DünyaSavaşın 41. gününde ABD-İran hattında ateşkes ilan edildi! Trump'tan saatler sonra ilk açıklama, dikkat çeken 'yüzde 50' detayı

Savaşın 41. gününde ABD-İran hattında ateşkes ilan edildi! Trump'tan saatler sonra ilk açıklama, dikkat çeken 'yüzde 50' detayı

08.04.2026 - 14:37 | Son Güncellenme:

ABD-İsrail-İran savaşının 41. gününde Washington-Tahran hattında iki haftalık ateşkesin ilan edildiği duyurulurken anlaşmanın kritik 10 maddesi ortaya çıktı. Trump'tan ateşkesten saatler sonra ilk açıklama geldi, Hürmüz'den ise ilk gemi geçti. İşte dakika dakika son yaşananlar...

ABD-İsrail-İran savaşının 41'inci gününe ve ateşkesin son durumuna dair gelişmeleri Milliyet.com.tr canlı bloğundan takip edebilirsiniz.

MESCİD-İ AKSA, 41 GÜN SONRA İBADETE AÇILDI

İsrail'in, ABD ile birlikte İran’a yönelik saldırıları nedeniyle kapattığı Mescid-i Aksa'nın 41 gün aradan sonra Müslümanların ibadetine açıldığı bildirildi.

Bölgede bulunan AA muhabirinin aktardığına göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, ibadete açıldı.

Sabah ezanıyla birlikte kapıları açılan Harem-i Şerif'e yüzlerce Filistinli Müslümanın akın ettiği belirtildi.

Mescid-i Aksa'nın kapılarının açılmasıyla gözyaşlarına hakim olamayan çok sayıda Filistinlinin Harem-i Şerif'in avlularında şükür secdesine kapandığı ifade edildi.

İRAN, HÜRMÜZ BOĞAZI İÇİN ALTERNATİF ROTA AÇIKLADI

İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş planlayan gemilerden, olası deniz mayınlarıyla çarpışma riskine karşı İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri ile koordinasyon sağlamalarını istedi.

İran devlet televizyonu, Limanlar ve Denizcilik Kurumu tarafından Basra Körfezi'nde geçiş bekleyen gemilere ilişkin yapılan duyuruyu yayımladı.

Duyuruda, "Denizcilik emniyetinin sağlanması ve olası deniz mayınlarıyla temasın önlenmesi amacıyla, Hürmüz Boğazı'nda İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri ile koordinasyon sağlanarak, ikinci bir duyuruya kadar aşağıda belirtilen alternatif güzergahların, ekli haritaya uygun şekilde kullanılması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
İRAN BASINI: HÜRMÜZ TAMAMEN KAPATILDI

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’nda gerilim tırmanırken, boğazın gemi trafiğine tamamen kapatıldığı ve bazı petrol tankerlerinin geri döndürüldüğü belirtildi. İran basınında yer alan haberlere göre, Hürmüz Boğazı çıkışına doğru ilerleyen "AURORA" adlı petrol tankerinin Umman’a bağlı Musandam Yarımadası kıyıları yakınlarında aniden rotasını değiştirerek 180 derecelik dönüş yaptığı ve tankerin, dönüşün ardından Basra Körfezi’nin iç kesimlerine yöneldiği bildirildi.

KRİTİK NOKTADA ROTA DEĞİŞİKLİĞİ

Haberde, geminin rota değişikliğinin uluslararası deniz taşımacılığı açısından en hassas bölgelerden biri olan İran’ın Lark Adası ile Musandam Yarımadası arasındaki dar geçitte gerçekleştiği, bölgenin yoğun enerji trafiği nedeniyle stratejik önem taşıdığı kaydedildi. Haberde ayrıca, Hürmüz Boğazı ve çevresinde gemilerin yaptığı 180 derecelik dönüşlerin genellikle operasyonel nedenler, idari kararlar ya da denetleyici otoriteler ile İran’a bağlı deniz devriye birimlerinin talimatları doğrultusunda gerçekleştiği belirtildi.

Öte yandan haberde, deniz trafiği izleme verilerine göre Hürmüz Boğazı’nda yalnızca İran ve Çin’e ait birkaç petrol tankerinin seyir halinde olduğunun gözlendiği ifade edildi.

LÜBNAN'DA MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Lübnan hükümeti, İsrail'in bugün düzenlediği saldırılarda 254 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle yarın 1 günlük milli yas ilan etti

Haberin Devamı
Haberin Devamı
İSRAİL ŞU AN BEYRUT'U BOMBALIYOR

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenledi.


TÜRKİYE'DEN TIBBİ MALZEME TAŞIYAN 3 YARDIM TIRI İRAN'A GEÇTİ

Van başta olmak üzere farklı illerdeki sağlık kuruluşlarından temin edilen ilaç, serum, sarf malzemeleri, tıbbi cihazlar, sedyeler ve oksijen tüpleri, Van İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda kolilere konarak tırlara yüklendi. Van'dan yola çıkan 3 yardım tırı, yaklaşık 5 saatin ardından Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı'na ulaştı. Tırlar, görevlilerce yapılan işlemlerin ardından sınır kapısından İran'a geçiş yaptı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
İRAN: ATEŞKESİN 3 MADDESİ İHLAL EDİLDİ

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile yürütülmesi planlanan müzakere süreci öncesinde üzerinde mutabık kalınan 10 maddelik önerinin 3 temel maddesinin ihlal edildiğini belirterek, "Karşılıklı ateşkes veya müzakerelerin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

SANCHEZ'DEN AB'YE: İSRAİL İLE ORTAKLIK ANLAŞMASINI ASKIYA ALIN

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ABD ile İran arasındaki geçici ateşkesin yürürlüğe girdiği ilk günde İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürmesini sert bir şekilde eleştirerek, Avrupa Birliği'nden (AB) bu ülke ile ortaklık anlaşmasını askıya almasını istedi.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
BAHREYN HAVA SAHASINI UÇUŞLARA AÇTI

Bahreyn, ABD-İran arasında sağlanan ve İsrail’i de kapsayan geçici ateşkesin ardından 40 gündür kapalı olan hava sahasını yeniden uçuşlara açtığını duyurdu.

NETANYAHU: GEREKİRSE YİNE VURURUZ

Netanyahu: Her an savaşı yeniden başlatacak parmağımız tetikte. Trump'ın İran'la ateşkes imzalaması bizi şaşırtmadı. Savaşa her an başlayabiliriz, ellerimiz tetikte.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
TRUMP'IN MÜZAKERE HEYETİ BELLİ OLDU

Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, ABD ile İran arasındaki geçici ateşkes anlaşmasını da içeren ve temel konuların ele alınacağı görüşmelerin Pakistan'ın başkenti İslamabad'da 11 Nisan Cumartesi sabahı başlayacağını belirtti.

ABD'li sözcü, görüşmelere Başkan Yardımcısı VD Vance, Başkan Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump'ın damadı Jared Kushner'in öncülük edeceği heyetin katılacağını duyurdu.

'SON ÖNERİ BİZİM 15 MADDEYLE UYUMLU'

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, İran'ın önerdiği ilk ateşkes maddelerini reddettiklerini ancak, daha sonra sunulan teklifin ABD'nin öne sürdüğü 15 madde ile uyumlu olduğunu söyledi. Leavitt, İran gündemine dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

Geri adım atan Başkan Trump değil, İranlılardı. Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmayı kabul ettiler.

Hürmüz Boğazı'nın yeniden kapatılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bugün boğazdaki trafik akışında bir artış gördük.

 Lübnan ateşkesin bir parçası değil. Bu durum ilgili tüm taraflara iletilmiştir.

‘İRAN HER TÜRLÜ SALDIRIYA KARŞILIK VERECEKTİR’

İran basınına göre, Pezeşkiyan ile Şerif telefonda görüştü. Pezeşkiyan görüşmede Şerif'e, ülkesinin, "ABD’nin uluslararası hukuku ihlal eden geçmişine" rağmen Pakistan’ın ateşkes ile ilgili ortaya koyduğu öneriye ilişkin attığı adımın, "İran’ın sorumluluğunu göstermesi" açısından önemli olduğunu söyledi.

İran ile ABD arasında varılan ateşkeste, tarafların taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Pezeşkiyan, İran’da Siri ve Lavan adasına yapılan saldırıların ateşkesi ihlal anlamına geldiğini belirterek, “İran’ın sunduğu 10 şarttan birisi de Lübnan’da ateşkesin sağlanmasıdır. İran her türlü saldırıya karşılık verecektir.” dedi. 

Şerif ise, Lübnan’a yönelik İsrail saldırılarının anlaşmanın bir parçası olarak durdurulması gerektiğini söyleyerek, ülkesinin, bölgesel istikrar ve barış için tüm ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

İRAN’DAN İSRAİL’E TEHDİT

İran Devrim Muhafızları Ordusu: (İsrail’in düzenlediği) Lübnan'a yönelik saldırılar derhal durdurulmazsa, bölgedeki işgalci saldırganlara pişman edici bir karşılık vereceğiz

TRUMP: ANLAŞMAYA DAHİL DEĞİLLER

ABD Başkanı Trump, PBS kanalının muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, ABD-İran ateşkes anlaşmasını değerlendirdi. Trump, Lübnan'ın anlaşmaya dahil edilip edilmediği yönündeki soruya, "Evet, anlaşmaya dahil edilmediler" yanıtını verdi. Lübnan'ın neden anlaşma dışında kaldığı sorusu üzerine ABD Başkanı, "Hizbullah yüzünden. Anlaşmaya dahil edilmediler. O mesele de halledilecek. Sorun yok" değerlendirmesinde bulundu. İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarını onaylayıp onaylamadığıyla ilgili soruyu da cevaplayan Trump, "Bu, anlaşmanın bir parçası, bunu herkes biliyor. Bu ayrı bir çatışma" dedi.

LÜBNAN’DA ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Lübnan Sağlık Bakanı Nasreddin: İsrail’in bugün Lübnan’a düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 89 kişi hayatını kaybetti, 722 kişi yaralandı.

 

 

'GÖRÜŞMELER ÇOK YAKINDA BAŞLAYACAK'

ABD Başkanı Donald Trump, New York Post’a yaptığı açıklamada, İran ile varılan ateşkesin ardından yüz yüze barış görüşmelerinin Pakistan’da çok yakında gerçekleşmesini beklediğini söyledi.

LÜBNAN'A SALDIRILAR NEDENİYLE İRAN'DAN HÜRMÜZ HAMLESİ HAMLE

İranlı askeri yetkili, Lübnan'a saldırılarıyla geçici ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı caydırıcı saldırılara hazırlandıklarını bildirdi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansına konuşan ismi açıklanmayan İranlı bir askeri yetkili, ABD ile varılan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail'in Lübnan'a saldırılarıyla ateşkesin ihlal edildiğini belirtti.

İranlı yetkili, "Siyonist rejimin (İsrail) ordusunun Lübnan ve ülkedeki İslami direnişe karşı geçici ateşkesi sürekli ihlal etmesinin ardından İran, işgal altındaki topraklardaki İsrail askeri mevzilerine karşı caydırıcı operasyonlara hazırlanıyor." ifadelerini kullandı.

HÜRMÜZ KAPATILDI

Ayrıca İsrail'in Lübnan'daki ateşkes ihlalleri sonucunda İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi durdurdu.

İRAN MEDYASI: İLK GEMİ HÜRMÜZ'DEN GEÇTİ

İran medyası ateşkes sonrası ilk geminin Hürmüz'den geçtiğini duyurdu.

'URANYUMU GEREKİRSE KENDİMİZ ALACAĞIZ'



ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında İran'a yönelik açıklamalarda bulundu.

Mücteba Hamaney'in "yaralı ve yüzünün tahrip olduğunu" söyleyen Hegseth, şu ifadeleri kullandı:

İran bu ateşkesi yalvardı, ve hepimiz bunu biliyoruz. O kadar kötü durumdalar ki iletişim bile kuramıyorlar. Füze ve roket üretemeyecekler. İnsansız hava aracı üretemeyecekler. Hepsini yerle bir ettik. Tarihi bir yıkım gerçekleştirdik. İran bizim şartlarımızı kabul etmeseydi, sıradaki hedef köprüler ve enerji altyapısı olacaktı. Bunlar yıkıldıktan sonra yeniden inşa edemeyeceklerdi. Donald Trump merhamet göstermeyi tercih etti. İran üzerinde çok büyük bir baskı kuruldu ve İran rejimi, bu seçeneğin karşılaşabilecekleri diğer seçeneklerden daha iyi olduğunu anladı. Ulusal güvenlik bakanları öldürüldü. Liderleri öldürüldü ve büyük ordu komutanları da öldürüldü. Zamanları tükeniyordu ve bir anlaşma yaptılar. Asla nükleere erişmemeleri gerekiyor. Ellerindeki tüm nükleer materyalleri ortadan kaldıracaklar ve 7/24 gözetim altında olacaklar. İran’ın elinde nükleer silah olmayacak. Bu kadar. Başka başkanlar söyledi, Donald Trump yaptı. Irak’ta ABD’lileri öldürenleri etkisiz hale getirdik. Araba bombalarıyla ve gölgelerden saldırarak insanları öldürdüler. ABD’yi bu şekilde zayıflatabileceklerini düşündüler. 40 gün boyunca pilotlarımızı bir kez bile yakalayamadılar. İki ayrı operasyonla iki pilotumuzu kurtardık. Bunu bir değil, iki kez yaptık.

'URANYUMU GEREKİRSE KENDİMİZ ALACAĞIZ'

Uranyum konusunda bölgeyi izliyoruz. Ya gönüllü olarak verecekler, ya da gerekirse gidip kendimiz alacağız. Çok sayıda seçeneğimiz var ve mevcut duruma göre istediğimiz her şeyi yapabiliyoruz. İran halkının bu fırsatı değerlendirmesini isterim. Artık yeni bir rejimleri var; bu rejimin nasıl davranacağını göreceğiz. Cesur bir halk. Binlerce kişi öldü ve geleceğin ne getireceğini göreceğiz.

TRUMP'TAN ATEŞKES SONRASI İLK AÇIKLAMA!



ABD Başkanı Trump ateşkes sonrası yaptığı ilk paylaşımda "Amerika Birleşik Devletleri, çok verimli bir Rejim Değişikliği sürecinden geçtiğini tespit ettiğimiz İran ile yakın bir çalışma içinde olacaktır! Uranyum zenginleştirmesi yapılmayacak ve Amerika Birleşik Devletleri, İran ile birlikte çalışarak yerin derinliklerine gömülmüş tüm Nükleer "Tozları" (B-2 Bombardıman Uçakları ile) kazıp çıkaracaktır. Bu durum şu an ve bir süredir çok hassas bir Uydu Gözlemi (Uzay Kuvvetleri!) altındadır. Saldırı tarihinden itibaren hiçbir şeye dokunulmamıştır. İran ile Gümrük Vergisi ve Yaptırımların kaldırılması konusunu görüşüyoruz ve görüşmeye devam edeceğiz. 15 maddenin birçoğu üzerinde şimdiden mutabık kalınmıştır" dedi.


'SİLAH SAĞLAYANLARA YÜZDE 50 VERGİ'

İkinci bir paylaşımında da bulunan Trump "İran'a silah sağlayan ülkelere yüzde 50 vergi uygulayacağız" ifadesinde bulundu.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'IN KALBİNE SALDIRI! DUMANLAR YÜKSELİYOR



İsrail'in Lübnan'a yeni hava saldırısı başlattığı aktarılırken başkent Beyrut'taki 9 farklı noktadan patlama sesleri duyulduğu ve dumanlar yükseldiği aktarıldı.

DEVRİM MUHAFIZLARI: HERHANGİ BİR SALDIRIYA KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ

İran Devrim Muhafızları Çarşamba günü herhangi bir yeni saldırıya karşılık vermeye hazır olduklarını belirterek, ABD'nin bölgesel ortaklarını işbirliğinden kaçınmaları konusunda uyardı.

Yapılan açıklamada İran güçlerinin "tetikte olduğu" ve düşmanın yaptığı hataların tekrarlanması halinde harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

KREMLİN: DOĞRUDAN TEMAS KURMALARINI UMUYORUZ

Kremlin, ABD ile İran arasındaki geçici ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu ve önümüzdeki günlerde iki ülke arasında doğrudan temasların kurulmasını umduğunu ifade etti.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI VANCE: ATEŞKES ŞU AN KIRILGAN



ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Macaristan'da katıldığı oturumda İran ateşkesine dair ilk kez açıklamalarda bulundu.

Vance "Ateşkes şu an kırılgan, İranlılar Başkan Trump ile uğraşmamalı. Fakat ateşkese varılmasının güzel gelişme olduğunu düşünüyorum. İranlılar iyi niyetliyse anlaşma da olur" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmayı kabul ettiğini açıkladı.

TRUMP: İRAN'IN 10 MADDELİ PLANI OLDUKÇA İYİ GÖRÜNÜYOR

ABD Başkanı Trump, Sky News'e verdiği demeçte İran'ın 10 maddelik planının 'oldukça iyi göründüğünü ve müzakere için bir temel oluşturduğunu' söyledi.

 'TAMAMEN MÜZAKERE EDİLDİ'

Trump, İran'ın 10 maddelik önerisinin tamamen müzakere edildiğini söyledi ve talepleri 'maksimalist' olarak nitelendirmeyi reddetti.

İRAN'IN ADALARINDA ART ARDA PATLAMALAR!



İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, Basra Körfezi'ndeki Siri Adası'nda birkaç patlama oldu.

'PİŞMAN EDİCİ YANIT VERİLİR'

Patlamanın kaynağının henüz belli olmadığı belirtilen haberde, "İran Silahlı Kuvvetlerin açıklamasına dayanarak, ülkeye yönelik herhangi bir saldırıya pişman edici bir yanıt verilecektir" ifadelerine yer verildi.

RAFİNERİDE MEYDANA GELDİ

Öte yandan İran'a ait Lavan Adası'ndaki rafineride kaynağı henüz bilinmeyen bir patlama meydana geldiği bildirildi.

İRAN'DAN MÜZAKERE ŞARTI! 'YOKSA ANLAŞMA OLMAZ'

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, ABD'nin görüşmeyi kabul ettiği İran'ın 10 maddelik teklifinin müzakerelerde kabul edilmemesi halinde anlaşma olmayacağını söyledi.

'MÜZAKERELERİN TEMELİ OLACAK'

ABD'nin 15 maddelik teklifine karşılık İran'ın sunduğu 10 maddelik teklifinin müzakerelerin temeli olacağını söyleyen Nikzad, "10 şart kabul edilmezse, Devrim Rehberi (Ayetullah Mücteba Hamaney) imzaya izin vermeyecek. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreterliği, Devrim Rehberi'nden bu 10 şart için izin almıştır" ifadelerini kullandı.

'NÜKLEER TAAHHÜDÜ KABUL ETTİK'

İran'ın nükleer silah üretmeme taahhüdünü kabul ettiğini belirten Nikzad, "Belirlenen şartlar arasında her türlü saldırganlığın tamamen sona ermesi, ABD güçlerinin bölgeden çekilmesi, İran ile Hürmüz Boğazı'ndan geçiş, birincil ve ikincil yaptırımların kaldırılması ve İran'ın kayıplarının tazmin edilmesi yer almaktadır" diye konuştu.

'HÜRMÜZ ESKİ HALİNE DÖNMEYECEK'

İran Meclis Başkan Yardımcısı Nikzad, ayrıca Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin savaş öncesi duruma dönmeyeceğini ifade ederek, Boğaz'dan geçen gemilerdeki petrolden varil başına ücret almayı planladıklarını belirtti.

İSRAİL ORDUSU: İRAN'A KARŞI OPERASYONLARI DURDURDUK

İsrail basınından Times of Israel'in aktardığına göre İsrail ordusu, İran'a karşı operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

İRAN'I MÜZAKERELERDE KİM TEMSİL EDECEK?



İran Öğrenci Haber Ajansı (ISNA) İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Cuma günü ABD ile yapılacak görüşmelerde İran tarafına başkanlık edeceğini duyurdu.

YALANLAMA GELDİ

Ancak Devrim Muhafızları'na yakın kaynaklar Kalibaf'ın görüşmelere başkanlık edeceğini yalanladı.

DIŞİŞLERİ: MÜZAKERELERİN BAŞARIYLA SONUÇLANMASI İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Dışişleri Bakanlığı ABD-İran ateşkesinin ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Bölgedeki savaşta ilan edilen geçici ateşkes kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

Geçici ateşkesin sahada tam olarak uygulanması gerektiğini vurguluyor ve tüm tarafların varılan mutabakata bağlı kalmasını ümit ediyoruz.

Kalıcı barışa giden yol ancak diyalog, diplomasi ve karşılıklı güvenle mümkün olacaktır.

İslamabad’da yapılacak müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz.

Bu süreçte üstlendiği rolden dolayı kardeş Pakistan’ı tebrik ediyor, barışa katkı sunan tüm girişimlerin devamını diliyoruz" denildi.

ATEŞKESİ GETİREN KIRILMA ANI!



Amerikan haber sitesi Axios’un 11 ayrı kaynağa dayandırdığı habere göre, Tahran’ın son dönemdeki tutum değişikliğinde kritik bir isim öne çıktı. İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney’in, savaşın başından bu yana ilk kez müzakere heyetine anlaşma yönünde ilerleme talimatı verdiği belirtiliyor.

'BELİRLEYİCİ ROL ÜSTLENDİ'

Güvenlik gerekçeleriyle suikast riski altında olduğu değerlendirilen Hamaney’in, iletişimini büyük ölçüde ulaklar üzerinden yürüttüğü biliniyor. Ancak Axios’a konuşan yetkililere göre, son iki gün içinde Hamaney sürece doğrudan dahil olarak müzakere trafiğinde belirleyici bir rol üstlendi.

İSRAİL'DEN ŞOK AÇIKLAMA! 'SON ANDA HABERİMİZ OLDU'

İsrail basınına konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Trump'ın ABD-İran arasında sağlanan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkes konusundaki kararından son anda haberdar edildiklerini söyledi.

'TRUMP'IN KARARI BİZİ ŞAŞIRTTI'

İsrail devlet televizyonu KAN'ın aktardığına göre yetkili "Trump'ın kararı bizi şaşırttı. Her şeyin sonuçlanmış gibi göründüğü son anda yeni bilgiler aldık" ifadelerini kullandı.

ÜLKELERDEN ATEŞKESE DAİR İLK AÇIKLAMALAR!

ABD-İran ateşkesinin ardından Rusya’dan da ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova “Tek yönlü, saldırgan, sebepsiz saldırı yaklaşımı ezici bir yenilgiye uğradı” ifadelerini kullandı.

BM: ATEŞKESTEN MEMNUNUZ

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD ile İran arasında sağlanan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkesi memnuniyetle karşıladı.

'SAVAŞ KALICI ŞEKİLDE SONA ERMELİ'

Almanya, ABD ve İran arasındaki 2 haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladı. Almanya Başbakanı Merz "Şimdi hedef, gelecek günlerde savaşın kalıcı bir şekilde sona ermesini müzakere etmek olmalı" dedi.

'ÇABALARI TAKDİR EDİYORUZ'

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD ile İran arasındaki 2 haftalık ateşkesin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, arabuluculuk yapan tüm tarafların çabalarının takdir edildiği vurgulandı.

ÇİN'DEN ATEŞKESE DESTEK

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İran arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin'in Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması için kendi çabalarını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

İRAN GAZETESİ: 'KUMARBAZ TRUMP KAYBETTİ'



İran'da bugün yayımlanan bir gazetede "ABD yenilgiyi kabul etti, kumarbaz Trump kaybetti" başlığının atıldığı görüldü.

 

UMMAN: ATEŞKES ÇABALARI YOĞUNLAŞTIRILMALI

Umman, İran ve ABD arasındaki ateşkes duyurusunu memnuniyetle karşıladı ve krizin kökünü çözecek çözümlere ulaşmak için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

ATEŞKES SONRASI İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN İLK AÇIKLAMA!

İran Dışişleri Bakanı Arakçi ateşkesin ardından yaptığı ilk açıklamada "İran’a yönelik saldırılar durdurulursa, güçlü silahlı kuvvetlerimiz savunma operasyonlarını sona erdirecektir. İki hafta süreyle, teknik sınırlamalar gözetilerek ve İran Silahlı Kuvvetleri ile koordinasyon sağlanması halinde, Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçiş mümkün olacaktır" ifadesinde bulundu.

TRUMP: HÜRMÜZ'DEN ÇOK PARA KAZANACAĞIZ

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da  yaptığı son paylaşımda “Dünya barışı için büyük bir gün! İran bunun gerçekleşmesini istiyor; onlar da artık bıktı! Aynı şekilde herkes de bıkmış durumda! Amerika Birleşik Devletleri, Hürmüz Boğazı’ndaki trafik yoğunluğunun yönetilmesine yardımcı olacak. Çok sayıda olumlu adım atılacak! Çok para kazanacağız. İran yeniden inşa sürecine başlayabilir.

'ORTA DOĞU'NUN ALTIN ÇAĞI'

Her türlü malzeme tedariki için yüklü sevkiyatlar yapacağız ve her şeyin yolunda gitmesini sağlamak adına bölgede bulunmaya devam edeceğiz. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Tıpkı şu anda ABD’de yaşadığımız gibi, bu dönem Orta Doğu’nun Altın Çağı olabilir!” dedi.

İŞTE ATEŞKESİN MADDELERİ!

ABD ile İran arasında, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Cuma günü yapılması planlanan görüşmeler, Tahran’ın hazırladığı ve Trump’ın kabul ettiği 10 maddelik bir plan temelinde gerçekleşecek.

İran’ın Fars Haber Ajansı’na göre, bu 10 maddeye ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Ajansın bilgili bir kaynağa dayandırdığı habere göre, öneriler şunları içeriyor:

- İran’ın nükleer silah üretmemeyi taahhüt etmesi
- İran’a ve müttefik gruplara yönelik her türlü saldırının tamamen durdurulmasını sağlayacak düzenlemeler
- ABD muharip güçlerinin bölgeden çekilmesi ihtimali ve bölgedeki üslerden İran’a yönelik saldırıların yasaklanması
- Hürmüz Boğazı’ndan gemilerin, iki hafta boyunca İran’ın belirlediği kurallar çerçevesinde ve sınırlı şekilde geçiş yapması
- İran’a yönelik tüm ABD ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kaldırılması
- İran’ın savaş nedeniyle uğradığı zararların, oluşturulacak yatırım ve finans fonuyla karşılanması
- ABD’nin, İran’ın nükleer zenginleştirme hakkını kabul etmesi ve bu seviyenin müzakere edilmesi
- İran’a, bölge ülkeleriyle ikili ve çok taraflı barış anlaşmaları yapma imkanı tanınması
- Bölgedeki tüm direniş gruplarına yönelik saldırmazlık politikasının genişletilmesi
- Tüm bu maddelerin, Birleşmiş Milletler kararıyla resmileştirilmesi

    İRAN'DAN KÖRFEZ'E FÜZELER ATEŞLENDİ

    İran, ABD ile varılan geçici ateşkese rağmen, Körfez ülkelerine yönelik saldırılarına yenilerini ekledi.

    'HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREDE'

    BAE Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin hava savunma sistemlerinin yeni füze ve İHA saldırılarına karşı devreye girdiği belirtilerek, "Duyulacak patlama sesleri, düşman unsurları önleme operasyonlarının sonucudur" denildi.

    SİRENLER ÇALIYOR

    Bahreyn İçişleri Bakanlığı ise, yeni İran saldırıları nedeniyle birçok bölgede sirenlerin çaldığını duyurarak, "Vatandaşların ve diğer tüm bölge sakinlerinin paniğe kapılmamaları ve en yakın güvenli yere gitmeleri rica olunur" açıklamasında bulundu.

    'SALDIRILAR ÖNLENMEYE ÇALIŞILIYOR'

    Kuveyt ordusundan yapılan açıklamada da, yeni füze ve İHA saldırılarının önlenmeye çalışıldığı belirtilerek, "Duyulacak patlama sesleri, düşman saldırılarını önleme çalışmalarının sonucudur. Herkesi, yetkili merciler tarafından yayınlanan güvenlik talimatlarına uymaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. Körfez ülkelerini hedef alan saldırıların herhangi bir yaralanma, can kaybı ya da maddi zarara yol açıp açmadığı belirtilmedi.

    ATEŞKESİN ARDINDAN İRAN'DAN İSRAİL'E MİSİLLEME

    ABD ve İran arasında geçici ateşkesin sağlanmasının ardından İran İsrail’e misillemelerini sürdürüyor.

    SİRENLER ÇALDI

    İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İran ülkenin orta ve kuzey kesimlerine yönelik yeni füze saldırıları gerçekleştirdi. Risk altındaki bölgelere yönelik erken uyarılar yayınlanırken, birçok bölgede sirenler çaldı. Saldırıdaki can ve mal kaybına ilişkin açıklama yapılmadı.

    NETANYAHU: ATEŞKES LÜBNAN'I KAPSAMIYOR!

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik saldırılarla ilgili duyurduğu 2 haftalık ateşkesi desteklediklerini ancak bunun Lübnan'ı kapsamadığını savundu.

    ABD, İRAN İLE ATEŞKESİ DUYURDU!



    ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın tamamen açılması şartıyla İran'la 2 haftalık karşılıklı ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

    'OLUMLU SONUÇ VERDİ'

    Trump, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir'in öncülüğünde, iki ülke arasında yürütülen müzakerelerin olumlu sonuç verdiğini belirtti.

    '10 MADDELİK TEKLİF ALDIK'

    Trump, “İran'a yönelik bombardıman ve saldırıları iki haftalık süre için askıya almayı kabul ediyorum. Bu, iki taraflı bir ateşkes olacaktır. İran'dan 10 maddelik bir teklif aldık ve bunun müzakere için uygulanabilir bir temel olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

    timeline

    Canlı Anlatım Özeti

     

    EN ÇOK OKUNANLAR

    KEŞFETYENİ

    İlgili Haberler