Dünya Kore’ye hükümet karşıtı başkan

Kore’ye hükümet karşıtı başkan

10.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Park Geun-hye’nin yolsuzluk skandalı nedeniyle görevinden azledilmesinin ardından düzenlenen erken devlet başkanlığı seçimini, gençliğinde hükümet karşıtı bir öğrenci lideri olan Moon Jae-in kazandı

Kore’ye hükümet karşıtı başkan

Güney Kore’de, eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin hakkındaki siyasi nüfuz skandalı nedeniyle görevinden azledilmesinin ardından düzenlenen erken seçimi, gençliğinde hükümet karşıtı öğrenci lideri olan solcu aday Moon Jae-in kazandı. Geçen hafta perşembe günü başlayan oy verme işlemine katılımın hayli yüksek olduğu bildiriliyor. Güney Kore televizyonunun verdiği rakamlara göre Demokrat Parti’nin adayı Moon oyların yüzde 41’ini aldı.
Gençliğinde hükümet karşıtı bir öğrenci lideri olan Moon Jae-in, 1970’lerde, görevinden azledilen ve yerine geçmeyi arzuladığı Park Geun-hye’in babası döneminde hapishaneye girmiş. Göçmen çocuğu olan Moon, ülkenin askeri liderlerine karşı muhalefet yürütürken, Güney Kore’nin özel “elit birliği”ne seçilmiş, bir süre genel kurmayda görev yapmış. İnsan hakları konusunda çalışan eski avukat Moon, ülkenin son liberal lideriyle çalışmış, yolsuzluk iddialarına karşı onun avukatlığını üstlenmiş. 2012’deki seçimdeyse kılpayı kaybetmiş.
Pyongyang’la diyalog
64 yaşındaki Moon’un seçilmesiyle Seul’ün, Kuzey Kore ve ABD ile ilişkilerinde yeni bir yol haritası uygulaması bekleniyor. Zira Moon’un vaatleri arasında, Kuzey Kore’yle diyalog ve ABD’yle ilişkilerde daha fazla bağımsızlık gibi unsurlar vardı.
Moon, seçilmesi halinde Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un ile bir zirve gerçekleştirmenin yanı sıra özel sanayi bölgesi Kaesong’u yeniden canlandırmak, Kuzey Kore’deki Kumpang dağlarında bir turizm bölgesi oluşturmak, siyasetin büyük sanayi kuruluşlarıyla ilişkilerini gözden geçirerek siyasi yolsuzluğun önüne geçmek gibi unsurlar bulunuyordu.
Gözlemciler, önceki manipülasyon skandalları nedeniyle bu kez halk ve hükümetin, seçimin adil geçmesine özen gösterdiğini ifade ediyor.