Dünya Körfez’in parası denizde kum gibi

Körfez’in parası denizde kum gibi

09.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli Mısırlı muhalif Mükemmilin televizyonu Sisi’nin gizli görüşme kayıtlarını yayınladı. 2014 tarihli kayıtta Sisi, Körfez ülkelerinden talep edilecek milyar dolarlık yardımların planını yapıyor.

Körfez’in parası denizde kum gibi

Mısır’da 2013 yazında geniş halk desteğiyle yönetime el koyan, bir yıl sonra da cumhurbaşkanı seçilen Abdülfettah el Sisi’nin gizlice kaydedilmiş görüşmeleri yayınlandı. Darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Müslüman Kardeşler’le bağlantılı, İstanbul merkezli Mükemmilin televizyonunun yayınladığı ses kaydı Şubat 2014’e ait. Sisi’nin özel kalem müdürü Abbas Kamil ve Askeri Konsey Üyesi Mahmut Hicazi’nin katıldığı toplantıda Sisi, darbeye arka çıkan Körfez ülkelerinden alınacak yüksek meblağlı finansal yardımlara dair planı açıklıyor.

Haberin Devamı

Katar Emiri’ne küfür
El Cezire Türk’ün haberine göre, Sisi görüşmede “Körfez ülkeleriyle tıpkı 1990’da Suriye rejimine yaptıkları gibi ‘al ve ver’ temelinde ilişki kurmamız gerekiyor” diyor. “Körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip. 10 milyar dolar istiyoruz. Bir 10 milyar Birleşik Arap Emirlikleri’nden, bir 10 milyar da Kuveyt’ten. Ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. Paralar Merkez Bankası’na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak” ifadelerine Abbas Kamil’in gülmesi üzerine Sisi “Niye gülüyorsun? Para onlarda denizde kum gibi” cevabını veriyor. Toplantıda Kamil, Müslüman Kardeşler’in hamisi Katar’ın ‘sadece Merkez Bankası’ndaki rezervinin 900 milyar dolar olduğunu belirtip Katar Emiri için hakaret dolu ifadeler kullanıyor. Kamil ayrıca Kuveyt’in para vermemek için ‘bahaneler öne sürdüğünü’ iddia ediyor.
Kim dinledi?
Ocak ayında yine Sisi’ye ait bir dinleme kaydını yayınlayan Mükemmilin’in; Mısır’a yaptığı uydu yayını bu haber nedeniyle kesilmişti. Fakat önceki gece Katar merkezli El Cezire’nin Arapça kanalının dinlemenin yayınına geniş yer vermesiyle ulaştığı kitle genişledi. Sisi’nin makamının nasıl dinlendiği sorusuna ek olarak; Suudi Arabistan’ın baskısıyla Körfez ülkeleriyle barışma ve Müslüman Kardeşler’den desteğini çekme adımları atan Katar’ın El Cezire aracılığıyla eski politikasına geri mi döndüğü de sorgulanıyor.

Haberin Devamı

‘Mısırlıları etkilemez’
Üç parça halindeki kayıtlardan sonra dün sabah bir açıklama yapan Mısır Başbakanı İbrahim Mihlib, “Kanallar paralarını boşa harcıyor. Mısır’da hiç kimse bu konuşmaya inanmıyor. Ülkede hiçbir şeyi değiştiremeyecek” sözleriyle iddiaları yalanlayıp ‘Mısırlıların maneviyatının etkilenmeyeceğini’ öne sürdü.

Clooney Sisi’yle görüşmek istedi

Mısır’da El Cezire çalışanı üç haberciden Avustralya vatandaşı Peter Greste’nin sınırdışı edilerek serbest kalmasının ardından diğer iki meslektaşı için mücadele devam ediyor.
Kanada ve Mısır’dan çifte vatandaşlık sahibi Muhammed Fehmi’nin serbest bırakılması için avukatı Amal Clooney, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’den görüşme talep etti. Fehmi’yle beraber 12 Şubat’ta tekrar yargılanacak Mısır vatandaşı Bahir Muhammed’in durumu ise umut vaat etmiyor.
10 yıl hapis cezası alan Muhammed’in sadece Mısır vatandaşı olması nedeniyle Greste ve Fehmi için düşünülen formüllerden yararlanamayacağı tahmin ediliyor. Muhammed’in avukatı Mustafa Nagi’ye göre müvekkili ancak tekrar yargılamada beraat ederek ya da Sisi’nin özel affıyla özgürlüğüne kavuşabilir.