Dünya Kişi başı 1000 dolara katliam

Kişi başı 1000 dolara katliam

23.02.2011 - 02:28 | Son Güncellenme:

Libya’da göstericilerin üzerine kadın çocuk dinlemeden rastgele ateş ederek katliam yapan kişilerin, Muammer Kaddafi’nin tuttuğu Afrikalı paralı askerler olduğu sanılıyor

Kişi başı 1000 dolara katliam

Libya’nın önceki gün istifa eden Hindistan Büyükelçisi Ali el Essavi bu iddiayı doğrularken, Birleşik Arap Emirlikleri Yüksek Konseyi Üyesi Sultan Suud El Kasımi de Twitter hesabında bu kişilerin üzerinden Sudan, Etiyopya, Nijerya, Somali, Nijer ve başka Afrika ülkelerinin pasaportlarının çıktığını yazdı.
Kaddafi rejimine karşı ilk protestoların başladığı Bingazi’deki tanıklar da El Arabiya’ya, kendilerine saldıran siyahi Afrikalıların sadece Fransızca konuştuğunu ve kimseye soru sormadan ateş ettiğini anlattı. Tanıklar, üç gün önce dört uçak dolusu paralı askerin Bingazi yakınlarındaki Benina Uluslararası Havaalına’na geldiğini ve Kaddafi’nin oğullarından Khamis’in bu kişilere ateş açma emri verdiğini iddia etti. Bu kişilere 1000 dolara yakın para ödendiği söyleniyor.
Tarih boyunca yerel halkla yakın ilişkileri olmadığı için rejimler tarafından tutulan paralı askerler, Afrika’da da neredeyse bir gelenek halini almış durumda. Ancak Libyalı yetkililer bu iddiaları tümüyle reddediyor. Öyle ki, önceki gece El Cezire’yle bir söyleşi yapan Libya Dışişleri Bakanı Halid El Gaem, “Eğer Afrikalı paralı askerlerin ülkeye uçaklarla geldiği doğrulanırsa, sadece görevimi bırakmaya değil, kendimi Trablus’taki Yeşil Meydan’da yakmaya hazırım” dedi. Bu arada Trablus’taki bazı Afrika kökenli göçmenlerin, paralı asker olduklarını düşünen öfkeli göstericilerin saldırısına uğradığı belirtildi.