Dünya Macron TV’den seslendi: ‘Sözlerimle insanları kırdım’

Macron TV’den seslendi: ‘Sözlerimle insanları kırdım’

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fransa’da 17 Kasım’dan bu yana devam eden protestolar üzerine yeni bir adım daha atan Cumhurbaşkanı Macron, halka seslenerek “ekonomik ve sosyal olağanüstü hal” ilan ettiğini söyledi

Macron TV’den seslendi: ‘Sözlerimle insanları kırdım’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akaryakıt zamları nedeniyle ülkede 17 Kasım’dan bu yana “Sarı Yelekliler”in sürdürdüğü protesto gösterilerini durdurma konusunda önemli bir adım attı ve “Sorumluluğumu kabul ediyorum, sözlerimle insanları kırdım” deyip, “ekonomik olağanüstü hal” ilan ettiğini, bir dizi reformlar yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Dün, işçi ve işveren konfederasyonları liderleriyle görüşmesinin ardından gece kameraların karşısına geçen Macron, yaptığı konuşmada “Ülkede derin ve haklı bir öfke var. Tarihi bir dönüm noktasındayız, bunu diyalogla çözeceğiz. Aday olduğum zaman söylediklerimi unutmuş değilim. Ekonomik ve sosyal aciliyetlere güçlü tedbirlerle yanıt vereceğiz; ‘U’ dönüşleri ile değil, vergileri hızlı bir şekilde keserek, harcamalarımızı kontrol altına alarak” diye konuştu.

“Ekonomik ve sosyal olağanüstü hal” ilan ettiğini belirten ve ay sonunu zor getiren, çetin ekonomik koşullarda yaşayanların farkında olduğunu vurgulayan Macron, “Sarı Yelekliler”in öncülüğündeki hareketin öfkesini azaltmasını umduğu ekonomik adımları da tek tek açıkladı. Gösterilerdeki şiddet olaylarını affedemeyeceğini ifade eden, hiçbir öfkenin polise yönelik şiddeti haklı göstermeyeceğini, sükunetin hakim olması gerektiğini söyleyen Macron, konuşmasını “Tek endişem sizsiniz. Tek savaşımız Fransa için” ifadesiyle tamamladı.

Haberin Devamı

Vergi reformu

Ekonomik önlemler çerçevesinde şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019’da aylık 100 euro zam yapılacağını açıkladı. Yapabilen işverenlerin, çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini ifade eden Macron, bu durumda işverenlerden ek vergi istenmeyeceğini belirtti. Macron ayrıca 2019 yılı itibarıyla fazla mesai ücretlerinden vergi alınmayacağını duyurdu. 2 bin euro’nun altındaki emekli maaşlarından kesinti yapılmayacağını belirten Macron, bu kararların hemen Başbakan Edouard Philippe tarafından Ulusal Meclis’e sunulacağını söyledi.

Macron, hükümetin ve Ulusal Meclis’in vergi kaçakçılığıyla ilgili de çalışmalar yapacağını, adaletsizliğin bu şekilde giderilebileceğini vurguladı.

Bununla birlikte Macron, “Sarı Yelekliler”in talepleri arasında yer alan “servet vergisinin yeniden uygulamaya konulması isteğini” reddetti. Macron, “Birçok kişinin Varlık Vergisi’nde ‘U’ dönüşü yapmamı beklediğini biliyorum ama bu, 40 yıldır süren bir sorun. Fransa’nın en zenginlerinin ülkeden ayrıldığını görüyoruz. Bunların ayrılmalarını engellemek için kaldırılmıştı, bundan dönmek bizi zayıflayacaktır. Vergilerini Fransa’da ödemeliler” dedi.

Haberin Devamı

Protestolar ve bilançosu

17 Kasım’dan bu yana her hafta sonu gerçekleştirilen protesto gösterilerinde bugüne kadar 1 kişi hayatını kaybederken, toplamda 874 kişi yaralandı. Toplam 2 bin 733 kişi gözaltına alınırken, önemli kısmı başkent Paris’te olmak üzere milyonlarca euroluk maddi hasar meydana geldi. Bununla birlikte ülke ekonomisindeki kaybın 1 milyar euro civarında olduğu belirtiliyor.