Dünya Menbiç'te rejim güçleri yok

Menbiç'te rejim güçleri yok

29.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Terör örgütü YPG/PKK’nın Menbiç’ten çekildiği ve Esad güçlerini kente davet ettiği iddia edildi. ÖSO tarafından kuşatılan ilçeye girmeye çalışan Esad güçlerinin ABD’nin helikopterleri tarafından engellendiği belirtildi Pentagon ve ABD öncülüğündeki DAEŞ’le mücadele koalisyonu, iddiaları yalanlayarak Menbiç’te Esad güçlerinin olmadığını duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı ise ‘Kışkırtıcı eylemlerden uzak durun’ uyarısı yaptı

Menbiçte rejim güçleri yok

ABD’nin askerlerini çekme kararının ardından gözlerin çevrildiği Menbiç’te dün olağanüstü hareketlilik yaşandı. Terör örgütü YPG/PKK sabah saatlerinde Menbiç’i boşalttıklarını açıklayarak rejim ordusunu ilçeye davet etti. Terör örgütünden yapılan açıklamada Deyr ez Zor’da DAEŞ’e yönelik sürdürülen harekât nedeniyle güçlerin bu bölgeye kaydırıldığı ve Menbiç’in boşaltıldığı iddia edildi. Terör örgütütün açıklamalarından sonra rejim ordusunun Menbiç’e girip bayrak diktiği öne sürüldü. Şam rejiminin resmi kurumu Sana Haber Ajansı’nda yayımlanan açıklamada “Askerlerimiz Menbiç’e girdi ve Suriye bayrağını dikti. Menbiç’deki bütün Suriye vatandaşlarının ve diğerlerinin tam güvenliğini garanti ediyoruz” denildi. Bölgedeki hareketlilik Ankara’da yakından izlenirken yerel kaynaklar rejim ordusunun kent merkezine giriş yapmadığını ve kırsal bölgede ilerlemeye çalıştığını belirtti. Rejim unsurlarının ÖSO güçlerinin yerleştiği Menbiç’le El Bab’ı ayıran sınır hattına konuşlandığı ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Rejimi ABD engelledi’

Menbiç’le Cerablus sınır hattında yer alan Sacur Çayı çevresinde ise çekilme hazırlığı yapan ABD ve Fransız askerlerinin mevzilerinde bulundukları ve sınır hattında göreve devam ettikleri bildirildi. Kuzeyden ÖSO güçlerince kuşatılan Menbiç’e girmeye çalışan Esad güçlerinin kent merkezine girme girişiminin ABD’nin engeline takıldığı belirtildi. Bölgede görev yapan ABD destekli koalisyon güçleri, kent merkezine girmek için Arimah bölgesinden hareket etti. Koalisyon güçlerinin kontrol ettiği noktalara yaklaşan rejim ordusu, bölgedeki ABD güçlerince durduruldu. Engelleme sonrası koalisyona bağlı helikopterler, kent merkezinde ve çevresinde güvenlik uçuşu yaptı. Karadan da koalisyon askerleri kent merkezinde ve sınırlarda devriye atmaya başladı.

Haberin Devamı

Menbiçte rejim güçleri yok
Pentagon’dan yalanlama

Akşam saatlerinde ise ABD Savunma Bakanığı (Pentagon) ve DAEŞ öncülüğündeki koalisyondan yapılan açıklamalarda, Esad güçlerinin Menbiç’e girdiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. DAEŞ karşıtı koalisyon, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Suriye’nin Menbiç ilçesinde askeri güç değişimine yönelik asılsız iddialara rağmen koalisyon, bu iddiaların doğruluğuna dair herhangi bir belirti görmedi. Tüm taraflara Menbiç’in bütünlüğüne ve vatandaşlarının güvenliğine saygı duyması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi. AA’ya konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi de, Esad güçlerinin Menbiç’e girdiğine yönelik haberler hakkında “Doğru değil” açıklamasında bulundu.

Rusya: İstikrar adına olumlu bir adım

İddialarla ilgili Rusya’dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye ordusunun Menbiç’e girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve “Kuşkusuz ki bu, durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım” dedi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, TSK’nın olası Fırat’ın doğusu operasyonuyla ilgili, “Operasyona Suriye’nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması açısından yaklaşıyoruz” diye konuştu.