Dünya Küresel operasyon!

Küresel operasyon!

09.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

FBI, Europol ve çok sayıda ülkenin polis teşkilatlarının katılımıyla gerçekleştirilen tarihi suç operasyonu büyük ses getirdi. Örgüt üyeleri, yıllarca FBI tarafından izlenen bir gizli haberleşme programını kullanmaları sayesinde yakalandı.

Küresel operasyon

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve 16 ülkenin katılımıyla organize suç örgütlerine yönelik yürütülen ve “Truva Atı” adı verilen küresel operasyonda, 18 ülkede 800’den fazla kişi yakalandı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ve Avrupa Birliği Polis Teşkilatı’nın (Europol) 16 ülkeyle birlikte gerçekleştirdiği operasyonda, milyonlarca euro nakdin yanı sıra 8 ton da uyuşturucu ele geçirildi. Operasyona ABD, Avustralya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kanada, Litvanya, Norveç, Yeni Zelanda, İskoçya, İngiltere, Almanya, Macaristan, İsveç ve Avusturya güvenlik birimleri katıldı.

Haberin Devamı

Küresel operasyon

Uluslarası operasyon Ekim 2019’da başladı. Dünya çapında organize suç örgütlerine, örgütler arasında gizli iletişimi sağlamak için kullanılan “ANOM” adlı şifreli mesajlaşma uygulamasını 3 yıl boyunca izleyen FBI’ın elde ettiği bulgularla büyük bir operasyon düzenlendi. FBI’ın yönettiği operasyon kapsamında polis, suç örgütlerini “ANOM”u kullanmaya teşvik etti. 2018’den beri FBI, uygulamanın kontrolünü gizlice elinde tutuyordu. Suç çeteleri, uygulamanın gözetlemeye karşı güvenli olduğunu düşünürken yetkililer; uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve planlı cinayetlerle ilgili milyonlarca mesajı 3 yıl boyunca takip etti. Dünya çapında 9 bin kullanıcıya sahip olan şifreli sistem, 300 ayrı suç örgütü tarafından kullanılıyordu. Uygulamanın etkinleştirildiği telefonların, e-posta, arama veya GPS hizmetlerinin bulunmadığını ve yalnızca diğer ANOM telefonlarına mesaj gönderebildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Avustralya’daki yetkililer, uygulamanın çalıntı cep telefonlarına yüklendiğini ve “etkileyici suçlular” olarak tanımlanan bazı yüksek profilli yeraltı figürlerince güvenilirliği onaylandıktan sonra popülerliğinin suç çevrelerinde arttığını söyledi.

‘Türk baron’ detayı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, operasyonun toplumu daha güvenli tutacak önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti. Europol’ün açıklamasındaysa, operasyonlar kapsamında 700 evde arama yapıldığı ve 800 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Operasyonlarda 8 ton kokain, 22 ton kenevir tohumu, 2 ton sentetik uyuşturucu, 6 ton sentetik uyuşturucu yapımında kullanılan malzeme, 55 lüks araç ve 48 milyon dolar değerinde kripto paraya el konulduğu aktarıldı. Europol Direktörü Jean-Philippe Lecouffe, “Bu operasyon, suç örgütleri nerede olsalar da, hangi iletişim yöntemini kullansalar da güvenlik güçlerince yakalanabildiğini gösteren emsalsiz bir başarıdır” ifadeleri kullandı.

Avustralya basınındaki haberlerde, gizli polislerin bu uygulamayı tanıttığı kişiler arasında Türkiye’de bulunduğu belirtilen Avustralyalı bir uyuşturucu baronunun da olduğu ifade edildi. “The Sydney Morning Herald” gazetesine göre, Türkiye’de yaşayan ve Avustralya’ya uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığından şüphelenilen Avustralyalı Hakan Ayık, ANOM’un en etkili iki destekçisinden biriydi. Gazeteye göre, Avustralya Federal Polis Müdürü Reece Kershaw, Salı günü Ayık’a teslim olmasını tavsiye etti çünkü “istemeden” çok sayıda suç ortağının tespit edilmesine yardım etmişti ve şimdi tehlikedeydi. Kershaw, “Aslında kendi meslektaşlarına tuzak kurdu” dedi. Kırmızı bültenle aranan ve Türkiye’den iadesi talep edilen Ayık, gizli ajanlardan aldığı ANOM içeren cihazları diğer suç örgütü üyelerine verdi.