09.04.2026 - 21:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD-İsrail-İran savaşının 42'inci gününe ve ateşkesin son durumuna dair tüm gelişmeleri Milliyet.com.tr canlı bloğundan takip edebilirsiniz.
İranlı müzakere heyetinin Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giriş yaptığı yönünde bazı batılı medya organlarında çıkan iddiaların yalanlandığı bildirildi.
Fars Haber Ajansı, ismini açıklamadığı İranlı kaynağın konuya ilişkin açıklamasını yayımladı.
Söz konusu kaynak, İran'ın Pakistanlı yetkililere resmi olarak bildirdiğine göre "Lübnan'da ateşkes sağlanana kadar İslamabad'da ABD tarafıyla barış görüşmelerine katılma planı bulunmadığını" söyledi.
The Wall Street Journal, bir haberde, Washington ile müzakerelere başlamak üzere bir İran heyetinin İslamabad’a ulaştığını iddia etmişti.
İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.
Basra Körfezi'nin güney kıyısındaki bazı ülkelerin tesislerine yönelik insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırılarına dair haberlere işaret edilen açıklamada, "İran Silahlı Kuvvetleri, ateşkesin başlamasından şu ana kadar hiçbir ülkeye kesinlikle herhangi bir atış gerçekleştirmemiştir. Eğer bu haberler doğruysa, şüphesiz bu eylemler Siyonist düşman ya da Amerika'nın işidir." ifadeleri kullanıldı.
İran Silahlı Kuvvetleri tarafından bir hedef vurulması durumunda bunun resmi bir açıklamayla duyurulacağı belirtilen açıklamada, resmi açıklamalarında yer almayan hiçbir eylemin İran İslam Cumhuriyeti ile ilgisi olmadığı kaydedildi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen tankerlerden ücret aldığı yönündeki haberlere ilişkin Tahran'a, "Öyle olmasa iyi olur, ancak eğer ücret alıyorlarsa buna hemen son verseler iyi olur." çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerinden ücret aldığına ilişkin haberleri değerlendirdi.
Trump, "İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen tankerlerden ücret aldığına yönelik haberler var. Öyle olmasa iyi olur, ancak eğer ücret alıyorlarsa hemen buna son verseler iyi olur." ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden AA muhabirine yapılan yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki ateşkes müzakerelerine ilişkin doğrudan görüşmelerin gelecek hafta ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirileceği bildirildi. ABD medyasına yansıyan haberlere göre, ABD heyetine Lübnan Büyükelçisi Michel Issa başkanlık edecek, İsrail'i Washington Büyükelçisi Yechiel Leiter, Lübnan'ı ise Büyükelçi Nada Hamadeh-Moawad temsil edecek.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ateşkes kapsamında ABD’ye sunulan 10 maddelik teklifi hatırlatarak, Lübnan’a yönelik saldırıları devam eden İsrail’i uyardı. Kalibaf, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Zaman daralıyor" ifadelerini kullanarak, Lübnan ve İran'ın müttefiklerinin ateşkesin ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu ve bunun ABD’ye sunulan 10 maddelik teklifin 1’inci maddesi olduğuna dikkat çekti. Lübnan’ın ateşkese dahil olduğunu ABD ve İran arasında arabuluculuk yapan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından da bunun kamuoyu önünde açıkça dile getirildiğini belirten Kalibaf, bu konunun inkar edilemez olduğunu ifade etti. Ateşkes ihlallerinin bedeli olduğunu ve güçlü yanıtlar verileceğini aktaran Kalibaf, çatışmaların derhal sona ermesi çağrısında bulundu.
İran Dini Lideri Mücteba Hamaney'den ateşkes sonrası ilk açıklama: Hürmüz Boğazı'nın yönetiminde yeni bir aşamaya gireceğiz. Ülkemize saldıranları affetmeyeceğiz. Her bir hasar ve hayatını kaybeden için tazminat talep edeceğiz. Biz savaş istemedik ve istemiyoruz ancak meşru haklarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz.
Hamaney, bölgedeki tüm direniş cephesini bir bütün olarak gördüklerinin altını çizerek, ülkesinin güney komşularına hitaben, "Bir mucizeye şahit olmaktasınız. Bu yüzden doğru görün, doğru anlayın ve doğru yerde durun." dedi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail'in dün düzenlediği eş zamanlı saldırılarda 303 kişi hayatını kaybetti, 1150 kişi yaralandı
Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, El-Mesire televizyon kanalında yayımlanan konuşmasında, İsrail'in Lübnan'daki tırmanışı sürdürmesi halinde geniş çaplı çatışmaların yeniden başlayabileceği uyarısında bulundu. İsrail'in saldırılarını yeniden başlatması durumunda Filistinlilere destek amacıyla doğrudan müdahaleye hazır olduklarını söyleyen Husi, "Herhangi bir cephede İsrail'in tek başına hareket etmesine izin vermeyeceğiz." dedi. Gerilimi düşürmeye yönelik çabaların, farklı cephelerdeki saldırılar sona ermedikçe başarılı olamayacağını ifade eden Husi, Yemen'in "direniş ekseni" içinde çatışmalara dahil olmasının İsrail ve ABD'nin Kızıldeniz'i askeri amaçlarla kullanmasını engellediğini savundu. Husi, Yemen cephesinin füze ve insansız hava araçlarıyla yürütülen ortak operasyonlara katıldığını ve askeri faaliyetlerin artarak sürdüğünü dile getirdi. Gelişmelere bağlı olarak yeni seçenekler ve "sürpriz" operasyonların gündeme gelebileceğini söyleyen Husi, İran ile ABD arasında ilan edilen ateşkesi "İran ve müttefikleri açısından büyük bir kazanım" şeklinde nitelendirdi ve İsrail ile müttefiklerinin başarısız olduğunu öne sürdü. Konuşmasında, İsrail adına çalıştığını iddia ettiği casusluk hücrelerinin ortaya çıkarıldığını ve gözaltına alındıklarını belirten Husi, bunu önemli bir güvenlik başarısı olarak değerlendirdi. Filistin meselesinin temel bir dava olmaya devam ettiğini vurgulayan Husi, her türlü imkanla desteğin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Netanyahu, yaptığı açıklamada, dün toplanan Güvenlik Kabinesi'ne Beyrut yönetimiyle mümkün olan en kısa sürede doğrudan müzakerelere başlanması talimatını verdiğini duyurdu.
Netanyahu, doğrudan müzakerelerin Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve iki ülke arasında "barışçıl ilişkiler kurulmasına" odaklanacağını ileri sürdü.
ABD-İran arasında sağlanan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkesin Lübnan'ı kapsayıp kapsamadığı konusunda çelişkili iddialar ortaya atılırken İsrail ordusu, 8 Nisan Çarşamba günü başkent Beyrut ile Lübnan'ın doğu ve güney kesimlerine ön uyarı yapmadan eş zamanlı yaklaşık 100 hava saldırısı gerçekleştirmişti.
Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü, saldırılarda en az 254 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Söz konusu saldırılar, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana Lübnan'a düzenlediği en şiddetli saldırılar olarak kayıtlara geçmişti.
Tehran Times gazetesine konuşan ismi açıklanmayan İranlı üst düzey güvenlik yetkilisi, ABD ile varılan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail'in Lübnan'a saldırılarıyla ateşkesin ihlal edildiğini belirtti.
ABD ile varılan ateşkes anlaşmasının Lübnan dahil tüm cepheleri kapsadığını savunan İranlı yetkili, cuma günü İslamabad'da planlanan ABD ile İran arasındaki görüşmelere işaret ederek, "Lübnan'a saldırılar durmazsa, müzakereler olmayacak" ifadelerini kullandı.
İranlı güvenlik yetkilisi, Lübnan'daki saldırılarının durdurulmasının, İran'ın 10 maddelik ateşkes planının önemli bir parçası olduğunu belirterek, İran'ın tehditlerinin ardından İsrail'in saldırıların hacminin azaldığını ve Hizbullah'ın da İsrail'e ağır darbeler indirdiğini savundu.
İran ile ABD arasında varılan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkesin arabulucusu Pakistan Başbakanı Şerif, ateşkesin Lübnan'ı da kapsadığını açıklamasına rağmen ABD Başkan Yardımcısı James David Vance, İsrail'in Lübnan'a saldırılarının İran'la yapılan geçici ateşkesin bir parçası olmadığını savunmuştu.
CENTCOM'un X sosyal medya platformundaki hesabından, CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper'ın İran'a yönelik saldırılardaki son duruma ilişkin görüntülü mesajı paylaşıldı.
İran'a yönelik saldırılara 50 binden fazla ABD vatandaşının katıldığını belirten Cooper, saldırılarda temel stratejik askeri hedeflere ulaşıldığını aktardı.
Cooper, İran'daki askeri hedeflere 13 binden fazla saldırı düzenlendiğini ve ardından ABD kuvvetlerinin ABD ile İran arasındaki geçici ateşkes uyarınca saldırıları askıya aldığını bildirdi.
ABD kuvvetlerinin bölgedeki varlığını sürdürdüğünü belirten Cooper, "İhtiyaç duyulduğunda harekete geçmeye hazırız." ifadesini kullandı.
Cooper, ayrıca saldırılar sırasında 13 ABD askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, Pakistanlı mevkidaşı Şahbaz Şerif ile yaptığı görüşmede Lübnan'ın da ABD ile İran arasındaki geçici ateşkes kapsamına alınmasını istedi.
Lübnan Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Selam, Pakistan Başbakanı Şerif ile telefonda görüştü.
Selam görüşmede, Şerif'in ateşkesin sağlanması için gösterdiği çabaları övdü ve İsrail'in dün Lübnan geneline eş zamanlı düzenlediği saldırıların tekrar etmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
Başbakan Selam, İsrail saldırılarının yeniden yaşanmaması için Lübnan'ın da ateşkes kapsamına alınması talebini iletti.
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social'da yaptığı son paylaşımda "Bu insanların hiçbiri — maalesef buna bizimkiler de dahil — NATO dahil olmak üzere, üzerlerinde baskı kurulmadıkça hiçbir şeyi anlamıyor" dedi.

Rus haber ajansı TASS'ın iddiasına göre İran, ateşkes anlaşması kapsamında Hürmüz Boğazı'ndan günde en fazla 15 geminin geçmesine izin verecek.
Ateşkesin ihlal edildiğini vurgulayan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik yeniden başlattığı saldırı, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir. Bu, aldatma ve olası anlaşmalara uyulmayacağının tehlikeli bir işaretidir. Bu eylemlerin devam etmesi, müzakereleri anlamsız hale getirecektir. Parmaklarımız tetikte. İran, Lübnanlı kardeşlerini asla yüzüstü bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Alman basınından Der Spiegel'in iddiasına göre ABD Başkanı Trump, Avrupa müttefiklerine, Hürmüz Boğazı için somut askeri destek ve plan sağlamaları, önümüzdeki günlerde olası savaş gemisi konuşlandırmaları gibi hazırlıklara başlamalarına yönelik bir ültimatom verdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, İran'da varılan ateşkesin Lübnan'ı da kapsaması gerektiğini belirtti.
İran Adli Tıp Kurumu Başkanı tarafından yapılan son açıklamada 28 Şubat'ta başlayan saldırılardan bu yana İran'da en az 3 bin kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.
ABD-İsrail saldırılarında öldürülen İran dini lideri Ali Hamaney’in ölümünün 40’ıncı gününde anma törenleri için başta Tahran olmak üzere İran’ın birçok kentinde kalabalıklar toplandı.
Pakistanlı yetkililer Anadolu Ajansı'na verdikleri demeçte "ABD ve İran heyetleri, İslamabad'da 'kalıcı' ateşkes konusunda doğrudan görüşmeler yapacak; görüşmelerin bir günden uzun sürebilir" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile ABD arasında varılan geçici ateşkese dahil edilmesi tartışılan Lübnan'a saldırıların devam edeceğini söyledi.
İran Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Ekreminiya, müzakere sürecine temkinli yaklaştıklarını belirterek, görüşmelerin başarısızlığı halinde uzun süreli savaşa hazır olduklarını bildirdi.
'UZUN BİR SAVAŞA HAZIRIZ'
Ekreminiya, "İran, kararlı duruşuyla düşmanı ateşkesi kabul etmeye zorladı. Müzakerelerin temelini ve odağını İran’ın şartları oluşturuyor." ifadelerini kullanırken, buna rağmen sürece ilişkin temkinli bir yaklaşım sergilendiğini belirterek, "Görüşmelerin başarılı olmasını umuyoruz ancak başarısız olması durumunda uzun bir savaşa da hazırız" dedi.
İran’ın askeri hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden sözcü, “Gözlerimiz düşmanın üzerinde, parmağımız tetikte" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu yaptıkları son açıklamada "Hizbullah Lideri Naim Kasım ve yeğeni Ali Yusuf Harşi Lübnan'da öldürüldü" ifadelerini kullandı.
DÜZELTME PAYLAŞTILAR
Ancak birkaç dakika sonra paylaşımda düzeltmeye giderek sadece Kasım'ın yeğeni ve Hizbullah sekreteri Harşi'nin öldürüldüğünü aktardı.
İran'ın İslamabad Büyükelçisi Rıza Emiri Mukaddem sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda İsrail’in diplomatik girişimleri sabote etmek için ABD ile varılan ateşkesi ihlal etmesine rağmen İran heyetinin ateşkesi görüşmek için bu gece Pakistan’a gideceğini belirtmişti.
Mukaddem'in yaklaşık bir saat sonra bu paylaşımını silmesi görüşmelerin akıbetine dair soru işaretini artırdı.

İngiltere merkezli New Statesman dergisi, Trump’ın İran politikalarını ve ABD’nin küresel güç kaybını dikkat çekici bir kapakla ele alarak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Beyaz Saray'ın ise 'geri dönüşü olmayan bir yolda' olduğunu ifade etti.
İran'ın Pakistan Büyükelçisi Rıza Emiri Mukaddem, 10 maddelik barış planı temelinde görüşmeler yapmak üzere Tahran heyetinin bu gece İslamabad'a gideceğini söyledi .
'ŞÜPHECİLİĞE RAĞMEN GERÇEKLEŞECEK'
Mukaddem, X'te yaptığı bir paylaşımda, heyetin İranlıların İsrail hükümetinin "diplomatik girişimi sabote etme" çabalarına yönelik "şüpheciliğine" rağmen bu geziyi gerçekleştirdiğini söyledi.
YÜZ YÜZE Mİ DOLAYLI MI?
Bununla birlikte, ABD ile görüşmelerin yüz yüze mi yoksa dolaylı mı olacağı, İran heyetine kimin başkanlık edeceği gibi konulara dair ise detay vermedi.
İran’la varılan 2 haftalık ateşkesin Lübnan’ı kapsamaması bölgedeki güvenlik endişelerini artırırken, Hizbullah’tan İsrail’e yeni misillemeler geldi.
SİRENLER ÇALDI
İsrail basınında yer alan haberlere göre; Hizbullah’ın Lübnan’dan gerçekleştirdiği yeni roket saldırıları nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki sınır kasabası Avivim ve çevresinde sirenlerin çaldığı bildirildi.
ATEŞKES İHLALLERİNE YANIT
Hizbullah ise, İsrail’in kuzeyini hedef alan roket saldırıları gerçekleştirdiğini doğrulayarak, saldırıların İsrail'in ateşkes ihlallerine yanıt olarak yapıldığını açıkladı.
İsrail İç Cephe Komutanlığı, yapılan durum değerlendirmesi neticesinde, bu sabah saat 06:00’dan itibaren geçerli olmak üzere İsrail'in kuzey kesimleri hariç kısıtlamaların kaldırıldığını bildirdi.
ABD ile İran arasında sağlanan ve İsrail’i de kapsayan geçici ateşkesin ardından İsrail’in kuzey bölgeleri hariç yüz yüze eğitime izin verileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Trump, Truth Social üzerinden yaptığı son açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“ABD’ye ait tüm gemiler, uçaklar ve askeri personel; buna ek olarak mühimmat, silahlar ve zaten büyük ölçüde zayıflatılmış bir düşmanın ölümcül şekilde bastırılması ve tamamen yok edilmesi için gerekli ve uygun olan her şey, GERÇEK ANLAŞMA tam anlamıyla uygulanana kadar İran’da ve çevresinde kalmaya devam edecektir.
Herhangi bir nedenle bu gerçekleşmezse —ki bu son derece düşük bir ihtimaldir— o zaman ‘silahlar konuşmaya başlar’; hem de daha önce kimsenin görmediği kadar büyük, daha etkili ve daha güçlü bir şekilde.
Uzun zaman önce üzerinde mutabık kalındığı üzere ve aksine yönelik tüm sahte söylemlere rağmen: NÜKLEER SİLAH YOK. Ve Hürmüz Boğazı AÇIK ve GÜVENLİ olacak.
Bu arada büyük ordumuz hazırlıklarını sürdürüyor ve dinleniyor; hatta bir sonraki zaferini şimdiden dört gözle bekliyor.
AMERİKA GERİ DÖNDÜ!”

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hürmüz Boğazı’ndaki güvenli geçiş rotalarını gösteren bir harita yayınlayarak, "Seyir güvenliğini sağlamak ve deniz mayınlarıyla muhtemel bir çarpışmadan kaçınmak için, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan Devrim Muhafızları donanması ile koordinasyon kurarak ve ikinci bir duyuruya kadar haritada belirtilen rotaları kullanarak geçmeleri gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’nda gerilim tırmanırken, boğazın gemi trafiğine tamamen kapatıldığı ve bazı petrol tankerlerinin geri döndürüldüğü belirtildi.
ANİDEN ROTASINI DEĞİŞTİRDİ
İran basınında yer alan haberlere göre, Hürmüz Boğazı çıkışına doğru ilerleyen "AURORA" adlı petrol tankerinin Umman’a bağlı Musandam Yarımadası kıyıları yakınlarında aniden rotasını değiştirerek 180 derecelik dönüş yaptığı ve tankerin, dönüşün ardından Basra Körfezi’nin iç kesimlerine yöneldiği bildirildi.

İran ile ABD arasında varılan geçici ateşkese dair şartların net ve açık olduğunu belirten İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi,"ABD, ateşkes ya da İsrail aracılığıyla devam eden savaş arasında bir seçim yapmak zorunda. İkisini birden seçemez" ifadesini kullandı.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, "İranlılar başlangıçta 10 maddelik bir plan sundu ve bu plan kabul edilemezdi. Tamamı reddedildi ve ABD Başkanı Donald Trump ile müzakere ekibi tarafından adeta çöpe atıldı. İran rejimi müzakere ekibine daha makul bir plan sundu. Başkan Trump ve ekibi, yeni planı müzakereye uygun bir temel olarak gördü ve kendi 15 maddelik teklifimize uyumlu hale getirmeye karar verdi" dedi.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD-İran arasında varılan 10 maddelik ateşkes anlaşmasına ilişkin yeni bir açıklama yayımladı.
'BİR KEZ DAHA TEKRARLANDI'
Galibaf sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin söz konusu 10 maddeden 3'ünü halihazırda ihlal ettiğini söyledi. İran'ın ABD tarafına güvenmediğinin altının çizildiği açıklamada, "ABD'ye duyduğumuz derin tarihi güvensizlik, tüm taahhütlerini çeşitli şekillerde tekrar tekrar ihlal etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu üzücü bir şekilde bir kez daha tekrarlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
İsrail’in Lübnan’ın çeşitli bölgelerine yönelik yoğun hava saldırısındaki bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Lübnan Sivil Savunması, İsrail saldırısındaki can kaybının 254’e, yaralı sayısının ise bin 165’e yükseldiği bildirdi. Sivil Savunma açıklamasında, saldırı sonucunda başkent Beyrut’ta 92 kişinin hayatını kaybettiği ve 742 kişinin yaralandığı, başkentin güneyindeki banliyölerde ise 61 kişinin yaşamını yitirdiği ve 200 kişinin yaralandığı kaydedildi.