08.06.2026 - 10:56 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD/İsrail-İran savaşına dair tüm gelişmeleri Milliyet.com.tr canlı bloğundan takip edebilirsiniz.
ABD Başkanı Trump, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham için düzenlenen bir telekonferansa katılarak seçmenlere İran konusunda mesajlar verdi. Trump, İran'la ilgili konularda çok iyi durumda olduklarını ve anlaşmaya ilişkin sürecin iyi işlediğini vurgulayarak, yakında bu konunun kapanacağını ifade etti.
ABD Başkanı, "Çok güçlü bir ekibiz ve bence bu savaşı kazanıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde tam zafer ilan ettiğimizde gerçekten kazanmış olacağız." değerlendirmesini yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna Netanyahu ile İran’la karşılıklı saldırılara ilişkin gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkında konuştu.
Netanyahu'dan İran'ın füze saldırılarına karşılık vermemesini talep ettiğini belirten Trump, "Bibi'ye ne yapacağı konusunda çok dikkatli olması gerektiğini, aksi takdirde çok yakın bir zamanda İran karşısında tek başına kalabileceğini söyledim." ifadesini kullandı.

İran devlet televizyonuna göre, İran Sivil Havacılık Kurumu, ülkedeki uçuş kısıtlamalarıyla ilgili açıklama yayımladı.
Yapılan açıklamada, güvenli koşulların sağlanması ve ilgili kurumlarla gerekli işbirliğinin sağlanmasının ardından uçuşlara yönelik kısıtlamaların kaldırıldığı belirtildi.
İsrail'in gece saatlerinde başlayan saldırılarının ardından İran'da batı hava sahasının kapatılmasının ardından ülke genelinde tüm uçuşların iptal edildiği bildirilmişti.
CNN'in haberinde, "ABD ordusunun, İran'dan gece saatlerinde dalgalar halinde İsrail'e fırlatılan füzeleri önlediğine yönelik" iddialar ele alındı.
Kanala konuşan ABD'li bir yetkili, iddianın doğru olmadığını, ordunun "gece İran'dan fırlatılan hiçbir füzeyi engellemediğini" savundu.
İsmi açıklanmayan yetkili, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Amiral Brad Cooper ile İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in telefon görüşmesi yaptığına ilişkin iddiayı ise yalanlamayarak, ikilinin 2 kez görüştüğünü öne sürdü.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya platformu X üzerinden açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, ABD ordusunun Umman Körfezi'nde İran'a yönelik ablukayı ihlal etmeye çalıştığı gerekçesiyle Palau bayraklı boş bir petrol tankerini vurduğunu bildirdi.
Açıklamada, "M/T Marivex" adlı tankerin, ABD güçlerinin uyarılarına ve yönlendirmelerine uymamasının ardından USS Abraham Lincoln (CVN 72) uçak gemisinden kalkan bir F/A-18 Super Hornet savaş uçağı tarafından hedef alındığı kaydedildi.
Makine dairesi ve dümen sisteminin hassas güdümlü mühimmatla hedef alındığı vurgulanan açıklamada tankerin hareket kabiliyetini kaybettiği ve İran'a gidişinin engellendiği ifade edildi.
Lübnan'dan ateşlenen roketler nedeniyle İsrail'in kuzey sınırındaki Zarit yerleşiminde sirenlerin çaldığı bildirildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyinde ateşkese rağmen saldırılarını sürdüren İsrail güçlerine roket saldırısı düzenlendiği aktarıldı.
Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerinin bulunduğu alanın yakınlarına düşen roket nedeniyle Zarit yerleşiminde sirenlerin devreye girdiğini belirten açıklamada, İsrail askerleri arasında yaralanan olmadığı aktarıldı.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Orta Doğu'daki son gerginlikler sonrası açıklamalarda bulundu. Kalibaf, "Kağıt üzerindeki ateşkes oyununu ve sahada bunun durmadan çiğnenmesi oyununu bozduk. Güven tesis etmek için samimi bir irade ortaya koymadığınız sürece, İran'ın yanıtı tam olarak bu olacaktır" ifadelerini kullandı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Orta Doğu'da son dönemdeki şiddet artışının "kırılgan bir ateşkesin tehlikelerini" anımsattığını belirterek, tüm taraflara "barışa biraz daha şans verilmesi" çağrısı yaptı.
Şerif, X sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin paylaşımında, Orta Doğu'daki son dönemde yaşanan şiddet artışının "kırılgan bir ateşkesin tehlikelerini ve yol açabileceği dayanılmaz sonuçları acı şekilde hatırlattığı" değerlendirmesinde bulundu.
Taraflar arasında krize, barışçıl diplomatik çözüm için "kardeşler ve ortaklarla birlikte gayret ve özenle çalıştıklarını" belirten Şerif, "Özellikle de nihai hedefe neredeyse ulaşılmışken tüm tarafları itidal göstermeye ve barışa biraz daha şans vermeye içtenlikle çağırıyoruz. Şiddet ve yıkım yerine, parlak başarı olasılıkları olan barış ve diplomasi yolunda kalmaya devam edelim." ifadelerini kullandı.
Al Jazeera'dan edinilen bilgilere göre İsrail Hava Kuvvetleri, İran'ın "Lübnan da dahil olmak üzere saldırıların devam etmesi halinde, daha önce gerçekleştirilenlerden çok daha ağır ve yıkıcı tedbirler alınacağı" uyarısına rağmen Lübnan'a hava saldırısı gerçekleştirdi.
Habere göre İsrail, Lübnan'ın Sur kentine saldırı düzenledi.
İran medyasının aktardığına göre Tahran yönetimi ikinci bir duyuruya kadar ülkedeki tüm iç hat uçuşlarını iptal etti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin İsrail'e operasyonlarını durdurduğunu açıklamasının ardından, "Savaştan ve müzakereden vazgeçmedik. Allah'ın izniyle, birlik ve akılla İran bu sınavdan da alnının akıyla çıkacaktır" dedi.
Ulusal güvenlik ve halkın huzurunu öncelediklerini dile getiren Pezeşkiyan, İran milletinin haklarını kararlılıkla savunacaklarını ve hiçbir tehdit karşısında geri adım atmayacaklarını belirtti.
İsrail basınından Kanal 12, Trump'ın talebi üzerine İsrail'in İran'daki saldırıları durdurduğunu ifade etti. Haberde İsrailli yetkililerin "Lübnan'ın güneyindeki saldırılar önümüzdeki günlerde tüm gücüyle devam edecek. Yerleşim yerlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırılar devam ederse Dahiye'yi de bombalayacağız" söylemlerinde bulunduğu da aktarıldı.
Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Karargahı'nın, "İsrail'e yönelik askeri operasyonların durdurulduğu" açıklaması bu mesajın iletilmesinden sonra geldi.
ARABULUCULAR MESAJI İLETTİ
Habere göre diplomatik bir kaynak, İsrail ve ABD'nin arabulucular vasıtasıyla İran'a "yeniden füze atışı yapmaması halinde başka bir hava saldırısı gerçekleştirilmeyeceği" yönünde bir mesaj ilettiğini öne sürdü.
Haberde, bu mesajın ardından İran'dan "İsrail'e yönelik saldırıların durdurulduğuna" dair açıklama geldiği kaydedildi.

Al Jazeera'dan edilen bilgilere göre İran ordusu, silahlı kuvvetlerin askeri operasyonları durdurduğunu ilan etti. Ancak saldırganlık ve düşmanca eylemlerin, Güney Lübnan da dahil olmak üzere devam etmesi halinde, daha önce gerçekleştirilenlerden çok daha ağır ve yıkıcı tedbirler alınacağı vurgulandı.
İran'ın, İsrail ile uzun süreli bir savaşa ve ABD'nin çıkarlarına darbe vurmaya hazır olduğu belirtildi.
Yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İranlı bir askeri kaynak, ülkesinin uzun süreli bir savaşa hazır olduğunu söyledi.
Askeri kaynak, İran'ın gerekli tüm tedbirleri aldığını ve İsrail ile uzun soluklu bir savaşa hazır olduğunu ifade etti.
ABD ve İsrail'in "kontrollü gerilim" politikasıyla İran'ı ve "direniş cephesini" öngörülebilir hale getirebileceğini düşünmesinin hata olduğunu söyleyen İranlı kaynak, İsrail'in eylemlerine verilen karşılığın ileri bir noktaya taşınabileceğini dile getirdi.
ABD Başkanı Trump Truth Social üzerinden yaptığı yeni açıklamada “İsrail ve İran, her iki tarafı da derhal ateşkes yapmak istiyor. ‘Barış’ için nihai müzakereler sürüyor ancak süreci engelleyebilecek cehalet ya da aptallıklar dışında ilerleme kaydediliyor. Nihai bir anlaşmaya varılana kadar abluka yürürlükte kalacak ve tüm gücüyle devam edecek. Süreç hızlı ilerlemeli. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim" dedi.
İsrail basınında Tel Aviv'in Lübnan ve İran’a yönelik saldırıları ve karşılıklı misillemelerin ardından bölgedeki gerilimin hızla tırmandığı, Orta Doğu’nun topyekun bir savaş riskine daha da yaklaştığı değerlendirildi.
Analizde, ABD ile İsrail arasında İran politikası konusunda görüş ayrılıkları yaşandığını ve diplomatik sürecin ciddi baskı altında olduğunu öne sürüldü.

Fars Haber Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre İran, İsrail'e yönelik bugünkü misillemelerinde Emad, Kadr F ve Hayber Şekan füzelerini kullandı.
Öte yandan İran'dan İsrail'e ateşlenen misilleme füzelerinin parçaları boş araziye düştüğü görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı son paylaşımda "İsrail ve İran derhal saldırılara son vermelidir" dedi.
'EN YÜKSEK HAZIRLIK SEVİYESİNDEYİZ'
Öte yandan israil Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada “İran’ın bölgede yeni bir denklem dayatmasına izin vermeyeceğiz. İsrail, savunma ve saldırı açısından en yüksek hazırlık seviyesinde. İran’ın İsrail’e füze fırlatmasına karşılık, İran’ın derinliklerindeki hedefleri vurduk" ifadeleri kullanıldı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu ise son yaptığı açıklama, İran'daki bir petrokimya tesisine yapılan "Amerikan-İsrail" saldırısına karşılık olarak, İsrail'in Hayfa kentindeki benzer bir tesise füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.
'BİR OYUN BAŞLATTILAR'
Bölgedeki askeri olmayan ve enerji hedeflerine yönelik daha fazla saldırının küresel sonuçlar doğuracağı uyarısı yapılan açıklamada, "Siyonist düşman, sivil hedeflere ve petrol endüstrilerine karşı harekete geçerek tehlikeli, bölgedeki tüm enerji hedeflerini kapsayacak bir oyun başlattı ve bu oyunun küresel ekonomi üzerindeki sonuçlarının sorumluluğu ise bu alandaki başlıca kışkırtıcıya, yani Amerika Birleşik Devletleri’ne aittir" denildi.
Hindistan, bölgede gerilmiin artması nedeniyle vatandaşlarına İran'a seyahat etmeme uyarısı yaparak, halihazırda İran'da bulunan vatandaşlarının da ülkeden ayrılması tavsiyesinde bulundu.

İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Tahran'ın batısında patlamalar duyuldu, hava savunma sistemleri devreye girdi. Yetkililer hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini aktardı.
İsrail ordusundan yapılan son açıklamada "Savaş uçaklarıyla kısa süre önce İran yönetimine ait stratejik savunma sistemlerini hedef alan büyük bir saldırı düzenledik" denildi.
Öte yandan İsrail ordu radyosunun haberinde de İsrail'e İran'dan 30, Yemen'den ise bir füze fırlatıldığı kaydedildi.

İran'ın dini lideri Mücteba Hamaney, İsrail’in saldırılarına dair yaptığı açıklamada "Sarsıntılı siyonist rejimin ömrü birkaç gün kaldı" dedi.
'SORUMLULUK ABD'NİN'
İran Dışişleri Sözcüsü Bekayi ise "İsrail'in saldırganlığındaki ABD'nin sorumluluğu açıktır ve gerilimin tırmanmasının sonuçlarından da ABD sorumludur" diye konuştu.

İsrail Ordu Radyosu'nun haberinde, İsrailli yetkililerin durum değerlendirmesi yaptığı belirtildi. Tel Aviv yönetiminin İran ile çatışmanın birkaç gün sürmesini beklediğine işaret edilen haberde, İsrail ordusunun da yedek askerlerin orduya çağrılması için hazırlık yaptığı ve "acil çağrı" duyurusunda bulunduğu aktarıldı.
İsrail ordusundan yapılan son dakika açıklamasında İran'dan İsrail'e doğru yeni füzelerin fırlatıldığı tespit edildiği duyurulurken İsraillilere sığınaklara gitmeye uyarısı yapıldı. Öte yandan ülkenin çoğu noktasında sirenlerin çaldığı aktarılıyor.
Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Kızıldeniz'deki denizcilik faaliyetlerine tam ve kesin bir yasak getirdiklerini duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada İsrail'in Yafa kentine füze saldırıları gerçekleştirdiklerini söyledi.
'MEŞRU HEDEF OLARAK KABUL EDİYORUZ'
Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alacaklarını belirten Seri, "Kızıldeniz'de İsrail'in denizcilik faaliyetlerine tam ve kesin bir yasak getiriyoruz. Şu andan itibaren düşmanın tüm hareketliliğini meşru askeri hedef olarak kabul ediyoruz" dedi.
İsrail'in gerilimi tırmandıran adımlarına aynı şekilde karşılık vereceklerini söyleyen Seri, İsrail'e yönelik saldırılarını artıracaklarını ifade etti.

İsrail medyasında yer alan çeşitli haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile tırmanan gerilimler ortamında yerel saatle 11:00'de olağanüstü şekilde güvenlik kabinesini toplayacak. Times of Israel’in aktardığına göre toplantıya ordunun üst düzey yetkilileri ile az sayıda bakan acil olarak çağrıldı.
İran'dan gelecek saldırılara "güçlü" şekilde karşılık verileceği belirtilen haberde, Lübnan'dan İsrail'e yönelik herhangi bir saldırı gerçekleşmesi durumunda başkent Beyrut'un Dahiye bölgesinin hedef alınacağı kaydedildi.

İsrail'in, İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Mahşehr kentinde bulunan petrokimya tesisini vurduğu bildirildi. Mehr Haber Ajansı'na göre Huzistan Vali Yardımcısı Veliyullah Hayati, saldırıya ilişkin bilgi verdi.
'BAZI BÖLÜMLER HASAR GÖRDÜ'
Hayati, "Kısa bir süre önce Mahşehr'deki Karun Petrokimya Şirketi, siyonist düşman tarafından hava saldırısına uğradı. Fırlatılan mühimmatın isabet etmesi sonucu bu sanayi tesisinin bazı bölümleri hasar gördü" dedi.
Saldırıda ilk belirlemelere göre can kaybı veya yaralanmanın olmadığını belirten İranlı yetkili, hasarın boyutuna ve olası kayıplara ilişkin ayrıntılı bilgilerin daha sonra açıklanacağını ifade etti.
İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e yönelik yeni bir füze saldırısı tespit edildiğini aktardı. Yapılan açıklamada, İran'dan füzelerin ateşlendiğinin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı kaydedildi.
PATLAMA SESLERİ DUYULDU
İran'dan fırlatılan füzeler nedeniyle İsrail'in güney ve orta kesimindeki birçok kent ile işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da sirenler çaldı. İsrail hava savunma sistemleri İran füzelerini önlemeye çalışırken, gökyüzünden patlama sesleri duyuldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in balistik füzeler kullanarak İran'daki bazı hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı.
İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Açıklamada, "Siyonist düşman, havadan fırlatılan balistik füzeler kullanarak ülkemiz topraklarındaki bazı hedeflere saldırı düzenledi" ifadeleri kullanıldı.
İran devlet televizyonu, Tahran, Tebriz ve İsfahan kentlerinde patlama seslerinin duyulduğunu belirtmişti.
İsrail ordusu, İran'a yönelik saldırılar düzenlediğini duyurarak, "Kısa bir süre önce İsrail Hava Kuvvetleri, İran rejimine ait olan ve İran'ın batısı ile merkezinde bulunan askeri hedeflere saldırı düzenledi" ifadeleri kullanılmıştı.
Yemen'deki Husiler (Ensarullah Hareketi), İran'a yönelik saldırıların ardından İsrail'e balistik füze fırlatırken, İsrail ordusu ülkenin çeşitli bölgelerinde sirenlerin devreye girdiğini ve füzenin hava savunma sistemlerince engellendiğini duyurdu.
SİRENLER ÇALDI
İsrail basınında yer alan haberlerde, füzenin tespit edilmesinin ardından Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin orta kesimlerinde, güney bölgelerinde ve gasbedilen Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim yerlerinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı.
'İLK BAŞTA DİRENDİ'
Üst düzey hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre; Trump "İran’la bir anlaşma konusunda ilerleme kaydetmeye çok yakınız" diyerek, Netanyahu’dan İran'ın balistik füze saldırılarına yönelik askeri misillemeyi ertelemesini istedi. Netanyahu ise ilk etapta bu talebe direnerek ABD Başkanı’nı İran’a yönelik İsrail misillemesi konusunda ikna etmeye çalıştı. Görüşmenin sonucunda Netanyahu’nun Trump'ın talebini "istemeden de olsa" kabul etmek zorunda kaldığı ileri sürüldü.
İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e fırlatılan balistik füzelerin tamamının etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin kuzeyinde sirenlerin çalmaya devam ederken İsrail ordusu, hava savunma sistemlerinin İran’dan fırlatılan son füze dalgasını etkisiz hale getirmek üzere hala aktif durumda olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Orta Doğu’daki tansiyonları yükselten İsrail’e yönelik balistik füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı. ABD merkezli Fox News’in haberine göre Trump saldırının ardından İran’a saldırılarını sonlandırma ve müzakere masasına oturma çağrısında bulundu. Trump açıklamasında, "İran'a önerim şu: Füzelerinizi fırlattınız, yeter artık. Masaya geri dönün ve bir anlaşma yapın" dedi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Hatemul Enbiya Merkez Karargahı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut'a saldırı düzenleyerek "bütün kırmızı çizgileri aştığı" belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını sonlandırması gerektiği vurgulandı.
'ÇOK DAHA YIKICI VE PİŞMAN EDİCİ OLACAK'
İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki ve Beyrut banliyölerindeki saldırılarını sonlandırması gerektiği vurgulanan açıklamada, Tel Aviv yönetiminin saldırılarını yoğunlaştırması veya İran’ın faaliyetlerine karşılık vermesi durumunda "çok daha yıkıcı ve pişman edici" darbelerle karşı karşıya kalacağı belirtildi. Açıklamada, İsrail’in İran saldırılarına misilleme gerçekleştirmesi durumunda "siyonist rejime ve destekçilerine karşı yıkıcı saldırıların başlayacağı" kaydedildi.