Dünya Kral’ın taç töreninde Kuran isteği

Kral’ın taç töreninde Kuran isteği

01.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kraliçe Elizabeth’in varisi Prens Charles’ın taç giyme töreninde Kuran okunması teklifini yapan eski piskopos Lord Harries’e muhafazakârlar sert tepki gösterdi.

Kral’ın taç töreninde Kuran isteği



İngiliz tahtının bir numaralı varisi Prens Charles’ın bir gün kral olması durumunda düzenlenecek taç giyme töreni beklenmedik bir tartışmaya sahne oldu. Kraliçe 2. Elizabeth’in başı olduğu Anglikan Kilisesi’nin eski piskoposlarından Lord Harries, törende ‘Kuran okunsun’ önerisini getirdi. Meclisin üst kanadı Lordlar Kamarası’nda bir konuşma yapan Harries, İngiltere’deki Müslümanların toplum tarafından benimsendiklerini hissettirmek amacıyla taç giyme töreninin Kuran okunarak başlamasının ‘yaratıcı bir davranış’ olacağını öne sürdü.
Charles istemişti
Harries, geçen yıl Bristol Katedrali’nde dindar bir Müslüman olan yüksek rütbeli bir yetkilinin talebi üzerine Kuran’dan ayetler okunduğu örneğini vererek “Bu Müslümanları içtenlikle kucaklayacak harika, yaratıcı bir uzlaşma davranışıydı” dedi. Fakat Harries’in Prens Charles’ın İslam’a olan yoğun ilgisini gözönüne alınarak yaptığı öneri Anglikan Kilisesi ve muhafazakarlar arsında tepki topladı.
Muhafazakar görüşleriyle bilinen The Spectator dergisinden Douglas Murray, “Eğer taç giyme törenine Müslümanlar eklenecekse o zaman Hinduların ve ateistlerin de eklenmesi gerekir. Böyle bir törende Kuran okunacaksa o zaman İngiltere’deki camilerde cuma namazlarında Kral ve Silahlı Kuvvetler için dua edilmeli” sözleriyle karşı çıktı. Prens Charles’ın Kuran okumak için Arapça öğrendiği biliniyor.
66 yaşındaki Prens, ‘İngiliz monarşisinin inanç savunucusu’ olmaktan çok ‘inançların savunucusu’ olarak görülmeyi istediğini açıklamıştı. 2006’da Prens Charles, taç giyme töreninin çeşitli inançlara yer verilerek düzenlenmesini arzu ettiğini belirtmişti. Hıristiyan Enstitüsü Düşünce Kuruluşu’ndan Simon Calvert Anglikan Kilisesi’nin başı yemin ederken Kuran okunmasına insanların ‘şaşıracaklarını’ öne sürdü.

Haberin Devamı

Baskıcı Kral endişesi

Prens Charles’ın tahta çıktığında nasıl bir kral olacağı sorusu İngiliz kamuoyunu sık sık meşgul ediyor. Londra’da şu sıralar en gözde tiyatro oyunlarından biri Charles’ın olası krallığını ele alan “Kral 3. Charles” afişiyle tartışma yaratmıştı. Charles’ın ağzını kapatan bir bantla gösteren oyunun afişinin metro istasyonlarından kaldırılması talep edilmişti. Bakanlara iklim değişikliği gibi konularda yazdığı mektuplarla baskı uyguladığı öne sürülen Charles’ın kraliyetin öngördüğü sembolik görevlerin dışına çıkıp ‘devletin başı’ gibi davranacağı endişesi mevcut.