Dünya Komşuda pandemi gölgesinde seçim

Komşuda pandemi gölgesinde seçim

28.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’da Kovid-19 gölgesinde yapılacak seçimlere katılımın hayli düşük olması beklenirken, çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin hükümet kurulmasında önemli rol oynaması bekleniyor

Komşuda pandemi gölgesinde seçim

Komşu Bulgaristan, Kovid-19 salgınına karşı verdiği mücadelenin en kötü döneminde, 4 Nisan’da seçime gidiyor. 7 milyon nüfuslu ülkede vakalar salgının başladığı Mart ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Bu hafta içinde Kovid-19’a yakalananların sayısı 4 bin 851’e çıktı.

Haberin Devamı

İngiliz varyantlı virüsün yayılımının yüzde 100 olduğu belirtildi. 8 bin 927 kişi hastanede, bunların 729’u yoğun bakımda tedavi ediliyor. Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı belirtilirken, önceki seçimlerde yüzde 50’nin altında gerçekleşen katılımın Kovid-19 korkusundan daha da aşağılara düşmesi bekleniyor.

Kayıtlı 6.3 milyon seçmenin bulunduğu Bulgaristan’da, 30 siyasi parti ve koalisyon 240 sandalyeli parlamento için yarışacak. Ancak seçime katılım yüzde 30’un altında olacağı ve 2 milyondan az seçmenin oy kullanacağına dikkat çekiliyor.

Anketlere göre, Başbakan Boyko Borisov’un partisinin önceki seçimlere oranla 5 puan kaybederek yüzde 28.8’le birinci parti çıkması beklenirken, sosyalist BSP’nin yüzde 23.6 ile ikinci olacağı öngörülüyor. Müzisyen ve aktör Slavi Trifonov’un Var Böyle Bir Halk Partisi’nin yüzde 12.7, çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Haraketi’nin (HÖH) de yüzde 12.1 oy alması bekleniyor.

Haberin Devamı

Ancak 2019’daki yerel seçimlere Türklerin kurduğu 4 parti katılırken, bu seçimlerde sadece bir Türk partisi katılıyor. Adı yolsuzluk skandallarla anılan medya patronu oligark Delyan Peevski’nin aday olmamasının, HÖH’e ekstra oy kazandırması bekleniyor.

Taşıma oy sıkıntısı

Seçim Komisyonu’nun (ZİK) kararına göre, Kovid-19 nedeniyle evde tedavi görenler veya karantinada oldukları için evlerinden dışarı çıkamayan seçmenler, evlerinin girişlerinde oy kullanacak. Yurtdışında da oy kullanacak Bulgaristan vatandaşlarının, salgın yüzünden sandıktan uzak duracağı tahmin ediliyor. Seçim kanunundaki engeller yüzünden Türkiye’de sadece 35 sandık açılacak. Ancak önceki seçimlerdeki 30 bin oy rakamına ulaşmanın çok zor olduğu belirtiliyor. Her seçimde Türkiye’den Bulgaristan’a yüzlerce otobüsle seçmen taşınıyordu. Pandemi yüzünden bu seçimler için böyle bir hazırlığın dahi yapılmadığı belirtiliyor.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Doç. Kader Özlem, şu değerlendirmeleri yapıyor:

Haberin Devamı

“Bu seçim Bulgaristan’da ciddi siyasi belirsizlikleri barındırıyor. Birinci pandeminin yol açtığı sağlık ve ekonomik krizin oy dağılımına nasıl yansıyacağı öngörülemiyor. İkincisi Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yaşanan devlet krizinin sandığa nasıl yansıyacağı bilinmiyor. Üçüncü olarak pandemi şartlarından doğru düzgün bir seçim kampanyası yürütülemedi, online kaynaklara yönelindi. Bu, seçmen üzerinde ne ölçüde etkili oldu bilinemiyor. Yapılan bütün tahminler anketler üzerinden gidiyor ama gerçeği yansıtmama ihtimali yüksek. Bu parametreler ışığında Borisov’un koalisyon hükümeti kurma konusunda zafiyet yaşayacağı öngörülüyor.”

Gizli görüşme trafiği!

Bir önceki parlamento seçimlerinden sonra koalisyon için HÖH ile görüşmelere dahi kapıyı kapatan Başbakan Boyko Borisov, şimdi seçim olmadan çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ülkenin üçüncü partisi ile gizli görüşmelere başladı. Bulgar basınına göre Borisov, HÖH Lideri Mustafa Karadayı ve partinin onursal başkanı Ahmed Doğan’la, kabinesinde uzmanlardan oluşan bir “kurtuluş hükümeti” kurmak için görüşüyor. Amaç, AB’den gelen fonların üzerinde kontrol kurmak.