Dünya "Morali düzelsin diye babasını da davet edeceğiz"

"Morali düzelsin diye babasını da davet edeceğiz"

31.07.2013 - 12:00 | Son Güncellenme:

Rusya Toplum Meclisi Komisyon Başkanı ve avukat Anatoliy Kuçerena, Edward Snowden'in Rusya'da Kaliningrad'dan Vladivostok'a kadar istediği yerde kalabileceğini ancak kalacağı yerin güvenlik nedeniyle açıklanmasının doğru olmayacağını söyledi.

Morali düzelsin diye babasını da davet edeceğiz

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve halen başkent Moskova'nın Şeremetyevo Havaalanı'nda bulunan Snowden'in güvenlik konusunun çok hassas bir konu olduğunu vurgulayan Kuçerena, "Snowden'in korunmasıyla ilgili çeşitli özel koruma şirketlerinden teklif aldık, hatta onun korumasına büyük bir bölüğü sunmak isteyen şirketler var. Güvenlik konusunun hassasiyeti nedeniyle sizden anlayış bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Snowden'in nerede kalacağını merak etmeyen basın kuruluşu olmadığını kaydeden Kuçerena, "Biz Edvard'la her basın mensubunu CIA ajanı olarak görmüyoruz ancak yaşananlara bakarak, ciddi bir güvenlik tehlikesinin bulunduğunu anlıyoruz. Snowden basınla, güvenlik konusu çözülünce görüşecek. Snowden'e Rusya Federal Göçmen Bürosu tarafından ülkeye girişini sağlanması için verilmesi gereken belge yakın zamanda alınabilinecektir" diye konuştu.

Kuçerena, Snowden'in moralinin yükselmesi için babası Lon Snowden'in Rusya'ya davet edeceğini sözlerine ekledi.

ABD'nin "casuslukla" suçladığı Snowden, 23 Haziran'da Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla Hong Kong'dan ayrılarak Şeremetyevo Havaalanı'na inmiş ve Rusya gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı. Birçok ülkeye siyasi sığınma talebinde bulunan ve Latin Amerikası ülkelerinden olumlu yanıt alan Snowden, hareket etmesi için gerekli belgesi olmaması nedeniyle Şeremetyevo havaalnından çıkış yapamamıştı. Snowden havaalnından çıkışını ve diğer ülkelere hareket etmesini sağlamak için Rusya'dan geçici sığınma talebinde bulunmuştu.