Dünya Mısır’dan Clooney’e tutuklama tehdidi

Mısır’dan Clooney’e tutuklama tehdidi

04.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsan hakları avukatı Amal Clooney, Mısır yönetimi tarafından tutuklanmakla tehdit edildiğini açıkladı.

Mısır’dan Clooney’e tutuklama tehdidi

Elgin (Parthenon) Mermerleri’nin İngiltere’den Yunanistan’a iadesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’ye karşı soykırım iddialarını savunmak için Ermenistan’ı temsil etmek gibi davalarla yakın dönemde gündeme gelen Clooney; Mısır’da yargılanan El Cezire gazetecilerinden Kahire Büro Şefi Muhammed Fehmi’nin de avukatlığını yürütüyor.

Rapor Kahire’yi kızdırdı
Eylül ayında ünlü aktör George Clooney’yle Venedik’te görkemli bir düğünle evlenen Amal Clooney, Mısır’dan aldığı tehdidi İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine anlattı.
Clooney, perşembe günü tekrar yargılanmalarına karar verilen Avustralyalı Peter Greste, Mısırlı Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed’in davasından yola çıkarak Mısırlı yargıç ve savcıların bağımsızlığını sorgulayan bir raporu Uluslararası Barolar Birliği’ne şubat ayında sundu. Raporu Kahire’de açıklamak isteyen Clooney’ye, Mısır’a ayak bastığı anda ‘tutuklanma tehdidiyle’ karşı karşıya olduğu iletildi.
Clooney raporundaki önerilerin dikkate alınmadığını belirterek temyiz sürecinden umutlu olmadığını belirtti. Clooney, müvekkili Fehmi’nin yeniden yargılanırken sınırdışı edilmek için yaptığı başvuruyla ilgili olarak “Serbest bırakılmalarını sağlamak için çabalarımızı artırmalıyız. Adil bir yargılama için Mısır mahkemelerine güvenemeyiz” dedi. Bir yıldan uzun süredir tutuklu gazetecilerin özgürlüğüne kavuşması için küresel çapta “Gazetecilik Suç Değildir” kampanyası başlatılmıştı.