Dünya Litvanya Kosova’dan askerini çekiyor

Litvanya Kosova’dan askerini çekiyor

26.03.2009 - 16:28 | Son Güncellenme:

.

Litvanya Kosova’dan askerini çekiyor

Litvanya, Kosova’daki barış gücü (KFOR) bünyesinde bulunan 30 askerini ekonomik kriz yüzünden çekmeyi planlıyor. Litvanya Savunma Bakanlığı sözcüsü Dangul Biskauskin, Kosova’da sadece 5 asker bırakma kararı alındığını açıkladı.
Askerleri çekme kararının “Kosova’da güvenlik durumunun artık normale dönmesi” ve “yaşanan ekonomik krizin Litvanya’yı son derece kötü etkilemesi” nedeniyle alındığını bildiren sözcü, Litvanya’nın Afganistan’daki askeri gücü için de önemli harcamalar yaptığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ise ülkede barış ve güvenliğin sağlanabilmesi için yeterli sayıda KFOR askerinin olması gerektiğini belirtti. Bazı ülkelerin asker sayısını azaltma kararı almalarının Kosova ile ilişkilerinden kaynaklanmadığını ifade eden Seydiu, “Bu konu, bu ülkelerin iç işleriyle ilgilidir” dedi.
Başbakan Haşim Taçi de Kosova’nın bağımsız ve demokratik bir devlet olduğunu belirtti ve KFOR’da asker sayısının azalmasını “Kosova’da kaydedilen olumlu gelişmelerin göstergesi” olarak değerlendirdi. Kosova’da, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 34 ülkeden 16 bine yakın barış gücü askeri güvenliği sağlıyor.