görevli ajanları uzak tutarak güvenlik açığı oluşturduğu öne sürüldü. Kitaba göre, Jacqueline Kennedy ile evli olan başkanın evlilik dışı gizli ilişkileri protokolde sık sık kural ihlali yapılmasına neden oldu. Gizli servisin koruma görevinde en büyük sorunun Kennedy olduğunu belirten Leonnig, başkanın birlikte olduğu kadınların isimlerinin ajanlar tarafından alınmasını yasakladığını yazdı. Ajan Tim McIntyre, başkana otellerde ve özel konutunda yatak odasına kadar eşlik eden kadınlar olduğunu belirterek, “Bu kadınlar arasında aktrisler, seks işçileri ve sekreterler vardı. Ancak başkan korumaların kadınların isimlerini sormalarını yasaklamıştı” dedi.

Haberin Devamı

‘Suikast önlenebilirdi’

Tanık ifadelerine göre, Kennedy’nin ilişki yaşadığı kadınlar arasında aktrisler Marlene Dietrich ile Marilyn Monroe, ressam Mary Eno Pinchot Meyer ve basın ofisi stajyerleri de vardı. Carol Leonnig kitabında durumu “Kennedy, kendi kişisel güvenliği konusunda son derece umursamazdı. Davranışları bazı ajanları tedirgin edip kızdırıyordu. O ajanlar  başkanı korumakta zorlanıyordu” sözleriyle anlattı. İddiaya göre, Kennedy 1963’te Demokrat Parti’deki bölünmeyi gidermek için Florida ve Teksas turundayken, halka sempatik görünmek için yakın korumalarına kendisi otomobildeyken bir otomobil uzunluğu uzaklıkta ve ayrı bir araçta olmalarını söylemişti. First Leydi Jacqueline Kennedy’yi koruyan ekibin başındaki Clint Hill, Teksas’ta 22 Kasım 1963’te Kennedy aracındayken uğradığı suikastın, başkan korumalarına “mesafeli durun” demeseydi önlenebileceğini öne sürdü. Hill, “Kennedy’nin aracında bulunsaydım  üçüncü kurşun atışından önce başkana siper olabilirdim. Ancak emir gereği arkadaki otomobildeydim” dedi.