Dünya Kosova'da büyük gözaltı

Kosova'da büyük gözaltı

01.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kosova'da büyük gözaltı

Kosovada büyük gözaltı


Miloşeviç rejiminin Priştine ve İpek'te 103 bin kişiyi zorla topladığı bildirildi. Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) üst düzey yetkilisi Haşim Taçi, iki yüz bin nüfuslu Priştine'de 100 bin kişinin Sırp güçlerince toplandığını belirtti. Priştine'yi kuşatan Sırp kuvvetlerin topladığı halkın akibeti bilinmiyor. Şehirdeki sayılı yabancı gazeteci, Sırp güçler ve çetelerin `kırılmadık kapı, yakılmadık ev' bırakmadığını belirtiyor.
Bölgenin ikinci büyük şehri Peç'in de Priştine gibi tamamen yakılıp yıkıldığı söyleniyor.
Kosova Demokratik Birliği Partisi'nin yurtdışındaki sözcüsüyse, Priştinelilerin pazartesi akşamından beri kent merkezinde toplandığını açıkladı. Sözcü, kadınlarla erkeklerin ayrı gruplar halinde tutuklandığını da kaydetti. NATO ise, Orahovaç köyünün boşaltılması ertesinde tamamen yakıldığını kaydetti.
Kosova Demokrasi Birliği tarafından Bonn'daki AFP bürosuna gönderilen açıklamada ise, Sırp kuvvetlerinin İpek kentinde 3 bin kadar Arnavut'u önceki akşam silah zoruyla stadyuma doldurdukları bildirildi. Açıklamada, Sırp kuvvetlerinin böyle davranmakla neyi amaçladığının henüz belli olmadığı, ancak stadyumdaki ailelerin NATO'ya karşı "insan kalkanı" olarak kullanılabileceği belirtildi.
Artan Sırp baskısı, bölgeden kaçanların çoğalmasına yol açıyor. Mültecilerin yoğunlaştığı bölgeler Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk olarak sıralanıyor. Mülteci akınının bu ülkelerdeki hassas ekonomik ve sosyal yapıyı bozmasından korkuluyor. Makedonya sınırına iki tren dolusu Kosovalı mülteci geldi, yüzlercesiyse sınırın öte yanında bekliyor. Makedonya'ya geçmeyi başaranlar, evlerinden zorla çıkarıldıkları, hatta ayrılmadan önce evlerinin yağmalandığını söyledi.
Kıtlık tehlikesiyl karşı karşıya kalan Arnavutluk'taki mülteci sayısı da artıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Arnavutluk'a giriş yapan Kosovalı Arnavut mülteci sayısının 100 bin olduğunu bildirdi.