Dünya Kenya’da şiddetli seçim

Kenya’da şiddetli seçim

26.10.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

Kenya’da halk, muhalefetin boykotuna rağmen yarın yeniden yapılacak devlet başkanlığı seçimi için oy kullanıyor. Diğer yandan da polisle göstericiler arasındaki şiddetli çatışmalarda en az 1 kişi öldü.

Kenya’da şiddetli seçim

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da halk, muhalefetin boykotuna rağmen yeniden yapılacak devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 47 milyon nüfusa sahip ülkede 19 milyondan fazla kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenler oylarını 05.00-17.00 saatlerinde kullanabilecek.

Haberin Devamı

Diğer yandan da ülkedeki pek çok bölgede polisle muhalifler çatışıyor. Polis çoğunlukla tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederken; muhaliflerin güçlü olduğu Kisumu kentinde polis kurşunuyla 1 muhalif öldürüldü, 3 kişi de yaralandı.

Reuters haber ajansı Kisumu’da seçim sandığı görülmediğini belirtirken, Kenya Polisi de seçime katılımın bir önceki seçimden daha az olduğunu duyurdu.

Gözlemci sayısında azalma

Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere The Carter Centre ve Commonwealth gözlemci misyonları, muhalefetin başkanlık seçimini boykot edeceğini duyurmasından kaynaklanan güvenlik endişelerri nedeniyle Kenya'daki seçimi izleyecek gözlemci sayısını azalttıklarını duyurdu.

Önceki seçime gözlemci gönderen eski Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahamai'nin liderlik ettiği Commonwealth seçim gözlemci misyonu da artan gerginlik nedeniyle bu seçimde Kenya'ya gözlemci göndermeyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Muhalefetin ortak adayı çekildi

Seçimde aralarında Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın da bulunduğu 7 aday yarışacak. Muhalefet partilerinin ortak adayı Raila Odinga, seçimden resmi olarak çekildiğini duyurmuştu.

Kenya Yüksek Mahkemesi, dün yaptığı oturumda devlet başkanlığı seçiminin ertelenmesi için açılan davayı toplantı yeter sayısı sağlanamadığı gerekçesiyle görüşemedi.

Yaklaşık iki aydır Seçim Komisyonu üyelerinin istifa etmesi ve komisyonda bazı reformların yapılması için ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyen muhalefet partileri, başkanlık seçimi öncesinde 47 eyaletten en az 21'inde seçim kampanyaları düzenleyerek seçmenlerden oy kullanmamalarını istemişti.

Seçim komisyonunda istifa

Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) üst düzey üyelerinden Roselyn Akombe, geçen hafta yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı seçiminin güvenilir olmayacağını ileri sürerek istifa ettiğini duyurmuştu. Seçim komisyonunun, siyasi baskı altında olduğunu ve bölündüğünü vurgulayan Akombe, komisyonun şu anki haliyle güvenilir bir seçim yapmayı kesinlikle garanti edemediğini ve bu nedenle istifa kararı aldığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Bilgisayar korsanı iddiası

8 Ağustos'ta yapılan seçimde oyların yüzde 54,27'sini alan Devlet Başkanı Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını kaydetmişti.

Kenya İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), 8 Ağustos'taki başkanlık seçimleri sonrasındaki protesto gösterilerinde yaşanan şiddet olaylarında 37 kişinin hayatını kaybettiğini, 126 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Komisyon, Kenya'da 9-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen protesto gösterilerindeki ölümlerden Kenya polisini sorumlu tutarak 35 kişinin polisin aşırı güç kullanması sonucu, 2 kişinin ise siviller tarafından öldürüldüğünü savunmuştu.