DünyaABD-İsrail-İran savaşında ölüm misillemeleri devam ediyor! Fransa savaş gemisi gönderiyor

ABD-İsrail-İran savaşında ölüm misillemeleri devam ediyor! Fransa savaş gemisi gönderiyor

03.03.2026 - 14:57 | Son Güncellenme:

ABD-İsrail ve İran arasındaki misillemeler şiddetini artırarak devam ederken savaşın dördüncü gününde savaş uçakları ise Tahran'ı bombalamaya başlarken, Lübnan'da kara işgali için emir verildi. Dubai'da ABD Konsolosluğu vuruldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Charles de Gaulle uçak gemisinin Akdeniz’e doğru hareket ettiğini bildirdi. İşte dakika dakika yaşananlar...

ABD-İsrail ve İran savaşı dördüncü gününe girerken bölgedeki son dakika gelişmeleri Milliyet.com.tr canlı bloğundan takip edebilirsiniz.

SUUDİ ARABİSTAN VE KUVEYT'TEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ülkenin hava sahasına giren 9 insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini bildirdi.

Kuveyt Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Suud el-Atvan, ülkeye yönelik bazı hava saldırılarının gerçekleştiğini belirtti.

Söz konusu saldırıların önlendiğini aktaran Atvan, hava savunma sistemleriyle engellenen saldırılarda yerleşim alanlarındaki bazı evlerin üzerine şarapnellerin düştüğünü ve yaralıların olduğunu ifade etti.

TAHRAN'DA ART ARDA PATLAMALAR

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansının haberinde, Tahran’ın batı bölgelerinde art arda patlama seslerinin geldiği belirtildi. Yerel medyada yer alan haberlerde de İsfahan, Senendec, Kum ve Ahvaz kentlerinde de patlama sesleri duyulduğu kaydedildi.
Sosyal medyada yer alan görüntülerde büyük patlamaların olduğu ve kentlerin üstünde yoğun duman görüldü.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
İRAN: 10 PETROL TANKERİNİ VURDUK

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD-İsrail'in saldırılarının başlamasından bu yana Hürmüz Boğazı'nda "geçiş yasağı" ilan etmesinin ardından "uyarıları dikkate almadan Boğaz'dan geçmeye çalışan" 10 petrol tankerini vurduğunu duyurdu.

Yarı resmi Fars Haber Ajansının Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı haberde, Hürmüz Boğazı'nın güvenli olmadığı yönündeki tekrarlanan uyarılara rağmen, bu uyarıları dikkate almayan 10'dan fazla petrol tankerinin çeşitli mühimmatlarla vurularak kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.

İDDİA: OĞUL HAMANEY YENİ DİNİ LİDER OLDU

Yeni İran dini Liderinin Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney olduğu iddia edildi.


İsrail ve ABD’nin cumartesi günü İran’a yönelik saldırıları sırasında başkent Tahran’daki yerleşkesinde hedef alınan ve hayatını kaybeden İran dini lideri Ali Hamaney’in ardından yeni dini lider kimi olacak tartışmaları başlamıştı.

Bugün akşam saatlerinde konuya ilişkin flaş bir iddia ortaya atıldı.

Hamaney'in yerine oğlu Müctaba Hamaney yeni dini lider olacağı iddia edildi. Konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
"BİRKAÇ SAATE ÇOK AĞIR VURACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Önümüzdeki birkaç saat ve gün içinde İran’ın üzerine tam güçle gidilecek. Dünyanın en güçlü iki hava kuvveti bu terör rejimini parça parça ederken, bu saldırıların kapsam ve yoğunluğundaki değişimi gerçekten hissetmeye başlayacaksınız.

Başkan ilk saldıran taraf olma kararını aldı çünkü ilk darbeyi bizim yemememiz gerektiği sonucuna vardı.

İran’dan gelecek darbeyi sineye çekmeyecektik. Biz onlara vurmadan önce onların bize saldırması riskini göze almadık.

Dün birisi bana 'İsrail yüzünden mi girdik?' diye sordu. Ben de 'Hayır' dedim. Size bunun her halükarda olması gerektiğini söylemiştim.

"ABD DONANMASI GEREKİRSE REFAKAT EDECEK"

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez'den geçen tüm deniz ticaretinin özellikle de enerjinin finansal güvenliği için çok makul bir bedelle siyasi risk sigortası ve teminat sağlanması talimatı verdiğini, gerekirse ABD donanmasının Hürmüz Boğazı'ndan geçen tankerlere refakat etmeye başlayacağını açıkladı.

Trump, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumuna (DFC) derhal yürürlüğe girecek şekilde Körfez'den geçen tüm deniz ticaretinin, özellikle de enerjinin finansal güvenliği için çok makul bir fiyata siyasi risk sigortası ve teminat sağlaması talimatı verdiğini belirten Trump, bunun tüm nakliye şirketleri için geçerli olacağını kaydetti.

Trump, "Gerekirse ABD donanması en kısa sürede Hürmüz Boğazı'ndan geçen tankerlere refakat etmeye başlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
DUBAİ’DE ABD KONSOLOSLUĞU HEDEF ALINDI

Dubai hükümetine bağlı Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada ABD Konsolosluğu'na İHA ile saldırı düzenlendiği; yerleşkede yangın çıktığı ifade edildi. ABD Konsolosluğu çevresinde çıkan küçük çaplı yangının kontrol altına alındığı kaydedildi. Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadığı aktarıldı. 

ABD-İsrail'in saldırıları sonrası İran başta Bahreyn, BAE ve Katar olmak üzere birçok Körfez ülkesindeki ABD hedeflerine yönelik misillemelerde bulunmuştu.

FRANSA UÇAK GEMİSİ GÖNDERİYOR

"Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri ile savunma anlaşmalarımız var. Onların yanında olmalıyız" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Doğu Akdeniz ve Körfez’de güvenlik tedbirlerini artırdığını duyurdu. Macron, Charles de Gaulle uçak gemisinin Akdeniz’e, Güney Kıbrıs açıklarına doğru hareket ettiğini açıkladı. Macron ayrıca İran’ı savaşın “birinci sorumlusu” ilan etti.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
"İRAN'DA BİN 700'DEN FAZLA HEDEF VURULDU"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik hava saldırılarında bin 700'den fazla hedefin vurulduğunu açıkladı.

ABD ordusu, "Destansı Öfke Operasyonu" çerçevesinde İsrail ile birlikte İran'a gerçekleştirilen hava saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, cumartesi günü başlayan saldırılarda bin 700'den fazla hedefin vurulduğu kaydedildi. Başka bir açıklamada ise, "ABD Donanması'na ait güdümlü füze destroyerleri, bölgesel sulardan gece gündüz aralıksız ve ezici bir ateş gücü sağlıyor" ifadeleri kullanıldı.

ABD, VATANDAŞLARI İÇİN 'UÇUŞ' HAZIRLIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'dan ayrılmak isteyen Amerikan vatandaşları için askeri ve charter uçuşları hazırladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
TRUMP: İSRAİL'İ SALDIRMAYA BEN ZORLADIM

Trump, savaşta son durum ile ilgili şu ifadeleri kullandı: İran'da her şey yıkıldı, işler çok iyi gidiyor. İran'ın ilk saldırıyı yapacak olduğundan emindim o yüzden harekete geçtim. Belki de İsrail'i bu konuda zorlamış olabilirim. İran'ın artık hava koruması ve tespit tesisleri yok. İran sadece sivil yerleri hedef alıyor. Yaşananlarla hiçbir ilgisi olmayan ülkelere saldırıyor.

İran'da birçok insan dokunulmazlık talep ediyor. İran’da lider olması için aklımda olan insanların çoğu öldü. Sanırım yaşanabilecek en kötü senaryo şu: Biz İran’da liderliği değiştirdikten sonra yerine geçen kişinin önceki kişi kadar kötü olması. Bu da olabilir.

HAMANEY 6 MART'TA DEFNEDİLECEK

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in cenaze töreni cuma günü Tahran'da, cumartesi günü de Meşhed'de düzenlenecek.

ABD-İsrail'in saldırısında hayatını kaybeden İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in cenazesinin Meşhed'de toprağa verileceği bildirildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'a göre, Hamaney'in naaşı, başkent Tahran'da düzenlenecek törenlerin ardından Sekizinci İmam İmam Rıza Türbesi'nin bulunduğu Meşhed kentinde defnedilecek.

Törenlerin detayları, zamanı ve ayrıntılı programlarının yetkililer tarafından daha sonra açıklanacağı bildirildi.

İran lideri Ayetullah Hamaney, 28 Şubat'ta ABD-İsrail'in Tahran'daki ofisine düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmişti.

İSRAİL: BİRAZDAN LÜBNAN'I VURACAĞIZ

İsrail ordusundan acil uyarı paylaşımı yapıldı: Dakikalar içinde Hizbullah'ın askeri altyapısını vuracağız.

İsrail, bina sakinlerine uyarılarda bulundu ve saldıracağı alanların kırmızı ile işaretlendiği harita paylaştı.

İsrail Ordusu Sözcüsü Adraee, İsrail ordusunun Hizbullah'ın askeri altyapısına saldırı düzenleyeceğini ileri sürerek söz konusu haritada kırmızı ile işaretli bölgede bulunanların bu bölgeyi acil olarak terk etmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa bir süre içerisinde İsrail ordusunun bölgeye saldırı düzenleyeceğini duyuran Adraee, "Kendi güvenliğiniz ve ailelerinizin güvenliği için, bu binaları derhal boşaltmalı ve haritada gösterildiği gibi en az 300 metre uzaklaşmalısınız." diyerek tehdit etti.

İSRAİL HARİTAYLA GÖSTERDİ! GENİŞ ÇAPLI SALDIRI TEHDİDİ

İsrail ordusu, geniş çaplı saldırı dalgası başlattığını duyurduğu İran'ın başkenti Tahran'da iki geniş alan için saldırı tehdidinde bulundu. 

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundaki hesabından, geniş alanların kırmızı ile işaretlendiği iki harita paylaştı.

Adraee, Tahran'daki Hakimiye Sanayi Bölgesi ve Kerec Peyam Havaalanı'nda bulunanların bu bölgeleri acil olarak terk etmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa bir süre içerisinde İsrail ordusunun bölgeye saldırı düzenleyeceğini duyuran Adraee, "Bu bölgelerde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır." diyerek tehdit etti.

İsrail ordusu, kısa bir süre önce İran'ın başkenti Tahran'a geniş çaplı bir saldırı dalgası başlattığını duyurmuş, Tahran'da yeni patlamalar meydana gelmişti.

İRAN'IN YENİ LİDERİNİ SEÇECEK KURUMUN BİNASI VURULDU


Times of Israel'e göre, İsrail ve ABD saldırılarının, İran’ın yeni dini liderini seçmekle görevli kurumun Kum kentindeki binasını hedef aldığı bildirildi.

Yerel medya organlarına göre, 'Amerikalı-İsrail, Kum kentinde bulunan Uzmanlar Meclisi binasını hedef aldı' ifadeleri kullanıldı.

Habere göre, mecliste 88 üye bulunuyor.

KATAR: SALDIRILAR KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari, İran'ın saldırı öncesinde Katar'ı bilgilendirdiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin bu yöndeki açıklamalarının "gerçeği yansıtmadığını" vurguladı.

İran'ın Katar'a yönelik saldırılarının haklı çıkarılamayacağını belirten Ensari, bu tür saldırıların karşılıksız kalmayacağını ve Katar'ın önünde ‘tüm seçeneklerin’ açık olduğunu ifade etti.

TAHRAN'DA YENİ PATLAMALAR

ABD - İsrail saldırılarının hedefindeki İran'ın başkenti Tahran'da yeni patlamalar meydana geliyor.

LÜBNAN'DA 40, BAE'DE 3 ÖLÜ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, dünden bu yana Lübnan'da düzenlenen saldırılarda 40 kişinin öldüğünü ve 246 kişinin yaralandığını bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı, İran saldırılarında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 68 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'E FÜZE DÜŞTÜ: YARALILAR VAR

Times of Israel'den edinilen bilgilere göre İran'ın son balistik füze saldırısının ardından İsrail'in merkezinde 5 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, füze parçalarının veya misket bombası savaş başlıklarından kaynaklanan olası alt mühimmatların düştüğü ve yaralanmalara ve hasara neden olduğu bölgelere arama ve kurtarma ekipleri gönderdiğini açıkladı.

ABD'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A UYARI

ABD'nin Riyad Büyükelçiliği, Dahran üzerinde füze ve İHA saldırısı tehdidi olduğu konusunda acil güvenlik uyarısı yayınladı. ABD vatandaşlarına, ABD Konsolosluğu'na yaklaşmamaları ve derhal bulundukları yerde sığınmaları talimatı verildi.

TRUMP: ARTIK ÇOK GEÇ

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada "Konuşmak istiyorlar ama artık çok geç. İran'ın hava savunması, hava kuvvetleri, donanması ve liderliği yok" dedi.


İKİ GÜN ÖNCE ATANAN GEÇİCİ İRAN SAVUNMA BAKANI ÖLDÜ



Al Arabiya'nın İran Devrim Muhafızları'na dayandırdığı haberine göre iki gün önce geçici Savunma Bakanı olarak atanan Mecid Ebneleza'nın öldüğünü duyurdu.

TAHRAN'A BÜYÜK ÇAPTA SALDIRI

Bununla birlikte ABD ve İsrail, Tahran'a karşı büyük çapta bir saldırı başlattıklarını duyurdu. Şehirde farklı noktalardan dumanlar yükselirken Ebneleza'nın bu saldırıda öldüğü düşünülüyor.

'ARALIKSIZ SALDIRILARA HAZIR OLUN'

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD ve İsrail’e "aralıksız saldırılara hazır olun" uyarısında bulundu.

'CEHENNEMİN KAPILARI ONLAR İÇİN AÇILACAK'

Naini, "Düşman, ibret verici ve aralıksız saldırılara hazırlıklı olmalıdır. Cehennemin kapıları her geçen süre ABD ve İsrail’e daha fazla açılacaktır" ifadelerini kullandı.

Uzun bir savaş için tüm hazırlıkların önceden yapıldığını dile getiren Naini, "Savunma ve taarruz gücümüz ve cevaplarımız 12 günlük savaştan çok daha güçlüdür. İlk iki günün yanıtları, 12 günlük savaşın son günlerinden daha yıkıcıydı" değerlendirmesinde bulundu.

'NETANYAHU'NUN HER ADIMINI TAKİP EDİYORUZ'

İran’ın ABD ve İsrail saldırısında öldürülen dini lideri Hamaney’e yakınlığı ile bilinen eski General Yahya Rahim Safavi yaptığı son açıklamada “Netanyahu'nun toplantılarını nerede yaptığını biliyoruz. Her adımını takip ediyoruz. İran'ı Şah dönemine geri döndürmek ve bölgenin petrol ve ekonomisine hakim olmak istiyorlar. Hedeflerinin hiçbirine ulaşamayacaklar” dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI HEDEF ALINDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran yönetimine ait yerleşkenin hedef alındığı bildirildi.

Yerleşkeye düzenlenen saldırıda, Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi binasının vurulduğu aktarıldı. Ayrıca rejimin en üst düzey isimlerinin toplandığı kompleksin ve İran askeri eğitim kurumuna saldırı gerçekleştirildiği ifade edildi.

FRANSA'DAN GÜNEY KIBRIS PLANI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) Limasol yakınlarındaki İngiliz askeri üssü Ağrotur'a dün düzenlenen dron saldırısının ardından güvenlik artırılıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı (CNA), Ağrotur saldırısının ardından Fransa’nın adaya anti-füze ve anti-dron sistemleri ile bir fırkateyn göndermeyi planladığını aktardı.

Habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yardım niyetini bu sabah GKRY lideri Nikos Christodoulides ile paylaştı.

İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan Güney Kıbrıslı yetkili de haberi doğruladı.

TEL AVİV'DE ŞİDDETLİ PATLAMA

İsrail basınından Times of Israel, bölgede büyük bir patlama sesi duyulduğunu ifade ederken halkın sığınaklara koştuğunu aktardı.

Bölgede kırmızı alarm durumuna geçildiği duyuruldu.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI 787'YE YÜKSELDİ

İran Kızılayı, ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 232 kişi artarak 787’ye yükseldiğini duyurdu.

İSRAİL: DEVRİM MUHAFIZLARI'NIN ÜST DÜZEY YETKİLİSİNİ BEYRUT'TA ÖLDÜRDÜK

İsrail ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü'nde görev yapan ve Hizbullah'ın kapasitesini yeniden inşa etme çabalarına liderlik eden Rıza Hazaei'nin Beyrut'ta öldürüldüğünü açıkladı.

'İSRAİL ORDUSU, GÜNEY LÜBNAN'A GİRDİ'

İsrail devlet radyosu yaptığı son dakika açıklamada ordunun güney Lübnan'a girdiğini duyurdu. Lübnan ordusunun ise geri çekildiği aktarıldı.

İSRAİL'DEN ORDUYA İŞGAL EMRİ!

İsrail, Lübnan’da kara işgalini genişletme kararı aldığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ordunun Lübnan'da ilerleme ve ek mevzileri ele geçirme yetki emri verdiklerini söyledi.

SAVAŞ UÇAKLARI TAHRAN'I BOMBALIYOR

İran’ın başkenti Tahran’ın Pardis ve Demavend bölgelerine ABD ve İsrail’e ait savaş uçakları tarafından en az 10 füze saldırısı düzenlendiği, İsfahan kentinde de patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. 

'HAFTALARCA DEVAM ETMEYE HAZIRIZ'

Öte yandan İsrail askeri sözcüsü İran'a karşı operasyonlara haftalarca devam etmeye hazır olduklarını söyledi. 

TRUMP: SAVAŞLARI SONSUZA KADAR SÜRDÜREBİLİRİZ

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin orta ve üst orta seviyedeki mühimmat stoklarının "hiç bu kadar yüksek" seviyede olmadığını belirterek silahlardan "neredeyse sınırsız bir stoka sahip" olduklarını bildirdi.

Trump, sadece bu malzemelerle "sonsuza kadar ve çok başarılı bir şekilde" savaşların sürdürülebileceğini ancak yine de stok konusunda istenilen noktada olunmadığını ekledi.

'ORTA DOĞU'YU ACİLEN TERK EDİN'

ABD, 500 bine yakın vatandaşına Orta Doğu'yu acilen terk etme çağrısı yaptı.

Bu çağrı, Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, İran, Irak, Suriye, Katar, İsrail, Mısır, Filistin (Batı Şeria, Gazze), Suudi Arabistan, Umman, Ürdün, BAE ve Yemen'deki ABD vatandaşlarını kapsıyor.

ABD'NİN KUVEYT BÜYÜKELÇİLİĞİ GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

Yerel kaynakların aktardığına göre ABD, Kuveyt'teki büyükelçiliğini "bölgesel gerilimler nedeniyle" geçici olarak kapattı.

 

İSRAİL: TAHRAN'A VE BEYRUT'A SALDIRI BAŞLATTIK

İsrail ordusu, Tahran ve Beyrut'a eş zamanlı hava saldırıları başlattığını duyurdu.

 

'11 NÜKLEER BOMBA YAPABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİLER'



ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı müzakerecilerin nükleer silah yapmaya yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını açıkça ifade ettiğini öne sürerek, "O ilk görüşmede, İranlı müzakerecilerin her ikisi de bize doğrudan, hiç utanmadan, 460 kilogram yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını ve bunun 11 nükleer bomba yapmaya yeteceğini söyledi" açıklamasında bulundu.

'BAHREYN'DEKİ ABD HAVA ÜSSÜ HEDEF ALINDI'

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Bahreyn’in Şeyh İsa bölgesindeki ABD hava üssü ana komuta ve karargah binasının hedef alındığını bildirdi.

20 İHA VE 3 FÜZEYLE HEDEF ALINDI

Açıklamada, Bahreyn’in Şeyh İsa bölgesindeki ABD hava üssü ana komuta ve karargah binasının 20 insansız hava aracı (İHA) ve 3 füzeyle hedef alındığı belirtildi.

Öte yandan, Bahreyn'de sirenler çaldı, hava savunmaları aktif olduktan sonra patlama sesleri duyuldu.

İSRAİL, HİZBULLAH'A BAĞLI TV BİNASINI VURDU

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a bağlı bir televizyon kanalı binasını hedef alırken, Hizbullah da İsrail'in kuzeyindeki askeri üsse insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediklerini açıkladı.

Dahiye'nin Harat Hıreyk bölgesini hedef alan İsrail ordusu, Hizbullah'a bağlı el-Menar TV binasını bombaladı.

İRAN'DAN ŞOK İDDİA: 40 ABD ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde ABD askerlerinin toplandığı bir bölgeyi kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef aldığını duyurdu.

açıklamada, "İran Devrim Muhafızları Donanması, BAE'nin Dubai kentindeki ABD'li askerlerin toplanma noktalarından birine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi. Sahadan alınan bilgilere göre 40 asker öldürüldü, 70 tanesi yaralandı" ifadelerine yer verildi.

İSRAİL BEYRUT'U HAVADAN VURUYOR

İsrail ordusu sosyal medya hesabından yaptığımı paylaşımda, Lübnan'ın güneyinde yer alan 59 köy ve beldeye saldırı tehdidinde bulunarak, bölge sakinlerinden evlerini terk etmelerini istedi ardından Beyrut üzerinde dumanların yükseldiği görüldü.

 

KATAR: İRAN'IN İKİ SAVAÇ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK

Katar Savunma Bakanlığı, İran'a ait iki adet Su-24 savaş uçağını düşürdüklerini duyurdu.

'HEDEFE ULAŞMADAN ÖNCE DÜŞÜRÜLDÜ'

Bakanlık, hava savunma sistemlerinin yedi balistik füzeyi de engellediğini, Katar Emirlik Hava Kuvvetleri ve Katar Emirlik Deniz Kuvvetleri'nin ise ülke genelindeki çeşitli bölgeleri hedef alan beş insansız hava aracını etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

Açıklamada, "Tehdit, operasyonel plana uygun olarak tespit edildiği anda derhal ele alındı" denilerek, tüm füzelerin hedeflerine ulaşmadan önce düşürüldüğü vurgulandı.

ARAKÇİ: ABD, İSRAİL ADINA SAVAŞA GİRDİ



İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD yönetiminin iddiasının aksine İran'dan bu ülkeye hiçbir zaman tehdit olmadığını, ABD'nin İsrail adına savaşa girdiğini belirtti.

Arakçi, "Rubio hepimizin bildiği şeyi itiraf etti: ABD, İsrail adına kendi isteğiyle bir savaşa girdi. İran'dan hiçbir zaman sözde bir 'tehdit' olmadı. Dolayısıyla hem Amerikan hem de İran kanının dökülmesi, 'önce İsrail' diyenlerin sorumluluğundadır. Amerikan halkı daha iyisini hak ediyor ve ülkelerini geri almalı" ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN TESİSLERİNE VE ÜSLERİNE SALDIRIYORUZ'

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani, İran'ın bölgedeki ülkelere yönelik misilleme saldırılarında ABD'ye ait tesisleri hedef aldıklarını belirterek, "Komşu ülkelerin çıkarlarına saldırmıyoruz. ABD'nin tesislerine ve üslerine saldırıyoruz ve bu üsler ev sahibi ülkelerin kontrolünün dışındadır." dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: 'HENÜZ EN SERT VURUŞUMUZU YAPMADIK'

 ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ın, ABD ve İsrail için "acil bir tehdit" olduğunu savunarak, "Henüz ABD ordusunun en sert vuruşu yapılmadı. Sonraki aşama İran için şu ankinden daha zorlu olacak" dedi.

'İLK DARBEYİ VURMALARINI BEKLEYEMEZDİK'

İsrail'in İran'a saldıracağını bildiklerini kabul eden Rubio, "Onların İsrail tarafından saldırıya uğradıktan sonra bize ilk darbeyi vurmasını bekleyemezdik... İsrail onlara saldırdı, ardından onlar da yani İran bize ilk saldırdı ve biz onların bize saldırmasını bekledik, bu durumda daha fazla kayıp ve ölüm yaşardık. Onların bize daha fazla hasar vermesini önlemek için proaktif bir şekilde savunma amaçlı harekete geçtik" diye konuştu.

NETANYAHU: İRAN İLE SONSUZ BİR SAVAŞ YÜRÜTMEYECEĞİZ



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD basınından Fox News'e verdiği röportajda İran ile "sonsuz bir savaş" yürütmeyeceklerini ifade etti.

'HIZLI VE KARARLI BİR EYLEM OLACAK'

Netanyahu "Size burada bitmek bilmeyen bir savaş olacağını söylediklerini duyuyorum. Böyle bir şey olmayacak çünkü İran şu an hiç olmadığı kadar zor durumda. Bu hızlı ve kararlı bir eylem olacak" dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler