Dünya Kosova'da UÇK ihtilafı

Kosova'da UÇK ihtilafı

21.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kosova'da UÇK ihtilafı

Kosovada UÇK ihtilafı


       Kosova Kurtuluş Ordusu' (UÇK) nun silahlarını teslim ederek dağılması için saptanan süre önceki gece yarısı sona ererken, UÇK, örgütün askeri yapıdan arındırılarak sivil Kosova kolordusuna dönüşmesine ilişkin anlaşmayı imzalamayı reddetti. Bunun üzerinde barış gücü yetkilileri UÇK'ya 24 saat düşünme süresi verdi.
       UÇK'nın siyasi lideri Haşim Taçi de, sabaha kadar süren görüşmeler ardından Priştine'deki NATO karargahından ayrılırken yaptığı açıklamada, UÇK'nın Kosova sivil gücüne dönüşmesine ilişkin sürecin ve buna ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirterek sürecin tamamlanması için ek 48 saat verildiğini kaydetti.
       Bu arada barış gücü komutanlığı UÇK'nın 10 binden fazla silahı barış gücüne teslim ederek silahsızlanmayı tamamladığını bildirdi.
       UÇK ile KFOR arasındaki görüşmelerde, yeni sivil gücün silahlanması, amblemi ve bu gücün üyelerinin toplanması konularında anlaşmazlıklar bulunduğu haber veriliyor.
       BM ile NATO, UÇK'nın, askeri yapıdan arınarak, 5 bin üyeli olması planlanan "Kosova Kolordusu" adı verilecek, insani ve kurtarma çalışmalarında görev yapacak bir sivil güce dönüşmesini öneriyor.
       Ancak UÇK komutanları, oluşturulacak yeni gücün, gelecekteki bağımsız bir Kosova'nın ulusal ordusunun temelini oluşturmasını istiyor.