Dünya Kurtarmak için ‘öldürdüler’!

Kurtarmak için ‘öldürdüler’!

31.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın muhalif gazeteciyi öldürmek için harekete geçtiğini öğrenen Ukrayna ‘önce davrandı’. Öldürüldüğü açıklanan Babçenko’nun bu sayede hayatta olduğu ortaya çıktı...

Kurtarmak  için ‘öldürdüler’

Ukrayna, dün sıradışı bir “cinayet” olayına tanıklık etti. Ülkede yaşayan tanınmış muhalif Rus gazeteci Arkadiy Babçenko’nun, evinin önünde sırtından vurularak öldürüldüğü haberi dün tüm dünyada şok etkisi yarattı. Eşi tarafından yapılan açıklamada, ünlü gazeteci Babçenko’nun, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de evinin önünde sırtından silahla vurulduğu, hastaneye götürüldüğü sırada da ambulansta hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Büyük etki yaratan ve gözlerin bir kez daha Rusya’ya çevrilmesine neden olan olay sonrası Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bir kınama mesajı bile yayınladı. Ancak öğle saatlerinde Ukrayna İstihbarat Şefi Vasyl Hrytsak ile birlikte kamera karşısına geçen Babçenko, hayatta olduğunu ve suikastin kendisini Rus gizli servisinden kurtarmak adına gerçekleştirilen bir düzmece olduğunu açıklayarak hem dünyayı hem de eşini şaşkına çevirdi.

Haberin Devamı

Tehdit alıyordu

Film senaryolarını aratmayan olay şöyle gerçekleşti: Muhalif Rus gazeteci Arkadiy Babçenko, Rusya’da ölüm tehditleri alan tanınmış bir gazeteciydi. 41 yaşındaki Babçenko, 2016 yılında düşen bir Rus uçağıyla ilgili kaleme aldığı yazı sonrası ölüm tehditleri almış ve ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı. Babçenko bu yazıda, Suriye’ye giderken düşen Rus askeri uçağı ile ilgili üzüntü duymadığını belirtmişti. Bu yazı sonrası ilk olarak Prag’a ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e taşınan Arkadiy Babçenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimine muhalif bir isim olarak biliniyordu. Ukrayna istihbarat birimleri, Rus gizli servisinin Babçenko’yu öldürmek için harekete geçtiği yönünde bilgi alınca hazırlanan senaryo uygulamaya konuldu. Babçenko’nun ölüm haberinin ardından Rus yetkililer suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı

Kiev’de toplantıya katıldı!

Babçenko’nun “kurtarılmak” için öldürülmesinin bir “düzmece” olduğu, Ukrayna’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Ukraynalı yetkililerin ardından toplantının düzenlendiği odaya giren Babçenko, büyük bir heyecan ve alkışlarla karşılandı.
Babçenko, kendisi için düzenlenen cinayet planını engellemek için Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) organize ettiği özel operasyona dahil edildiğini belirtti. Babçenko, Ukrayna istihbarat yetkililerine hayatını kurtardıkları için teşekkür ederken, “iki gündür cehennemi yaşadığını” söyleyen eşinden ise özür diledi. Babçenko, “Bildiğim kadarıyla bu operasyon için 2 ay hazırlık yapıldı. Operasyon hakkında 1 ay önce tarafıma bilgi verildi” dedi. Gazeteci Babçenko, 2017 yılında Rusya’yı terk etmiş ve Kiev’e yerleşmişti. Farklı gazete ve televizyonlarda çalışan Babçenko, son olarak Kiev’de Kırım Tatar televizyonu ATR’de kendi programını sunuyordu.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Babçenko’nun yaşadığının ortaya çıkmasının “iyi haber” olduğunu ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.