Dünya Moskova NATO'yla anlaştı

Moskova NATO'yla anlaştı

09.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moskova NATO'yla anlaştı

Moskova NATOyla anlaştı

Yeltsin, Rusya ile NATO arasındaki anlaşmanın hazır olduğunu açıkladı.

RUSYA Devlet Başkanı Boris Yeltsin, NATO ile Moskova arasındaki ilişkileri düzenleyecek anlaşmanın yüzde 98'inin hazır olduğunu açıkladı.
Rusya Güvenlik Konseyi, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana ülkenin ilk güvenlik doktrinini önceki gün kabul ederken, NATO'nun doğuya doğru yayılmasından büyük endişe duyan Moskova ile ittifak arasındaki pazarlık son aşamaya geldi. Yeltsin, İnterfaks Ajansı'na dün yaptığı açıklamada, anlaşmanın 13 Mayıs'a kadar hazırlanmasını, 27 Mayıs'ta da Paris'te imzalanmasını istediklerini söyledi. NATO'nun, eski sosyalist ülkeleri içine alarak yayılma planlarını, Rusya ile ABD arasında 1960'larda yaşanan Küba bunalımından bu yana en önemli sorun olarak niteleyen Yeltsin, yeni üyelerin topraklarına nükleer silahlar yerleştirilmesine kesinlikle karşı çıktıklarını belirtti. Rusya lideri, bu koşulun kabul edilmesi halinde, yüzde 98'i hazır olan anlaşmanın ay sonunda imzalanabileceğini söyledi. Görüşmelere yakın kaynaklar, Rusya'nın, yeni üyelerin topraklarına yürürlükteki anlaşmaların öngördüğü sayıdan fazla silah yerleştirilmeyeceği konusunda NATO'dan ödün koparmayı başardığını belirtiyor. Nato Genel Sekreteri Javiar Solana'nın önümüzdeki hafta Moskova'ya yapacağı ziyarette anlaşmaya son şeklin verilmesi bekleniyor.
Rusya - NATO anlaşması için geri sayma sürerken, Rusya ilk güvenlik doktorinini önceki gün kabul etti. Yeltsin başkanlığında toplanan Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen doktrinde, "uluslararası alanda değişen dengeler nedeniyle Rusya'yı bir çok tehlikenin beklediği"vurgulanıyor. Ayrıntıları henüz açıklanmayan 30 sayfalık doktrinde ordunun kötü durumda bulunduğu belirtilirken, Nato'nun yayılması, sosyal istikrarsızlık, yolsuzluk ve ekonomik sorunlar ülke güvenliğini tehdit eden unsurlar arasında sayılıyor.